Kako se Deca Motivišu?

Kako da motivišemo decu

Da li znamo šta je zapravo zdrava, korisna motivacija i umemo li da motivišemo svoju decu?

Bebe su rođene sa zdravom, korisnom motivacijom. Ona se ogleda u njihovoj nepatvorenoj želji da žive, saznaju i bogate se iskustvima, bez obzira na uspeh ili neuspeh. To su pojmovi koji bebama ne znače apsolutno ništa. Za njih je proces ključ, i upravo odatle crpe svoju motivaciju.

U ranom uzrastu motivacija kod dece je korisna stimulacija njihovih čula. Bebe reaguju na dodir i zvuk. Nešto kasnije, kada se njihov vid stabiliše, bebe počinju da reaguju na boje i oblike. Podizanje i spuštanje tona u obraćanju, naročito dok pričamo priču ili tepamo bebi, učiniće čuda! Stimulacija kroz boje ali i različite teksture, značajna je za detetov kognitivni razvoj. Kada su bebe korisno stimulisane njihova motivacija rađa se kroz zainteresovanost ka novim iskustvima – život je njihov cilj.

Kako da motivišemo decu

Motivisani todleri

Kod nešto starije dece, uzrasta 2-7 godina, kada se ulazi u tantrumski period koji može biti zahtevan i za dete i za roditelja, kreativnost je izvors kojeg se motivacija napaja. Do 6.godine dolazi do neverovatnog razvoja sinapsia dete je u tom uzrastu najotvorenije za razna učenja. Ponudite mu slova, oblike, brojeve, zanimljive knjigeshodno uzrastu, pričajte priče, upoznajte decu sa različitim tipovima muzikei aktivno ih uključite u svoj život. U ovom dobu, deca su zainteresovana da budu pored roditelja, uče, kopiraju, stiču samopouzdanje, prave temelj za veštine emocionalne inteligencije, ali i da budu puštena da sama oforme svoja iskustva. Prvo kroz vrtićku grupu, a potom i kroz druge oblike socijalizacije sa vršnjacima.

Dete koje je nezainteresovano za čitanje, pisanje ili određenu igru, je dete čiji roditelji još uvek nsu pronašli dovoljno kreativan način da mu predstave određenu aktivnost.

Osvešćen roditelj razvija se uporedo sa svojim detetom. To znači da mi stičemo nove veštine, menjamo stare navike, unapređujemo svoju ličnost i upoznajemo potpuno drugi vid motivacije, onog momenta kada postanemo roditelji. Upravo je roditelj prvi primer detetu, kako za korisnu motivaciju, tako i za naviku odustajanja. Zato je u uzrastu do 7.godine važno istaći da se dete može upoznati sa korisnom motivacijom kroz učenje strpljenju, samoregulaciji, upoznavanju sa čitavim spektrom emocija i balansu svojih očekivanja.

Kako da motivišemo decu (2)

Motivacija i upoznavanje sebe

Kroz upoznavanje sebe,  otkrivali smo šta nas pokreće, koja su naša interesovanja, na šta lako pristajemo, a šta nas baca u negativno razmišljanje. Isti princip primenićemo i na deci. Tako će i deca osvestiti “njihove pokretače”.

Od 3.godine, kada bi govor kod deteta trebalo da bude sasvim dovoljno razvijen za neometanu komunikaciju, pratite svoje dete kako biste uvideli kroz njegove reakcije, šta je ono što ga stimuliše, raduje, iznenađuje, a pred čim se povlači.

Svako dete dodatno je motivisano uspehom. Ova informacija pomoći će vam da kontrolišete situaciju kada se dete sreće sa neuspehom. Da bi se uspostavio pravilan tok korisne motivacije, kao veštine, važno je da detetu predstavite neuspeh kao samo jedan od načina na koji je nešto moguće uraditi, ali ne i najbolji. U određenom procesu, naročito kada vidite da se dete nervira zbog neuspešnosti ili je tužno, imajte strpljenja, naoružajte se blagonaklonim glasom i budite kreativni – pokažite detetu nekoliko različitih načina da ostvari ono što želi.

Kroz razgovor sa starijom decom, saznajte šta su zaista njihova interesovanja, šta vole i šta ih čini srećnima. Kada to prepoznate, motivišite ih time što ćete ih usmeriti u pravcu onoga što njima trenutno znači.

Dozvoljeno je da dete prođe kroz fazu nezainteresovanosti. Ohrabrite ga kroz različte stimulativne sadržaje i pratite situaciju. Ukoliko u bilo kom trenutku pomislite da vam je potrebna stručna podrška, ne ustručavajte se da potražite pomoć.

Kako motivisati dete

Kako do motivacije?

  • Igra je jedan od ključnih faktora uokviru motivacije. Ona sama takođe predstavlja najbolji oblik učenja.
  • Izbor – kada detetu date mogućnost izbora, ono dobija na samopouzdanju jer pomera granice, oseća se pozitivnije, stimulativnije i samim tim, motivisanije.
  • Odgovornost – ponudite detetu zadatak koji odgovara njegovom uzrastu ili za koji znate da je dete dovoljno sposobno ili zrelo. Davanje odgovornosti je gorivo za motivaciju kod dece!
  • Nagradite i pohvalite dete – obično „Bravo“ biće dovoljna motivacija ali i opis zašto vam se dopada nešto što je dete nešto uradilo, reklo ili postiglo. Opišite detetu šta vam se tačno u njegovoj akciji svidelo i na taj način gradite dodatnu motivaciju ali i samouvide kod deteta.

Motivacija nije konstanta, niti je jedini preduslov za uspeh. Ona predstavlja samo deo puzle sačinjene od odgovora na pitanja: Ko smo, šta želimo i na koji način to želimo da postignemo.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Kognitivno-bihejvioralni kouč u oblasti roditeljstva i licnog razvoja. Kreator pravca ličnog razvoja “Bez šećera“. Završila je Kognitivno-bihejvioralni koučing, Generativni koučing i Neuro-Lingvističko programiranje iz kojeg vuče samo dio koji je korisno upotrebiti u CBS pristupu klijentima. Orijentisala se u radu za oblasti roditeljstva i ličnog razvoja žena, osnaživanje i edukace budućih i ostvarenih majki. Razvila je program pod nazivom Neuro-matching, čiji je cilj osnaživanje partnerskih odnosa i jačanje temelja porodice.
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Enterosgel
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…