Razvoj govora dece od 3. do 4. godine

Razvoj govora dece od 3. do 4. godine

Sadržaj

Kako teče razvoj govora dece od 3. do 4. godine života. Koji fond reči ima dete, kako izgleda govor deteta i kada se obratiti logopedu? Vaše dete je pravi mali čovek. Sve ga interesuje, razgovara sa svima, smeje se. Možete zateci vašeg mališana kako u igri priča sam sebi i glumi uloge i to je sasvim u redu. Maštovitost je potrebna u ovom uzrastu.

Razvoj govora dece od 3. do 4. godine – Koliko reči zna dete do četvrte godine?

Svakodnevno dobija nove reči i sve je veći broj reči koje razume. U aktivnom rečniku do četvrte godine je pristuno do 1500 reči.  Moze da izgovori sve vokale, p,t,d,k, m,n, h,j,f,v,s,š, c,ć,đ, č i l dok su drugi glasovi u procesu stabilizacije. Rečenica je na nivou 3-4 reči, prisutne su sve vrste rečenica: postavlja pitanja, pristune su uzvične i izjavne rečenice ali su one i dalje proste.

Razvoj govora dece od 3. do 4. godine - Razvoj govora dece od 3. do 4. godine 2 1

Kako izgleda govor jednog četvorogodišnjaka?

 • Odgovara sa ne znam ukoliko ne može da se seti odgovora.
 • U rečenici su prisutni: pridevi, lične zamenice (sva tri lica, oba broja i sva tri roda), imenice, glagoli, veznici, priloške odredbe, predlozi.
 • Dete razlikuje 4 osnovne boje.
 • Razlikuje danas, juče i sutra.
 • Objašanjava gde se šta nalazi koristeći predlog u i na a ne priloge za mesto (ovde, onde, tamo, ovamo, tu).
 • Razume pitanja sa zamenicama: Koje su tvoje igračke? Gde su njegovi autići?
 • U rečenici se svakodnevno povećava broj novih reči. Ja se igram sa mojom lutkom, brzo hoću sladoled od čokolade, ona mi je uzela igračku.
 • Daje dobre odgovore na zahtev čime: peremo ruke, zube, čistimo pod, lepimo papir.
 • Može da navede šta je različito a šta je isto.
 • Opisuje kada posmatra sliku parkića sa bar 3 kraće rečenice.
 • Može da ispriča šta se desilo u kraćem crtaću i opiše situaciju a da to zvuči razumljivo.
 • Nadovezuje se kada mu neko priča pričicu ukoliko mu je poznata.
 • Može da ispriča nešto o sebi i o svojim ukućanima, kaže kako se zove i preziva, kaže koliko ima godina ili podigne prstiće.
 • Njegov govor prate živahni pokreti tela.
 • Kada prepričava događaje iz vrtića može da opiše tako što koristi nastavke za sve padeže ali još uvek i ne za sve glagole (prošlo, buduće vreme).
 • Ne može baš sa lakoćom da ispiriča u detalje šta mu se dešavalo u vrtiću ali i to je u redu.
 • U ovom uzrastu deca mogu da daju odgovore na kompleksnija pitanja npr. Kada ideš na spavanje, gde ideš sa tatom, šta radiš u vrtiću, u parku, šta ima točkove, šta mi treba da nacrtam čiča glišu.
 • Dete na ovom uzrastu voli da recituje pesmice a rečenica sve više poprima formu i gramatičku strukturu govora odraslih.

Ukoliko izostaju navedene veštine bilo bi dobro da se obratite najblizem logopedu za savet kako da podstaknetne razvoj kod Vaseg malisana.

Razvoj govora dece od 3. do 4. godine

Vaše dete je sve spretnije u grafomotornim pokretima

Zna da nacrta krug i razlikuje duže od kraćih linija, crta horizontalne i vertikalne linije.Voli da crta i boji i dalje su crteži neprecizni ali je prisutan motiv za crtanjem i bojanjem.  Vaš četvorogodišnjak je uveliko skinuo pelene i uspostavio kontrolu sfinktera i defekacije ali nije još dovoljno spretan da se sam snađe u toaletu.

Posmatra nepoznate ljude, decu, samoinicijativno se pozdravlja, povezuje svoje emocije kao i emocije drugih za određene situacije-prisutna je ljubopitljivost, stidi se kada nešto ne zna, voli da uči, zainteresovan je za svoj izgled, devojčice vole da se doteruju, imitiraju svoje majke, “kradu” im šminku i štikle i polako kreće prvo zaljubljivanje.

Ukoliko u ovom periodu postoji nizak nivo tolerancije na frustraciju, noćno mokrenje, sisanje prsta, trljanje pojedinih delova tela, čupanje kose možemo sumnjati na neke oblike neurtskih ispoljavanja ponašanja i potrebno je obratiti se dečijem psihijatru.

Razvoj govora dece od 3. do 4. godine

Kako se igra četvorogodišnjak?

Vaše dete je vrlo kretivano, raspoloženo da smišlja nova pravila kako bi bio pobedik ali i prihvata jednostavna pravila i dozvoljava da bude vođen u igri. Najčešće se igra igre “kao bajagi” i ono što Vi kao roditelji treba da radite jeste da se igrate, igrate i igrate u svim prilikama sa vašom decom!

avatar
Predsednik je “LOGO-centra za razvoj i igru” i član Udruženja logopeda Srbije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Koji je značaj pesmica u ranom detinjstvu iz ugla logopeda? Pesmice za bolji govor i izgovor su od velikog značaja, složiće se logopedi. Pesmice za bolji govor i izgovor Pesmice...

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...