Rast i razvoj dece od 3. do 4. godine

Rast i razvoj dece od 3. do 4. godine

Sadržaj

Rast i razvoj dece od 3. do 4. godine je intenzivan. Koliko dete poraste, kako teče socijalni i emocionalni razvoj. Koliko dete spava i ima li poteškoće u spavanju? Koje navike je važno utemeljiti, koje  mere bezbednosti deteta sprovoditi?

Rast i razvoj dece od 3. do 4. godine –  Koliko dete poraste u četvrtoj godini?

Između 3. i 4. rođendana dete prosečno dobije 2kg i poraste 6-8 cm. Dobar pokazatelj roditeljima da dete raste su okraćale pantalone i tesne cipele koje je dete nosilo prethodne godine. Preporučuje se merenje jednom godišnje, na sistematskom pregledu; često i na nekim vratima u stanu ostaju zabeležene visine i datumi kao uspomena.

Zdravlje mlečnih zuba  

Već smo naglasili značaj očuvanja zdravlja mlečnih zuba. Prerani gubitak mlečnih zuba može da poremeti rast stalnih zuba. Takođe, infekcije zuba mogu ozbiljno da naruše zdravlje deteta.

Rast i razvoj dece od 3. do 4. godine

Podstičite dete da samo opere zube a vi kasnije samo završite pranje. Izaberite četkicu prema uzrastu deteta i redovno je menjajte. Između odgovarajućih četkica neka dete odabere onu koja mu se najviše sviđa, to može pomoći da dete prihvati redovno pranje zuba. Ako pastu koristite pre nego što dete zna da je ispljune, odaberite neku  bez fluora. Količina zubne paste na četkici neka bude veličine zrna graška. Koristite zubnu pastu koja je namenjena deci, jer paste za odrasle sadrže previše fluora; tek nakon jedanaeste godine deca smeju da koriste pastu za zube koja je namenjena odraslima.

Nakon treće godine dete vodite dete na pregled zubaru na svakih 6 meseci iako vam se čini da je sve u redu. Stomatolog će na taj način preduzimati preventivne mere, kao što je zalivanje fisura zuba ako dete ima veće jamice na kutnjacima ili premazivanje zuba flourom, čime će smanjiti mogućnost nastanka karijesa. Konsultujte se sa stomatologom o potrebi za korišćenjem konca za zube. Preventivni pregledi pomažu da se dete oslobodi straha od stomatologa; ako ga odvedete samo  kad ga zaboli zub, dete će teško uspostaviti poverljiv i opušten odnos sa stomatologom.

Rast i razvoj dece od 3. do 4. godine

Porodični obroci

Dete u ovom uzrastu jede samostalno, pa iskoristite obroke za učenje deteta lepim manirima i za razgovor. Dete sada jasno može da kaže šta voli i šta želi da jede. Jedite zajedno sa detetom kad god možete. Neka ono vidi da sa zadovoljstvom jedete voće, povrće i proizvode od celih žitarica. Ograničite detetu hranu i napitke koji sadrže dodatni šećer, kao i čvrste masti (puter, margarin) i so.

Osamostaljivanje deteta između 3. i 4. godine

Razvojem motoričkih sposobnosti, četvorogodišnje dete postaje sve nezavisnije u odevanju, pranju zuba i sličnim radnjama. Ume samo da se obuče, ali može da ima problema sa dugmićima ili patent zatvaračem, kao i sa vezivanjem pertli,  jer mu motorika nije u potpunosti razvijena. Četvorogodišnjaci vole da sortiraju stvari, posebno slične predmete, a to je dobar način pomoću koga uče o bojama, oblicima, veličinama, brojevima i suprotnostima. Sada možete dete uključiti u obavljanje kućnih poslova i pospremanje sobe. Pravila u životu deteta ovog uzrasta pružaju mu osećaj sigurnosti; kada dete poštuje pravila, razume i posledice kršenja pravila, što je temelj samokontrole.

Percepcija vremena četvorogodišnjaka

U ovom uzrastu deca mere vreme uz pomoć svakodnevne rutine. Vreme na satu još ne raspoznaju i teško procenjuju koliko dugo nešto traje. Znaju da je vreme za spavanje nakon crtanog, i da povratak roditelja sa posla znači ručak.

Rast i razvoj dece od 3. do 4. godine

Poteškoće sa spavanjem dece od 3. do 4. godine

Spavanje je važno za detetovo zdravlje,  rast i razvoj. Dete koje nije dovoljno spavalo je preko dana nemirnije i manje koncentrisano. Četvorogodišnjoj deci potrebno je otprilike 11 do 12 sati spavanja noću, a većini je potreban još jedan kratak dremež tokom dana. Ako preko dana predugo spavaju ili uveče idu rano na spavanje to im može poremetiti noćni san; i inače se zbog svoje prevelike energije često bude prerano.

Većina dece uveče ide u krevet između sedam i devet. Decu tog uzrasta  često je teško nagovoriti na spavanje; potrebno je držati se svakodnevne rutine i polaska u krevet u približno isto doba. Ako je dete do sada spavalo sa vama, a želite da se sada preseli u svoj krevet, budite strpljivi ali odlučni; najbolje je ići korak po korak. Lezite pored deteta, pročitajte mu priču, a zatim ga ostavite da samo zaspi. Obilazite ga, ako je potrebno, nekoliko puta dok ne zaspi. U ovom uzrastu deca često imaju strah od mraka ili čudovišta ispod kreveta; ako dete želi, ostavite upaljenu lampu.

Rast i razvoj dece od 3. do 4. godine

TV i kompjuter

Ograničite vreme koje vaše dete provodi pored ekrana na 1-2 sata dnevno, bilo da je to kod kuće, ili vrtiću. Budite uvek oprezni kod onoga šta dete gleda na televiziji. Podstičite ih da gledaju poučne emisije primerene uzrastu. Isto tako treba da znate da televizija ne može zameniti vaše bavljenje detetom. Može biti samo dodatna aktivnost!

Polni identitet

Ovo je razdoblje otkrivanja sopstvenog pola; dete otkriva razlike između ženskog i muškog tela, postaje svesno svoga pola i ume da odredi pol drugih ljudi. Kada odgovarate na pitanja kako je beba došla u stomak i slično, važno je da ste iskreni, da su vaša objašnjenja razumljiva i primerna uzrastu vašeg deteta. Pre ili kasnije dete će otkriti ako ste ga lagali, a to može da naruši njegovo poverenje u vas.

Rast i razvoj dece od 3. do 4. godine

Emocionalni i socijalni razvoj dece u 4. godini 

Detetove emocije su jako intenzivne, kratko traju i  brzo menjaju raspoloženje. Deca izuzetno jako doživljavaju svoje emocije, a posebno neugodan osećaj je strah. Na početku se dete plaši konkretnih stvari (lekara, frizera,…), kako raste uzroci straha često postaju izmišljene pojave (veštice, čudovišta).

BEZBEDNOST DETETA

Kako dete postaje sve samostalnije i provodi više vremena napolju, važno je da i dete i vi budete svesni potrebe da bude bezbedno. Ovo su neki saveti koji vam mogu pomoći:

  • Objasnite detetu koje ga opasnosti vrebaju u saobraćaju. Recite mu da se na igra na ulici i da ne trči na kolovoz za loptom.
  • Budite oprezni kada dete vozi trotinet ili bicikl, na trotoaru a ne na kolovozu. Kaciga je obavezna!
  • Proverite sprave na igralištu. Uverite se da nema oštrih ivica ni polomljenih delova.
  • Nadzirite dete sve vreme, naročito kada se igra napolju.
  • Budite oprezni u vodi. Učite dete da pliva, ali ga nadzirite kad god u blizini ima vode, makar i u malom bazenu za decu.
  • Naučite dete da ne stupa u kontakt sa nepoznatim ljudima.
  • U kolima koristite sedište za dete, prilagođeno uzrastu.
avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Često su roditeljska očekivanja u odnosu na dete nerealna. Koja roditeljska očekivanja su realna i potrebna a koja ne? Kako da postignemo cilj a da izbegnemo naredbe i samim tim...