Stimulacija čula sluha – Akustične vežbe za stimulaciju sluha

Stimulacija čula sluha

Sadržaj

Stimulacija čula sluha radi se od prvog bebinog dana. Razvoj auditivnih nervnih završetaka počinje u dvanaestoj nedelji prenatalnog života deteta. Od 25. nedelje u maminom stomaku, beba čuje zvuke i zato je jako bitno da mu se tada roditelji obraćaju, da mu pričaju. Da puštaju muziku ili sviraju. Po rodjenju deteta stimulacija sluha se nastavlja.

(U Slovačkoj, u porodilištima ili kada je beba u inkubatoru u odsustvu majke postavljaju se lutke koje proizvode zvuk otkucaja srca. Primećeno je da se baba tada smiruje, da ima ujednačeno disanje i rad srca.)

Stimulacija čula sluha

Stimulacija čula sluha od prvog dana

Osnovu za pravilan razvoj auditivne percepcije predstavlja normalan sluh. Stimulacija sluha je dobra osnova  za kasnije usvajanje glasova. A kasnije za pamćenje i usvajanje – učenje pesmica, priča, školskog gradiva. Kod dece sa usporenim govorno-jezičkim razvojem, otežano  i pogrešno se percipiraju zvučna obeležja glasova. Dete ne uspeva da ih pravilno  razlikuje, pa se tako i proces usvajanja glasova remeti.

Ova deca ne uspevaju da pravilno obrade, zadrže informaciju. A samim tim i da reprodukuju pravilan govor ( nema pravilne povratne veze sa govorom okoline, ali i sa sopstvenim govorom). Smetnje  nastaju u  praćenju brzog govora odraslih pa je zato kod njih neophodno koristiti kratke i jasne verbalne naloge kao i sporiji tempo govora.

Kada kod stručnjaka?

Ukoliko se i pored Vase stimulacije, auditivna percepcija ne razvije onako kako se očekuje najbolji način da pomognete detetu je da se obratite stručnjacima.

Značajnu ulogu u slušnoj stimulaciji ima otac

Majčin glas je bebi prepoznatljiv a očev glas stimuliše aktivaciju posebne pažnje. Beba će se smiriti i prepoznati glas oca ukoliko joj je pričao, pevao, recitovao, obraćajući joj se još dok je bila u maminom stomaku iz neposredne blizine. Stimulaciju možete sprovoditi kroz igru i različite zanimljive aktivnosti i tako dete navedete da vežbaju auditivnu paznju.

Stimulacija čula sluha

Podsticanje deteta da manipuliše zvučnim igračkama, da izvodi motorne radnje  koje proizvode zvuk pljeskanje, tapšanje, cepkanje papira, zveckanje, udaranje o različite podloge, slušanje muzike, njihanje tela po ritmu, prepoznavanje zvukova zatvorenih očiju, prepoznavanje i lokalizacija izvora zvuka spada u vežbe auditivne stimulacije.

Akustičke vežbe za stimulaciju sluha

Skretati detetu pažnju na jake zvukove i šumove kao što su:

 • motor automobila
 • automobilska sirena
 • zvono sa ulaznih vrata
 • zvono telefona
 • grmljavina
 • dečije dozivanje, jak smeh ili plač
 • šuštanje vode
 • zveckanje ključevima
 • lavež pasa
 • mjaukanje mačke
 • mukanje krava
 • muzika sa televizora ili radija
 • lupanje čekića
 • tapšanje dlanovima
 • izazivanje zvuka na bubnju ili malim muzičkim instrumentima
 • kucanje na vrata ili lupanje po stolu
 • glas majke, oca…
 • pljuštanje kiše
 • grgotanje vode u čaši
 • škripa vrata
 • slušanje malih ritmičnih recitacija uz takt i melodiju
 • dozivanje vlastitog imena, imena dece…
 • slušanje naziva nekih predmeta koje dete često upotrebljava
 • prepoznavanje istih zvučnih instrumenata prema zvuku

Stimulacija čula sluha

Detetu naglo skrenuti pažnju na zvuke koji se spontano javljaju, a koje sami proizvedemo. Planirati tako da ih dete čuje sa raznog odstojanja i da budu različitog intenziteta.

Akustičke vežbe koje služe kao opomena od opasnosti moraju se strpljivo ponavljati i strogo vezivati za situaciju: “Pec!”, “Stani!”,  “Ne diraj!”, “Beži!.

Na kvalitet auditivne percepcije (brzinu i način obrade informacija) utiče auditivna opredeljenost, odnosno opredeljenost za vodeće uvo.

Kada je jedno uvo vodeće, znači da će se informacije dobijene slušnim putem analizirati na jednom mestu i da će dete moći adekvatno da se odnosi prema njima. U suprotnom, deo informacija se gubi, a samim tim je analiza zvuka oštećena.

Stimulacija čula sluha

 

Neki znaci da je dete auditivno neopredeljeno su: teškoće razlikovanja glasova koji slično zvuče  i njihova zamena u govoru (npr. glasovi Č, Ć, Đ, M, N), selektivno reagovanje na zvuk, teškoće upamćivanja onoga što je samo jednom čulo (to se odnosi na verbalne instukcije, priče, pesme), sporo učenje, kasnije i greške pri pisanju ili čitanju, teškoća pisanja po diktatu, loša slušna pažnja i sl.

Kako da stimulišemo sluh kroz igru?

Muzičke instrumente možete pravite sami. U plastičnu čašu od jogurta/kiselog mleka, ubacite pirinač, preko stavite drugu čašu, oblepite selotejpom i eto zvečke! Čaše napunite različitim sadržajima: pasulj, pirinač, so. Zvečka će proizvoditi različite zvuke a detetu će biti jednako zanimljiva kao najskuplja muzička igračka.

 • Uzmite drvene štapiće, plastične kašike ili nešto drugo čime možete da svirate i lupkajte o sto, plastičnu ili drvenu čašu, šerpu…
 • Za dete će biti zanimljivo da oponaša sa vama: lavež psa i mjaukanje mačke, šuštanje lišća (šuškajući papirima u plastičnoj kesi), zvuk koji vetar proizvodi, brundanje automobila…
avatar
Radi u Beogradu u D.Z. Stari Grad od 1997. godine kao master defektolog-somatoped. Pohađala stručne edukacije i ima sertifikate: Opšta i specifična reedukacija psihomotorike-prevencija i tretman poremećaja motorike, govora, emocija i saznajnih funkcija u detinjstvu; Biological treatments for autism and ADHD; Rana dijagnostika i stimulativni rad sa riziko decom u prvoj godini zivota; Neurokineziološki razvoj deteta do godinu dana i brojne druge.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...