Kako boje deluju na decu od rođenja do 7 godina?

Kako boje deluju na decu od rođenja do 7. godina

Kako boje deluju na decu od rođenja do 7 godina?  Birajte boje zidova, igračaka, odeće, boje koje vaše dete umivaju harmonijom, nežnošću i vedrim raspoloženjem, jer boje su važne u razvoju vašeg deteta.

Definitivno, boja je više od onog što vizuelno uočavamo. Svaka od boja ima svoju talasnu dužinu u elektromagnetnom spektru. Boja stimuliše hemijske procese u oku, prosleđuje impulse do pinealne žlezde i hipofize, čime deluje na regulaciju hormona u organizmu. Boje utiču na raspoloženje, ritam otkucaja srca i aktivnosti mozga posmatrača. One imaju moć da deluju na psihološki i fiziološli sistem našeg organizma.

Kako boje utiču na bebu i dete

Koji je uticaj boja na decu od rođenja do 7. godine starosti? Brojna istraživanja upućuju:

– Da deca više vole svetlije boje, poput žute, narandžaste, roze…;

– Za skretanje pažnje i nove koncepte za decu, koriste se crvena ili narandžsta boja;

– U prethodnim tekstovima smo pominjali kako boje pomažu mališanima da izraze svoje emocije, maštu, svoju kreativnost;

– Važno je koja boja dominira u dečijoj sobi ili vrtiću, zbog činjenice da iste utiču na dečije raspoloženje;

– Boja može da se koristi kako bi mozgu dala orijentaciju-signal gde da mališan pronađe neki predmet, igračku ili informaciju;

– Korišćenjem samo bele i crne boje, možemo smanjiti koeficijent inteligencije kod deteta;

– Prekirivanje slova papirićima u boji olakšava deci sa disleksijom  da unaprede svoje sposobnosti.

Kako boje deluju na decu od rođenja do 7. godina

Kakav je uticaj boja u korelaciji sa ponašanjem dece?

Deca sa lošim apetitom, radije će jesti iz posudica zelene boje, jer im ona deluje primamljivo. Igra sa narandžastom bojom, oraspoložiće tužno dete. Privrženost sivoj boji, razlog je da popričate sa mališanom. Da li ga nešto brine i kako se oseća, očigledno preplavljen sivilom?

Boje i beba do 1 godine

Boja utiče na energiju deteta, raspoloženje, vitalnost… Bebino oko prvo primećuje crvenu boju, nešto kasnije plavu, zelenu i žutu. Sa četiri meseca oko bebe može da razlikuje većinu boja. Najpoželjnija boja za okruženje bebe do  6. meseca je bela. Kako ova boja odiše mirom, čistoćom i tišinom,  prijatno će delovati na bebino ponašanje. Kasnije možete iznad kreveca ili u nekom delu sobe postaviti vrtešku, neki predmet u plavoj, crvenoj ili žutoj boji.

Kako boje deluju na decu od rođenja do 7. godina

Boje i dvogodišnjaci

Kod dvogodišnjaka, boje bude maštu i kreativnost. U tom periodu od vitalnog je značaja da se dete upozna sa svim bojama. Roditelji to mogu postići tako što će davati detetu predmete i igračke različitih boja i pričati im o bojama.

Sa 6 godina i više

Sa šest godina deca bi trebalo da imaju istančan osećaj i za najmanje razlike u nijansama iste boje. U tom uzrastu dete se opredeljuje za svoju omiljenu boju, koja mu uliva veću dozu prijatnosti i sigurnosti.

Kako boje deluju na decu od rođenja do 7. godina

Koje boje su poželjne na zidovima dece?

Nežne, pastelne tonove poput svetlo ljubičaste, bež boje, uz belu, poželjne su na zidovima dečije sobe do predškolskog uzrasta, jer deluju umirujuće na živahnu decu. Vaše dete možete obradovati posteljinom, igračkama ili slikama, posterima u crvenoj, plavoj ili žutoj boji, jer se deca za njih najčešće vezuju već od 2. ili 3. godine starosti. Ipak, soba u crvenoj boji, može biti  pogrešan potez. Duži boravak u  prostoriji te boje izaziva uznemirenost, agresivnost i negativan uticaj na koncentraciju deteta.

Primetno je da deca vole crvenu boju, što se opisuje skretanjem pažnje na sebe i traženjem svoje pozicije u okruženju. Ta topla boja, posebno se dopada devojčicama, ali ne treba da dominira u prosotoriji.

Žuta je boja koja stimuliše dečiju aktivnost.

Plava umiruje hiperaktivnu i agresivnu decu. Dajte detetu igračke plave boje, kolaž papir, plavu bojicu. Dok posmatra tu boju,  igrajući se, istovremeno se umiruje.

Pažljivo birajte boju za okruženje vaših mališana! Svaki kliše o podeli boja za dečake i devojčice ostavite po strani  u odnosu na psihološki uticaj boja!

Akademski slikar, profesorka likovne kulture i koordinator dečije likovne radionice. Autor udžbenika za likovnu kulturui brojnih teksota o kreativnosti dece.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…