Kako Boje Deluju na Decu od Rođenja do 7.Godine? – Za Dete je Boja Više od Onog Što Vidimo! – Psihologija Boja

0

Birajte boje zidova, igračaka, odeće, boje koje vaše dete umivaju harmonijom, nežnošću i vedrim raspoloženjem, jer boje su važne u razvoju vašeg deteta.

kako boje deluju na decu (6)

Boja je više od onog što vidimo!  – Definitivno, boja je više od onog što vizuelno uočavamo. Svaka od boja ima svoju talasnu dužinu u elektromagnetnom spektru. Boja stimuliše hemijske procese u oku, prosleđuje impulse do pinealne žlezde i hipofize, čime deluje na regulaciju hormona u organizmu. Boje utiču na raspoloženje, ritam otkucaja srca i aktivnosti mozga posmatrača. One imaju moć da deluju na psihološki i fiziološli sistem našeg organizma.

Uticaj boja na decu od rođenja do 6.godine starosti

Brojna istraživanja upućuju :

– Da deca više vole svetlije boje, poput žute, narandžaste, roze…;

– Za skretanje pažnje i nove koncepte za decu, koriste se crvena ili narandžsta boja;

– U prethodnim tekstovima smo pominjali kako boje pomažu mališanima da izraze svoje emocije, maštu, svoju kreativnost;

– Važno je koja boja dominira u dečijoj sobi ili vrtiću, zbog činjenice da iste utiču na dečije raspoloženje;

– Boja može da se koristi kako bi mozgu dala orijentaciju-signal gde da mališan pronađe neki predmet, igračku ili informaciju;

– Korišćenjem samo bele i crne boje, možemo smanjiti koeficijent inteligencije kod deteta;

– Prekirivanje slova papirićima u boji olakšava deci sa disleksijom  da unaprede svoje sposobnosti.

kako boje deluju na decu (3)

Boja u korelaciji sa ponašanje dece: 

Boja utiče na energiju deteta, raspoloženje, vitalnost… Bebino oko prvo primećuje crvenu boju, nešto kasnije plavu, zelenu i žutu. Sa četiri meseca oko bebe može da razlikuje većinu boja.

Kod dvogodišnjaka, boje bude maštu i kreativnost. U tom periodu od vitalnog je značaja da se dete upozna sa svim bojama. Roditelji to mogu postići tako što će davati detetu predmete i igračke različitih boja i pričati im o bojama.

Sa šest godina deca bi trebalo da imaju istančan osećaj i za najmanje razlike u nijansama iste boje. U tom uzrastu dete se opredeljuje za svoju omiljenu boju, koja mu uliva veću dozu prijatnosti i sigurnosti.

Najpoželjnija boja za okruženje bebe do  6. meseca je bela. Kako ova boja odiše mirom, čistoćom i tišinom,  prijatno će delovati na bebino ponašanje.

Kasnije možete iznad kreveca ili u nekom delu sobe postaviti vrtešku, neki predmet u plavoj, crvenoj ili žutoj boji.

kako boje deluju na decu (2)

Nežne, pastelne tonove poput svetlo ljubičaste, bež boje, uz belu, poželjne su na zidovima dečije sobe do predškolskog uzrasta, jer deluju umirujuće na živahnu decu. Vaše dete možete obradovati posteljinom, igračkama ili slikama, posterima u crvenoj, plavoj ili žutoj boji, jer se deca za njih najčešće vezuju već od 2. ili 3. godine starosti.

Ipak, soba u crvenoj boji, može biti  pogrešan potez. Duži boravak u  prostoriji te boje izaziva uznemirenost, agresivnost i negativan uticaj na koncentraciju deteta.

Primetno je da deca vole crvenu boju, što se opisuje skretanjem pažnje na sebe i traženjem svoje pozicije u okruženju. Ta topla boja, posebno se dopada devojčicama, ali ne treba da dominira u prosotoriji.

Žuta je boja koja stimuliše dečiju aktivnost.

Plava umiruje hiperaktivnu i agresivnu decu. Dajte detetu igračke plave boje, kolaž papir, plavu bojicu. Dok posmatra tu boju,  igrajući se, istovremeno se umiruje.

kako boje deluju na decu (1)

Deca sa lošim apetitom, radije će jesti iz posudica zelene boje, jer im ona deluje primamljivo. Igra sa narandžastom bojom, oraspoložiće tužno dete. Privrženost sivoj boji, razlog je da popričate sa mališanom. Da li ga nešto brine i kako se oseća, očigledno preplavljen sivilom?

Pažljivo birajte boju za okruženje vaših mališana! Svaki kliše o podeli boja za dečake i devojčice ostavite po strani  u odnosu na psihološki uticaj boja!

Share.

About Author

Comments are closed.