Kako boje deluju na decu od rođenja do 7 godina?

Kako boje deluju na decu od rođenja do 7. godina

Kako boje deluju na decu od rođenja do 7 godina?  Birajte bojezidova, igračaka, odeće, boje koje vaše dete umivaju harmonijom, nežnošću i vedrim raspoloženjem, jer boje su važne u razvoju vašeg deteta.

Definitivno, boja je više od onog što vizuelno uočavamo. Svaka od boja ima svoju talasnu dužinu u elektromagnetnom spektru. Boja stimuliše hemijske procese u oku, prosleđuje impulse do pinealne žlezde i hipofize, čime deluje na regulaciju hormona u organizmu. Boje utiču na raspoloženje, ritam otkucaja srca i aktivnosti mozga posmatrača. One imaju moć da deluju na psihološki i fiziološli sistem našeg organizma.

Kako boje utiču na bebu i dete

Koji je uticaj boja na decu od rođenja do 7. godine starosti? Brojna istraživanja upućuju:

– Da deca više vole svetlije boje, poput žute, narandžaste, roze…;

– Za skretanje pažnje i nove koncepte za decu, koriste se crvena ili narandžsta boja;

– U prethodnim tekstovima smo pominjali kako boje pomažu mališanima da izraze svoje emocije, maštu, svoju kreativnost;

– Važno je koja boja dominira u dečijoj sobi ili vrtiću, zbog činjenice da iste utiču na dečije raspoloženje;

– Boja može da se koristi kako bi mozgu dala orijentaciju-signal gde da mališan pronađe neki predmet, igračku ili informaciju;

– Korišćenjem samo bele i crne boje, možemo smanjiti koeficijent inteligencije kod deteta;

– Prekirivanje slova papirićima u boji olakšava deci sa disleksijom  da unaprede svoje sposobnosti.

Kako boje deluju na decu od rođenja do 7. godina

Kakav je uticaj boja u korelaciji sa ponašanjem dece?

Deca sa lošim apetitom, radije će jesti iz posudica zelene boje, jer im ona deluje primamljivo. Igra sa narandžastom bojom, oraspoložiće tužno dete. Privrženost sivoj boji, razlog je da popričate sa mališanom. Da li ga nešto brine i kako se oseća, očigledno preplavljen sivilom?

Boje i beba do 1 godine

Boja utiče na energiju deteta, raspoloženje, vitalnost… Bebino oko prvo primećuje crvenu boju, nešto kasnije plavu, zelenu i žutu. Sa četiri meseca oko bebe može da razlikuje većinu boja. Najpoželjnija boja za okruženje bebe do  6. meseca je bela. Kako ova boja odiše mirom, čistoćom i tišinom,  prijatno će delovati na bebino ponašanje. Kasnije možete iznad kreveca ili u nekom delu sobe postaviti vrtešku, neki predmet u plavoj, crvenoj ili žutoj boji.

Kako boje deluju na decu od rođenja do 7. godina

Boje i dvogodišnjaci

Kod dvogodišnjaka, boje bude maštu i kreativnost. U tom periodu od vitalnog je značaja da se dete upozna sa svim bojama. Roditelji to mogu postići tako što će davati detetu predmete i igračke različitih boja i pričati im o bojama.

Sa 6 godina i više

Sa šest godinadeca bi trebalo da imaju istančan osećaj i za najmanje razlike u nijansama iste boje. U tom uzrastu dete se opredeljuje za svoju omiljenu boju, koja mu uliva veću dozu prijatnosti i sigurnosti.

Kako boje deluju na decu od rođenja do 7. godina

Koje boje su poželjne na zidovima dece?

Nežne, pastelne tonove poput svetlo ljubičaste, bež boje, uz belu, poželjne su na zidovima dečije sobe do predškolskog uzrasta, jer deluju umirujuće na živahnu decu. Vaše dete možete obradovati posteljinom, igračkama ili slikama, posterima u crvenoj, plavoj ili žutoj boji, jer se deca za njih najčešće vezuju već od 2. ili 3. godine starosti. Ipak, soba u crvenoj boji, može biti  pogrešan potez. Duži boravak u  prostoriji te boje izaziva uznemirenost, agresivnost i negativan uticaj na koncentraciju deteta.

Primetno je da deca vole crvenu boju, što se opisuje skretanjem pažnje na sebe i traženjem svoje pozicije u okruženju. Ta topla boja, posebno se dopada devojčicama, ali ne treba da dominira u prosotoriji.

Žuta je boja koja stimuliše dečiju aktivnost.

Plava umiruje hiperaktivnu i agresivnu decu. Dajte detetu igračke plave boje, kolaž papir, plavu bojicu. Dok posmatra tu boju,  igrajući se, istovremeno se umiruje.

Pažljivo birajte boju za okruženje vaših mališana! Svaki kliše o podeli boja za dečake i devojčice ostavite po strani  u odnosu na psihološkiuticaj boja!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Akademski slikar, profesorka likovne kulture i koordinator dečije likovne radionice. Strastveno je posvećena otkrivanju i razvoju dečjih sposobnosti. Autor udžbenika za likovnu kulturui brojnih teksota o kreativnosti dece.
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme, tema o kojoj sam promišljala sa svojim klijentima i bliskim  prijateljima, jedno novo iskustvo za sve nas.Trudnica u vreme epidemije koroneMnogo je tekstova na Internetu o trudnoći u vreme epidemije korona virusom. Uglavnom su to medicinski tekstovi, sa savetima i uputstvima šta…
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci, koji vam predlažemo, olakšaće vam izbor namirnica za bebu.Recepti za bebu i sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseciBeba sa 8 meseci  jede većinu namirnica iz naše ishrane, uživa u  ukusima gnječene hrane, a neke bebe već volele i mekane komadiće koje mogu…