Uređenje Bebinog Kutka i Dečije Sobe

Ima nečeg posebnog u dečijim sobama. Kada zavirite u njih kao da ste ušli u neki mali, drugačiji svet. One su kao male kutije u kojima rastu snovi.

Dečije sobe nisu samo mesto za udobnost i odmor, one su kao male kutije u kojima rastu snovi, i šuška se o svačemu što nije deo sveta odraslih.

Dečije sobe su ona mesta gde Petar Pan navraća na prozor kad roditelji odu na spavanje, gde plišani meda ume da sasluša svaku tajnu, mesta gde se pišu prva ljubavna pisma, i ispijaju potajno prve tinejdžerske kafice, one često budu išarane bojicama nekog budućeg Pikasa, ili izlupane loptom drugog Mesija. Ali, one su tu! Spremne da prime sve snove, želje, tajne, talente, tuge i sreće, da pruže utočište i ostanu najdirljivija uspomena kada u njih navratite ponovo, kao odrasli, ostvareni i zreli ljudi.

Bebin kutak

Čekati bebu za mnoge od vas je bilo jedno od najvećih uzbuđenja. Prve tri preokupacije budućih roditelja su ime, pol i soba za bebu. Naravno, soba za bebu nije najneophodnija stavka ni novorođenčetu, a ni vama. Zamislite samo sebe kao iznurene i umorne novopečene roditelje, koji trče u toku noći više puta iz jedne u drugu sobu….

Za prve mesece, ali i godinice, najbolje je da svoju bebu držite blizu sebe. Neki naučnici smatraju da je idealno da dete spava u sobi sa roditeljima i zarad razvijanja njegovog samopouzdanja i osećaja sigurnosti. Verujemo da ima istine u tim tvrdnjama. Pa ako ste rešili da primite još jednog stanovnika u svoju spavaću sobu, nemojte mu nametati ljubav prema minimalizmu čiji ste do sada bili poštovaoci. Dopustite malo šarenilu da uđe i uveseli vaš prostor za slađe snove.

Koji tonovi preovlađuju?

U kreiranju bebi kutaka i dalje prednjače roze tonovi za devojčice, a plavi za dečake, te ako ste i vi pristalica klasičnih bebi tonova, onda je izbor u dekorisanju i opremanju malo lakši i dostupniji. S druge strane, pojedini neurolozi, pedijatri, i drugi naučnici smatraju da bebe u prvim danima ne vide gotovo ništa bliže od pola metra. Ne mogu da uoče te sitne detalje u različitim nijansama roze, plave, ili bež boje. Tek nakon nedelju dana bebice počinju da opažaju stvari koje se kreću, dok im se vid poboljšava uz konstantni razvoj oka,vrlo postepeno. Nakon mesec dana života beba primećuje više detalja, iako u blagoj izmaglici.

Vaša beba će tek posle šestog meseca života moći da vidi detalje, boju i pokrete zajedno.

Pogledajte jedan primer šarenog bebećeg kutka, sa mnogo detalja, oblika, pozicija i veličina koji će vašu bebu opčiniti i pozivati je da ih pogleda. Na taj način će se motivisati njene nervne ćelije, spajati i stvarati neuronsku mrežu, tako važnu i neophodnu za svaki budući intelektualni napredak.

Decije sobe 1 Decije sobe 2
Decije sobe 3
U ličnom carstvu snova


Vaša beba više nije beba, iako će za neke od roditelja to uvek biti. Vreme je da je odvojite u njeno lično carstvo snova i dečijih nestašluka. Vreme je da vašeg trogodišnjaka, ili dete drugog vrtićkog uzrasta preselite u novo šareno mesto za maštanje i igru. Za većinu dece ovog uzrasta odvajanje u dečiju sobu zna da bude psihološki turbulentna prilika. Samim tim i za roditelje te je važno da pre nego dete samo preselite, uključite u razne lepe razgovore o novoj sobici, u opremanje iste, i sve češće boravljenje u tom budućem kutku.

Mnoga deca  u ovom uzrastu imaju otpor prema spavanju, plašeći se da će tako izaći iz lične zone komfora i sigurnosti koju imaju u maminom zagrljaju, pa je dobro da pri opremanju sobe, ili novog dečijeg kutka (a da to nije vaš bračni krevet) uzmete u obzir nabavljanje krevetića koji nisu nalik klasičnim. Na tržištu je, na vašu veliku radost, izobilje takvih, pa je teško odlučiti se između kućica, automobila, kočija, piratskog broda i ostalih nezamislivih zamisli sjajnih arhitekata i dizajnera dečijeg nameštaja.

Samo moj kutak

Ako ste pak u prilici da imate čitavu sobicu na raspolaganju uz neobični krevetić nabavite i ostale delove nameštaja u istoj ili sličnoj temi. Za devojčice su najzanimljiviji detalji kuhinjice i kućice za lutke, dok su dečaci najčešće oduševljeni tepisima sa stazicama za vožnju automobila, ili nekim mini skalamerijama za sportić i pentranje. Napominjemo da je svako veliko ulaganje u sobice za ovaj uzrast bespotrebno, jer su svi komadi nameštaja, kao i dekor, nešto što će interesovati vašeg mališana samo narednih par godina, najverovatnije do polaska u školu, kada će većinu igračaka zameniti knjige i ostali školski pribor.

Decije sobe 4 Decije sobe 5
Ostavljamo vozove, kupujemo knjige


Školsko doba je jedno od važnijih razdoblja detinjstva. Mame i tate drhte pred njim, i trude se da sa polaskom u školu njihovog deteta baš sve bude u znaku vrednoće, urednosti i odgovornosti. Zato ni ne čudi da mnoga deca dobijaju svoje sobe upravo pred polazak u školu. Dragi roditelji, ne zaboravite da je bez obzira na školske obaveze, vaš đak i dalje dete, i nemojte mu od sobe praviti čitaonicu iz pedesetih godina prošlog veka.

Radni stolovi više ne moraju da budu jedna daska sa tri fioke, već asimetrični , šareni komadi nameštaja sa mnoštvom polica i pregrada. Privolećete ga da čita radije u ćošku sobe na nekom zanimljivom ‘’lejzi begu’’. A sigurno vas neće više ubosti ni jedna lego kocka ako mu i dalje budete obezbedili kutije i prostor za odlaganje za sve dozvoljene igračke i drangulije. Pomozite vašim malim đacima da im škola bude jednako ‘’zgodna’’ kao i soba koju ste zajednički osmislili i opremili.

Decije sobe 6 Decije sobe 7
Uspomene


Od nedosanjanih snova do različitih životnih prilika i neprilika, koračaju kroz vrata svojih dečijih soba. I… bude teško. Poželimo da opet ko nekada odškrinemo ta vrata, da vidimo da li diše, spava, krijući igra igrice, da li uči, ili gleda crtaće, i damo još jedan tihi poljubac za laku noć. Kada odu, sedećemo na njihovim krevetima i probati da se sećanjima vratimo u neka prošla vremena kada smo brinuli previše, a živeli premalo, jer tako brzo odrastu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dipl. filolog, novinar i marketing menadžer.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…