Dete ne progovara sa dve godine, mogući razlozi i 7 vežbi

Dete ne progovara sa dve godine

Sadržaj

Dete ne progovara sa dve godine. Kašnjenje u govorno-jezičkom razvoju kod deteta od dve godine, može uzrokovati toliko toga i uzroci su različiti: organski, neurološki, psihološki….

Kratka podjezična resica uzrok kašnjenja govora?

Često je razlog kašnjenja govora kod malog deteta do druge godine kratka podjezična resica, što je problem koji se lako resave, uklanjanjem resice ili logopedskim vežbama.

Dete ne progovara sa dve godine
Logoped i roditelj treba da rade stimulaciju pokretljivosti jezika.

Sluh je uredan, timpanometrija uredna, inteligencija očuvana, uspostavlja kontakt sa okolinom, razume verbalne zahteve i kada su predmeti odsutni, prati pogledom aktivnosti u okruženju. Imitira vaše pokrete kao i pokrete likova iz crtanih filmova, može da se zaigra i usmri pažnju na kocke, igračke, pokazuje prstom šta želi, posmatra tamo gde vi pokazujete/gledate. Odlično objašnjava rukama i pokretima šta želi. Dakle, pre nego krenete da paničite zbog izostanka govora Vašeg deteta, provete pokretljivost jezika, vilice, debljine jezika, mimike lica, gestikulaciju jer je uzrok možda očigledan i vidljiv golim okom.

Kako  proveriti da li je podjezična resica  deteta kratka?

Resica ispod jezika spaja jezik sa podom usne duplje i ukoliko je kratka, neelastična doprinosi smanjenju pokretljivosti jezika a samim tim jezik se ne pomera dovoljno kako bi se pripremio za govor. Posmatrajte Vaše dete i uočite da li je jezik pokretljiv ili je položen na dno usne duplje sa nemogućnošću: oblizivanja, pomeranja jezika imitacijom u svim pravcima, spontano izbacivanje i pomeranje jezika kada je dete usmereno na neku aktivnost, igru. Ukoliko ste objektivnim posmatranjem ustanovili smanjenu pokretljivost jezika ili je  jezik srcolikog oblika moguće da se radi o ankyloglossiji koju će dijagnostikovati otorinolaringolog pregledom samo na osnovu posmatranja.

Dete ne progovara sa dve godine

Ukoliko se podoj ne realizuje prirodno i pored prisustva mleka, beba ostaje gladna i dugo plače postoji mogućnost da jezik ne naleže na donji deo bradavice tako da će Vaše dete plakati jer ostaje gladno. Kod majke može doći do mastitisa ili preranog prekidanja laktacije što nije dobro za bebu.

Kod starije dece pored teškoće u progovaranju može doći do otežanog izgovaranja pojedinih glasova i kao posedicu imamo nerazumljiv govor. Stalnim pokušajima se podjezična veza  prirodno može razvući ali će deca svakako imati teškoće u artikulaciju pojedinih glasova: t, d, r, l, č, dž, š, ž…

Dete ne progovara sa dve godine
Dete se brzo oporavi nakon hiruške intervencije podjezične resice.

Kako otkolniti sumnju? 

Ukoliko sumnjate da Vaše dete ima kratku podjezičnu vezu najbolje se konsultovati sa otorinolaringologom koji će registrovati ankyloglossiju na osnovu pregleda. Lekar će proceniti da li neophodna hiruška intervencija, frenuloktomija. To je bezazlena intervencija koja se najčešće rešava ambulantno i uglavnom protekne bez komplikacija, nekada je potrebna lokalna anestezija.

Vežbe za bolju pokretljivost jezika

Dete se brzo oporavi nakon ove hiruške intervencije i već nakon nedelju dana roditelj u saradnji sa logopedom može da stimuliše pokretljivost jezika jednostavnim vežbama:

  1. Isplaziti jezik i laganim pokretima dodirivati bradu. Vratiti jezik unutra i ponoviti pokret ka bradi-nekoliko puta uz igru, npr. želite da dohvati eurokrem kojim ste namazali bradu.
  2. Polagano pokretanje jezika ka nosu pa natrag, isto ponoviti nekoliko puta uz govne aktivnosti.
  3. Dodirnuti bradu a zatim nos, vrhom jezika, koliko je to moguće. Svaki sledeći put će jezik biti pokretljiviji.
  4. Pomerati jezik levo-desno u sam ugao usne.
  5. Vrhom jezika dodirivati gornju a zatim donju usnu.
  6. Oblizivati se jezikom od uglova usana ka gornjoj a zatim donjoj usni-praviti pun krug sa jezikom.
  7. Gurati jezikom u jedan a zatim u drugi obraz dok mama pokušava da pogodi gde je dete sakrilo jezik u ustim….i druge vežbice jezikom.
Dete ne progovara sa dve godine
Kašnjenje u govorno-jezičkom razvojukod deteta od dve godine, može uzrokovati toliko toga i uzroci su različiti.  Organski, neurološki, psihološki….

Na ovaj način će jezik postati pokretljiviji i spremniji za izgovor glasova a vežbice će rezultirati takođe brže i veštije  pokrete jezika pri svakodnevnom govoru.

avatar
Predsednik je “LOGO-centra za razvoj i igru” i član Udruženja logopeda Srbije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena? Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...