Značaj Boja u Dečijem Odrastanju (od 1. meseca do 7.godine) – Šta govore boje na Crtežima Dece? – Vežbe sa Decom – Terapija bojama

0

Koji je značaj boja u odrastanju deteta, kako deca vide boje i svet oko sebe i šta znače boje na dečijem crtežu, kako da vežbamo sa decom i o terapiji bojama, Vaš stručnjak, akademski slikar i koordinator dečije likovne radionice.

Značaj boja kod male dece (4)

Kako beba vidi svet oko sebe? Odmah po rođenju, beba vidi 20 do 25 centimetara ispred sebe. Uglavnom,  primćuje svetlost, pokrete i izražene kontraste, poput crnog i belog. Može zapaziti i neke jarke nijanse crvene, žute, plave, narandžaste… Kasnije se bebin vid polako izoštrava. U 2. i 3. mesecu, beba može da fiksira pogled na jedan predmet i prati kretanje tog predmeta. Počinje da prepoznaje roditelje i boje. Razlikuje i nežnije tonove boja. Boje počinje da pamti: ako joj uvek dajete  žutu flašicu ili igračku, ona će je prepoznati i radovaće se. Od šestog meseca dete razlikuje mnogo boja,  skoro kao odrasli. Ipak,  ne razume smisao boja. To je zato jer bebin doživljaj boje zavisi od obejkta pažnje. Ukoliko detetu pokazujete, na primer,  igračku plave boje i govorite da je plava boja, dete će razumeti o čemu pričate. Međutim, to neće i njemu izazvati asocijaciju na predmete iste boje. Još uvek ne poseduje asocijativno povezivanje. Beba shavata samo kada govorite i pokazujete pred njenim očima. Tada usmerava pažnju na naziv predmeta (igračka, faša, lopta …) o kojem govorite, a zapostavlja njegove karakteristike poput boje, oblika, veličine…

Da biste usmerili pažnju bebe na boju, demonstrirajte joj isti predmet, ali u različitim bojama. Jednogodišnjak jasno prepoznaje sve iz svog okruženja, ali njegov vid nije potpuno razvijen. Vid dece se razvija do desete godine, ali je najintenzivniji razvoj između 2. i 6. godine.

Kada dete napuni 18 meseci, može koristiti bojice. Tada je najprakicnije koristiti voštane bojice ili plastelin.

Spetkar boja, tople i hladne boje

Spetkar boja, tople i hladne boje

Najpre mu pokažite da razlikuje osnovne boje: plavu, crvenu i žutu. Kasnije mu prikažite kako se od primarnih boja stvaraju ostale boje. Primer vežbe: Nanesite na papir žutu boju, dodajte joj malo plave i dobićete zelenu. Što više plave boje dodate, to će rezultirati tamnijom nijansom zelene boje. U crvenu boju dodajte malo plave, nastaće ljubičasta. Ako crvenoj boji dodate žutu, pojaviće se nijanse narandžaste. Pustite dete da samo ponavlja taj postupak. Nemojte ga sprečavati da meša boje koje želi, jer će svakako dobiti neku boju.

U čemu se ogleda značaj boja za decu? Detetu je lako objasniti značaj boja i to da predmete prepoznaje baš po toj karakteristici.

Vežbe:

  • Nacrtajte običnom olovkom na papiru tri kruga. Za dete tako neobojeni krugovi ne predstavljaju ništa. Ipak, ako jedan krug pretvorimo u narandžastu kajsiju, drugi u crvenu jabuku, a treći u zelenu jabuku, boje će dobiti značaj.
  • Uzmite kese različitih boja i recite detetu da skuplja razbacane igračeke, tako što će da stavlja jednu po jednu igračku u određenu kesu u zavisnosti od boje.
  • Zalepite na pod cik–cak washi trake različitih boja. Zadajte detetu zadatak da šeta po određenoj boji i time uči ujedno i razlikovanje boja i ravnotežu.
  • Sortiranje dugmića po bojama u činije različitih boja, takođe je korisna vežba (za decu uzrasta kada dugmići ne predstavljaju opasnost).

Značaj boja kod male dece (2)

Oko treće godine dete proširuje svoje znanje o bojama i to mu pomaže u svakodnevnim situacijama:  da li je stiglo proleće ili zima, da li su višnje zrele, da li je opalo lišće…

Crtanje godišnjih doba pomaže detetu da razlikuje tople i hladne tonove boja.

 

 

 

Šta znači izbor boja na crtežu?

,,Boje, baš kao i crte lica, prate emocionalne promene.“    Pablo Pikaso

Kao što crtež govori o karakteru deteta, takođe i boja ga odaje. Plavu vole brižna deca, koja uživaju u društvu. Jedna od boja koju mališani najviše koriste je crvena. Crvena je boja euforičnosti, a naročito je koriste znatiželjna deca i ona koja ne žele da im nešto ne promakne. Deca koja vole da budu drugačija, vole slobodu i prirodu i veoma su inteligentna, često koriste zelene tonove. Žuta takođe simbolizuje inteligenciju i veselu prirodu deteta. Dete koje voli da preuzima inicijativu,  koje je sigurno u sebe, opredeljuje se za crnu ili ljubičastu boju.

Pomozite detetu da kroz umetnosti i boje iskaže jake emocije: da li je ljuto,  tužno, veselo, zamišljeno i razgovarajte sa njim o bojama na crtežu.

Rad četvorogodišnje Sofije Leontić

Rad četvorogodišnje Sofije Leontić

Boje i bojanke imaju i terapeutsko dejstvo i za decu i za odrasle Postoje mnoge pozitivne strane kod korišćenja boja i bojanki za decu. Bojenje utiče na mentalno zdravlje, motoričke i kognitivne sposobnosti. Bojenje je niskostresna aktivnost, slična meditaciji. Pomaže deci da se skoncentrišu, smire, pokažu svoj kreativni potencijal. Bojenje nije takmičarski nastrojeno i može biti veoma društveno.

 

Tokom bojenja, amigdala, deo mozga odgovoran za kontrolu stresa i emocija, odmara se, što znači da je dete opušteno. Dok se zabavlja bojenjem, dete ujedno analizira oblike i veličine, prati konture i razmišlja koju boju da koristi. Time okupira deo mozga i sprečava anksioznost. Kada dete poveže boje i bojenje sa radošću i opuštanjem, to će mu pomoći i pri kontroli pažnje i skretanju sa negativnih misli.

Vremenom crtanje i bojenje za dete predstavljaju samoumirujuću tehniku, koja je bitna u njegovom razvoju. Bojenjem dete uči strpljenje. Mališan stvara svoje umetničko delo, što mu pruža osećaj dostignuća kada završi sa bojenjem.

Dete kroz igru boji

Dete kroz igru boji

Pored kupovine, neke bojanke možete naći i besplatno na internetu i odštampati za vašu decu.

Neke od njih su:  www.coloring.rs sa slikama životinja. Zatim, www.trailofcolors.com  sa crtežima cvetova, listova, leptira… Butterfy Coloring Pages na www.coloring-pages-kids.com sa različitim vrstama leptira. Takođe, i Mandale Coloring Pages, pogodano je i za decu i za odrasle, jer mandale predstavljaju radijalnu ravnotežu, što korisno opušta.

Roditelji, boje i bojanke u ruke i uživajte u razvijanju kreativnosti sa svojom decom!

 

Share.

About Author

Comments are closed.