Rast i razvoj deteta u trećoj godini

Rast i razvoj deteta u trećoj godini

Sadržaj

Kako teče rast i razvoj deteta u trećoj godini? Završava se vrlo intenzivan telesni rast. Zato se smanjuju i detetove nutritivne potrebe i apetit. Koliko dete poraste? Izražavanje emocija u trećoj godini…

Kako teče rast i razvoj deteta u trećoj godini ?

Do 6.godine dete prosečno dobija 2kg godišnje i poraste oko 7cm. Trbuh više nije prominentan. Telo sadrži malo masti, fizička aktivnost deteta je velika.

Rast i razvoj deteta u trećoj godini

Zubi kod trogodišnjaka

Do tri godine dete ima svih 20 mlečnih zuba. Pre treće godine je za zdravlje zuba i usne duplje najvažnija ishrana. Higijena koja u tom razdoblju ima svrhu učenja zdravih navika, neka bude detetu predstavljena kroz igru i na zanimljiv način. Nakon treće godine higijena  dobija svoj pravi smisao. Dete je motorički sve spretnije i puno stvari želi da radi samo. Zube perite ujutro i uveče. Podstičite dete da samo opere zube a vi kasnije samo završite pranje. Izaberite četkicu prema uzrastu deteta i redovno je menjajte. Zubna pasta do treće godine nije nužno potrebna. Ako pastu koristite pre nego što dete zna da je ispljune, odaberite pastu bez fluora. Količina zubne paste na četkici neka bude veličine zrna graška.

Nakon treće godine dete vodite dete na pregled zubaru na svakih 6 meseci iako vam se čini da je sve u redu. Stomatolog će na taj način preduzimati preventivne mere, kao što je zalivanje fisura zuba ako dete ima veće jamice na kutnjacima ili premazivanje zuba s flourom, čime će smanjiti mogućnost nastanka karijesa.

Rast i razvoj deteta u trećoj godini

Koliko spava trogodišnjak – Poteškoće sa spavanjem 

Trogodišnjacima je potrebno od 10 do 12 sati spavanja noću i ponekad i dvosatni dremež preko dana. Noćno buđenje deteta za neke roditelje predstavlja ozbiljni problem. Još gore je ako dete uveče ne želi da zaspi. Trogodišnje dete brine  da će nešto propustiti ako zaspi. Ponekad se dete plaši da zaspi zbog brige da nećete biti stalno kraj njega.

Sve to mogu biti razlozi zbog kojih deca uveče ne žele u krevet. Mnogo dece u tom uzrastu  spava u sobi svojih roditelja ili u bračnom krevetu. Jednostavnog pravila šta je ispravno i šta nije nema. Važno je da režim spavanja odgovara vama. Mnoga deca u krevetu roditelja prespavaju samo deo noći – kada se uplaše tada vam se pridruže. Teško ih je uveriti da ponovno zaspu u svom krevetu, neki roditelji to ni ne pokušavaju.

Rast i razvoj deteta u trećoj godini

Navikavanje na nošu u trećoj godini

Kontrola mokrenja i defekacije uspostavlja se u proseku sa 30 meseci, sa velikim kulturološkim i individualnim varijacijama. Prvo se uspostavlja kontrola dnevnog mokrenja, pa kontrola stolice, brže kod devojčica. Noćno umokravanje kod devojčica je normalno do 4, kod dečaka do 5 godina. Kontrola kod neke dece ide lako i spontano, dok je kod nekih to dugotrajna borba za moć. Odbijanje deteta da kaki u toaletu može da dovede do zatvora, a roditelje frustrira. Nekada treba privremeno obustaviti trening i vratiti dete u pelene, nakon čega ono samo uspostavlja kontrolu sfinkreta.

Kada je dete spremno na spavanje bez pelena? Nemojte previše žuriti, ali kada je dete preko dana već nekoliko meseci bez pelene i kada je pelena ujutro suva, dete je najverovatnije spremno. Pre nego što odlučite da ukinete pelenu preko noći razgovarajte s njim.

Najbolje razdoblje za odvikavanje od pelena je leto, jer je toplije, deca su manje odevena, pa se zbog moguće mokre odeće neće odmah prehladiti. Kada počnete s odvikavanjem noću, nemojte se čuditi ako dete počne ponovo da se budi. Ako se budi u otprilike isto vreme, razlog je puna bešika koja mu smeta pri spavanju.

Odaberite vreme odvikavanja od noćne pelene kada se u detetovom životu ne događaju stresni događaji kao što su menjanje vrtića, posete kod zubara, prinova ili smrt u porodici jer je odvikavanje tada često neuspešno i vrlo stresno i za dete i za roditelje. Krevet zaštitite nepromočivom podlogom koja će zaštititi madrac. Pripremite rezervnu posteljinu i dodatnu pidžamu za dete. Ako želite da dete i noću koristi wc ili nošu, treba da ostavite dovoljno svetla da može da ih pronađe bez problema. Dete ne može da ih pronađe u tami, pogotovo ne s punom bešikom.

Rast i razvoj deteta u trećoj godini

Umokravanje u krevetu

Ako detetu »pobegne«, nemojte se ljutiti. Svaka nezgoda detetu utiče na osećaj samopouzdanja, zbog toga se ne ljutite, ne šalite se na njegov račun. Dete pohvalite svaki put kada je ujutro suvo. Naviknite ga i na red: mokrenje neka bude zadnja stvar pre odlaska u krevet i prva kada se probudi. Ako mu pre spavanja čitate priču, neka dete nakon priče ode još jednom na wc. Deca različito napuste mokrenje u krevet. Nekima je potrebno nekoliko dana dok su drugima potrebne nedelje ili čak meseci. Nekima se »nezgode« uopšte ne događaju. Kod svih je na kraju rezultat isti, iako tek nakon nekoliko meseci: noću im više ne treba pelena. Uopšteno noćno mokrenje kod djevojčica prestaje s 4. godine, a kod dečaka sa 5. godina.

A šta je s televizijom, koliko gledanja televizije dozvoljeno i korisno?

Još uvek ostaje pitanje da li je i koliko gledanja televizije dozvoljeno i korisno. Mnogi roditelji imaju grižu savesti ako dete ostave ispred televizije dok pripremaju večeru. Stručnjaci su u studijama potvrdili da deca od 3. do 5. godina koja gledaju televiziju imaju bolju kratkoročnu memoriju od njihovih vršnjaka koji televiziju ne gledaju. Određena korist od televizije znači postoji! Budite uvek oprezni kod onoga šta dete gleda na televiziji. Podstičite ih da gledaju poučne emisije primerene uzrastu. Isto tako treba da znate da televizija ne može zameniti vaše bavljenje detetom. Može biti samo dodatna aktivnost!

Rast i razvoj deteta u trećoj godini

Izražavanje emocija u trećoj godini 

Deca nisu uvek sposobna da izražavaju svoja osećanja, što ne znači da ih nemaju. Izražavaju ih posredno, svojim ponašanjem, igrom, crtanjem, snovima i noćnim morama. Brigu i tugu često izražavaju provalama besa ili buđenjem noću.

Mlađa deca komuniciraju i preko igranja raznih uloga (mame, tate, posete doktoru…), crtanjem i govorom o svom crtežu. Roditelji mogu prema crtežima i načinu govora otkriti šta muči njihovo dete, o čemu razmišlja, šta želi i čega se boji. Razgovarajte mnogo sa detetom o svojim osećanjima i o osećanjima drugih, i pre ili kasnije dete će vam se poveriti.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Greške u vaspitavanju deteta su česte. Koliko puta smo čuli ovu roditeljsku “vaspitnu” poštapalicu. Ako budeš dobar mama/tata će ti kupiti to što voliš … Ako ne budeš dobar …...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Ako se pitate šta prethodi govoru deteta, to su dve važne sposobnosti. Dok pratimo razvoj govora deteta treba da znamo šta ovaj proces podrazumeva i šta možemo očekivati. Pored drugih...