Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Krema za sunčanje u trudnoći

Sadržaj

Krema za sunčanje u trudnoći sa oksibenzonom može uticati na zdravlјe novorođenčeta, prema novoj studiji. Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da razmisle o izbegavanju ovog proizvoda, zajedno sa onima koje i ne planiraju trudnoću. Evo šta doktori imaju da kažu o tome.

Krema za sunčanje u trudnoći

U periodu trudnoće nega i zaštita kože od sunca i UV zračenja je specifična. Osim što koža brže stari ako je izložena suncu, postoje i zdravstveni razlozi, zbog čega treba voditi računa o posebnoj nezi i zaštiti od sunca.

Krema za sunčanje u trudnoći

Verovatno preko Google-a istražujujete koje kreme za negu i zaštitu kože možete bezbedno koristiti u trudnoći. Istražujete sve što dodiruje Vašu kožu kako biste bili sigurni da neće naneti štetu Vašoj bebi. I dok je većina proizvoda za kosu, kožu i šminku koje koristite bezbedna za trudnice, novo istraživanje objavlјeno u Reproduktivnoj toksikologiji sugeriše da ako koristite određene hemijske kreme za sunčanje, možda je vreme da bacite tubu.

Nova studija o oksibenzonu

Studija je otkrila vezu između oksibenzona – organskog jedinjenja koje se koristi u hemijskim kremama za sunčanje koje pretvaraju UV zrake u toplotu, a zatim ih oslobađaju iz tela – i urođenog defekta zvanog Hirschsprungova bolest. Retka bolest, koja pogađa debelo crevo novorođenčeta, javlјa se kod jednog od 5.000 dece i može zahtevati operaciju.

Kada dođe vreme za pražnjenje creva, postoje neurotransmiteri koji se šalјu iz tela u debelo crevo da signaliziraju ovo. Ali kod Hiršprungove bolesti nema transmitera koji bi mogao da stigne do debelog creva, i kao rezultat toga beba dobija zatvor.

Krema za sunčanje u trudnoći

Studija pokazuje da trudnice u prvom tromesečju koje nanose kremu za sunčanje koja sadrži 6 procenata oksibenzona dva puta dnevno (preporučena upotreba) mogu da apsorbuju hemikaliju u svoj krvotok. Tada može doći do fetusa, izazivajući štetne promene ćelija tokom embrionalnog razvoja. To je zato što se oksibenzon smatra endokrinim disruptorom, koji može imati negativan uticaj na razvoj, reproduktivni, neurološki i imuni sistem.

Izbegavati kreme za sunčanje sa oksibenzonom i pre trudnoće?

Oksibenzon je takođe rastvorlјiv u mastima, što znači da ulazi u masne ćelije i može da ostane tamo nedelјama. To otežava trudnim ženama da saznaju koliki je njihov nivo izloženosti. I ovo nije samo razlog za zabrinutost tokom trudnoće. Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da razmisle o izbegavanju ovog proizvoda, zajedno sa onima koje i ne planiraju trudnoću. Mogli biste da odete na medeni mesec koristeći proizvod sa oksibenzonom misleći da je sve u redu, a onda biste mogli da ostanete trudni i da budete nenamerno izloženi tome.

Ali ako ste prošli prvi trimestar i upravo ste shvatili da koristite kremu za sunčanje sa oksibenzonom u sebi, pokušajte da ne paničite. Studija je takođe veoma zavisna od doze. To znači gde živite (naročito vrsta klime) i koliko često nanosite kremu za sunčanje su faktori koji određuju rizik fetusa od Hirschsprungove bolesti. Na primer, oni koji žive na sunčanom, toplom mestu i koriste kremu za sunčanje sa oksibenzonom tokom cele godine i svakodnevno, mogu imati veći faktor rizika od onih koji ga ređe koriste, na primer na odmoru ili sezonski.

Krema za sunčanje u trudnoći

Još uvek ste nervozni zbog prethodnog izlaganja oksibenzonu? Nije loša ideja da se fokusirate na svoju ishranu. Preporučuje se ishrana bogata voćem i povrćem (planirajte devet do 12 šolјica dnevno). Nakon razgovora sa svojim lekarom, takođe razmislite o uzimanju dodatka B kompleksa i dodatnog folata koji može pomoći u smanjenju protoka toksina do fetusa.

Takođe imajte na umu da niste van opasne zone kada se beba rodi. Izloženost endokrinom disruptoru kao što je oksibenzon može izazvati niz problema, uklјučujući loš san, ADHD i porast određenih bolesti kao što su bronhitis i sinusitis. Zbog toga je možda najbolјe da jednostavno izbegavate korišćenje krema za sunčanje sa oksibenzonom u svakom trenutku.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...