Kompresivne čarape, medicinske i preventivne

Kompresivne čarape

Sadržaj

Kad su u pitanju proširene vene i kompresivne čarape, ne zna se koja je zabluda češća – da se čarapama mogu izlečiti vene ili da se posle operacije vena one nose dugo i obavezno.

Kompresivne čarape koje su medicinska pomagala i one koje se nose preventivno

Kako su proširene vene jedna od najrasprostranjenijeh bolesti, nije čudno što mnogi najpre pokušaju sami da ’reše’ problem, pa tek onda traže pomoć lekara. Među tim pokušajima samopomoći, nošenje kompresivnih čarapa je jedna od prvih stvari koja ljudima padne na pamet. Iako je izbor velik i šarenolik, jer ima dosta ovakvih proizvoda na tržištu, razlikuju se čarape koje su medicinska pomagala i one koje se nose preventivno. Prve ne bi trebalo da kupujete na svoju ruku, bez konsultacije s lekarom.

Kompresivne carape
Trudnice koje imaju proširene vene, trebalo bi da obuku čarape za vene – ili specijalne čarape – airsocks (tzv. vazdušne čarape), ukoliko putuju avionom.

Čemu čarape za vene služe i koji je njihov doprinos u lečenju venskih bolesti?

Kada je reč o estetskom aspektu proširenih vena pacijenti žele da dočekaju proleće i leto bez vidljivih vena i tegoba koje se u tom periodu pogoršavaju. Dokazano je da prolećna i letnja temperatura, kao i  duži boravak na otvorenom pogoršavaju simptome proširenih vena. Kako nam se telo prirodno zagreva, vene se šire da bi omogućile bolji protok krvi. Kod osoba sa proširenim venama, čiji zalisci ne vraćaju krv ka srcu kako bi trebalo, ovo dovodi do otoka, a otoci čine da osećate bol, težinu ili umor u nogama. Iako kompresivne čarape pomažu u olakšavanju simptoma, njihova mana je da su neprijatne za oblačenje i nošenje po toplom vremenu, a istovremeno ne rešavaju problem s proširenim venama, već ga samo odlažu.

Šta nam rade kompresivne čarape?

Suština upotrebe čarapa za vene jeste uspostavljanje pritiska na sistem dubokih vena, čime se nadoknađuje oslabljena funkcija zida krvnog suda i time se pospešuje krvotok, odnosno vraćanje krvi u srce. Medicinske elastične čarape sa graduisanom kompresijom deluju po principu padajućeg pritiska. Pritisak u njima je strogo definisan. Najjači je u predelu članka i idući nagore postepeno opada. Kao rezultat te kompresije, zaostala krv se lakše vraća ka srcu.

Kompresivne carape
Elastične čarape koje se nose preventivno, preporučuju se svima čija je profesija takva da moraju dugo da stoje: frizerima, stomatolozima, hirurzima, sportistima, vežbačima u teretani …

Nošenje elastičnih kompresivnih čarapa ima svoju ulogu i pre i posle operacije, ali bitno je reći da su to pomagala, time se ne mogu definitivno izlečiti proširene vene. U ranim stadijumima, njihovo nošenje može znatno olakšati tegobe. Kasnije, ove čarape imaju svoju ulogu u sprečavanju komplikacija neposredno nakon intervencije i olakšavanju oporavka. Sam oporavak ne traje dugo i pacijenti se vrlo brzo vraćaju svojim redovnim aktivnostima.

Kompresivne carape
Mera prevencije oboljenja vena u trudnoći su preventivne kompresivne medicinske čarape, nivoa kompresije I kategorije (18-21mm Hg) od početka trudnoće. 

Elastične čarape koje se nose preventivno

Za razliku od elastičnih čarapa koje su medicinska pomagala, postoje i elastične čarape koje se nose preventivno. Na prvi pogled, one se ni po čemu ne razlikuju od običnih čarapa. Njihovo nošenje se preporučuje svima čija je profesija takva da moraju dugo da stoje tokom dana, na primer, frizerima, stomatolozima, hirurzima, ali i sportistima, vežbačima u teretani i, naročito, dizačima tegova.

Kompresivne čarape oblačite ujutru (dok ste u vodoravnom položaju), na suve i odmorne noge bez otoka.
Kompresivne čarape oblačite ujutru (dok ste u vodoravnom položaju), na suve i odmorne noge bez otoka.

Jedini način da se zaista reše problemi sa venama

Na kraju, jedini način da se zaista reše problemi sa venama je kroz operativno lečenje. Iako bi to moglo zvučati zastrašujuće, operacija proširenih vena u 21. veku je potpuno drugačije iskustvo nego pre samo par decenija. U zavisnosti od lokacije i ozbiljnosti vaših problematičnih vena, lečenje minimalno invanzivnim hiruškim metodama je brz proces sa jako kratkim periodom oporavka. Zapravo, većina operisanih može da se vrati na posao istog dana. Osnovna prednost svih hiruških intervencija je što jedino tako možete trajno i pouzdano rešiti ovaj problem.

Kompresivne carape
Zabluda je da se čarapama mogu izlečiti vene.

Sprovode se više različitih vrsta intervencija: endovenski laserski tretman, medicinski lepak – VenaSeal i skleroterapija penom. Nakon operacije medicinskim lepkom, nije potreban oporavak, pa samim tim, ne zahteva nošenje elastičnih čarapa, zbog čega se pacijenti odmah mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima, uključujući i odlazak na posao.

Drugi tipovi minimalno invanzivnih operacija zahtevaju kratkotrajno nošenje čarapa. Dužina nošenja je individualna i zavisi od pacijenta, ali je obično ne duže od par nedelja.

avatar
Dr Dario Jocić je magistar medicinskih nauka, specijalista opšte hirurgije i vaskularni hirurg. Jedan od pionira u lečenju vena minimalno invanzivnim metodama.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...