Medicinski lepak za lečenje vena u Srbiji

Medicinski lepak za lečenje vena

Sadržaj

Medicinski lepak za lečenje vena u Srbiji sada već ima tradiciju od 5 godina. Vreme potvrđuje uspešnost pionirskog tretmana proširenih vena.

Medicinski lepak za lečenje vena u Srbiji sada već praksa

U martu i aprilu 2018. godine upotreba medicinskog lepka za operacije vena bila je tek pionirski korak u ovoj oblasti kod nas, međutim, „Medicinski lepak je izdržao test vremena, jer se već decenijama koristi u različitim oblastima medicine i potpuno je bezbedan za pacijenta. Ova metoda lečenja vena u svim razvijenim zemljama ima dugogodišnju praksu.

Kako se medicinski lepak koristi kod operacija vena?

Sama intervencija podrazumeva korišćenje male količine specijalno formulisanog medicinskog lepka koji se aplikuje u obolelu venu. Lepkom se bolesna vena zatvara i krv se preusmerava ka obližnjim zdravim venama.

Zašto je medicinski lepak superioran u odnosu na druge načine lečenja?

Ovaj jedinstven pristup eliminiše rizik od povrede nerava prilikom intervencije, što ga izdvaja u odnosu na sve ostale načine lečenja proširenih vena.

Medicinski lepak za lecenje vena
Intervencija medicinskim lepkom preporučljiva je za sve pacijente koji imaju problem sa proširenim venama i kapilarima, u bilo kojoj fazi bolesti.

Gde se primenjuje ova metoda u Srbiji i regionu?

Centar za savremeno lečenje vena, referentna ustanova za edukaciju lekara o metodi lečenja proširenih vena medicinskim lepkom, prva je ustanova u Srbiji u kojoj je pre pet godina počela da se uspešno primenjuje ova minimalno invanzivna metoda. Ja sam prvi vaskularni hirurg koji je ovu metodu izveo na našim prostorima, i sprovodim redovne edukacije kolega iz Srbije i inostranstva.

Samo od početka ove kalendarske godine, održane su četiri edukacije posvećene medicinskom lepku. Za razliku od 2018. godine, kad se ova metoda primenjivala samo u Srbiji, medicinski lepak se danas uspešno primenjuje i u zemljama u okruženju. Nama najbliži primeri su Severna Makedonija i Hrvatska. U Severnoj Makedoniji ova metoda primenjuje se u državnoj ustanovi, dok je kod nas i u Hrvatskoj, za sad, još uvek dostupna samo u ustanovama iz privatnog sektora.

Kako izgleda postupak intervencije?

Ultrazvučnim pregledom noge se procenjuje bolesna površina vene i planira sama procedura. Cilj lečenja proširenih vena jeste da se zaustavi povratni tok krvi. Lečenje ove bolesti zatvaranjem ili uklanjanjem obolelih vena, podrazumeva usmeravanje krvi do obližnjih, zdravih vena.

Tokom cele intervencije,  lekar na ultrazvuku prati tok samog postupka. Intervencija se sprovodi u lokalnoj anesteziji. Količina primenjene anestezije ravna je onoj koja se koristi za uklanjanje manjeg mladeža. Nakon primene anestezije, lekar na obeleženo mesto postavlja kateter, kroz koji se kasnije aplikuje medicinski lepak. Prilikom postavljanja katetera pacijenti mogu osetiti blagi pritisak, dok je postupak same intervencije bezbolan. Posle intervencije, na mesto uboda se postavlja flaster.

Medicinski lepak za lecenje vena
Važna je informisanost

Koliko traje operacija medicinskim lepkom?

Kompletna intervencija traje oko 30 minuta, a nakon toga se pacijent odmah vraća redovnim aktivnostima i nije potrebno da nosi elastične čarape.

Šta podrazumeva period oporavka?

Nakon intervencije medicinskim lepkom, pacijent ustaje i hoda. Simptomi proširenih vena mogu nestati vrlo brzo nakon intervencije, odnosno nakon zatvaranja obolele vene. Posle intervencije može doći do pojave manje modrice. Prednost lečenja medicinskim lepkom je u tome što se pacijent odmah vraća normalnim aktivnostima.

Kolika je uspešnost metode

Opsežne studije pokazale su da je uspešnost ove metode preko 98 odsto, čime stoji rame uz rame sa laserskom operacijom vena. Osim toga, medicinski lepak se smatra jednom od najkomfornijih intervencija iz ugla pacijenata. Sprovodi se u lokalnoj anesteziji, a količina primenjene anestezije je slična količini potrebnoj za operaciju malo veće bubuljice.

Neželjeni efekti su veoma retki, i podrazumevaju iste simptome kao i kod drugih načina lečenja ove bolesti, samo u daleko manjoj meri.

Kome se preporučuje operacija vena medicinskim lepkom?

Intervencija medicinskim lepkom preporučljiva je za sve pacijente koji imaju problem sa proširenim venama i kapilarima, u bilo kojoj fazi bolesti. Ovaj tretman se preporučuje i pacijentima koji imaju venske rane koje teško ili gotovo uopšte ne zarastaju. Nakon primene medicinskog lepka i ova grupa pacijenata se relativno brzo može vratiti aktivnostima koje nisu mogli da obavljaju u periodu venske insuficijencije.

Lečenje medicinskim lepkom pogodno je i za mlađe i za starije ljude. Takođe, i one u početnoj fazi bolesti i sa uznapredovalom venskom bolešću.

avatar
Dr Dario Jocić je magistar medicinskih nauka, specijalista opšte hirurgije i vaskularni hirurg. Jedan od pionira u lečenju vena minimalno invanzivnim metodama.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...

Insulinska rezistencija je stanje u kojem ćelije organizma postaju manje osetljive ili otporne na delovanje insulina. To je hormon koji je ključan za regulaciju nivoa šećera u krvi. Kada su...

Postoje već uvrežene zablude o zdravoj ishrani kojih se mnogi pridržavaju. Primenjuju se u brojnim „modernim dijetama“. Pri tome, nema naučnih dokaza koje potkrepljuju ove „teorije o zdravoj ushrani“. Zablude...