Kreativna Mama Sanja Kovačević

Naša kreativna mama  je Sanja Kovačević,  diplomirani master filolog, u „slobodno vreme“ radi u Vip mobile-u kao Lead Expert.   Sanja je blogerka, i njen  blog Mommy to go  je, po njenim rečima “deo slagalice koji joj je nedostajao do sad”.

Kreativna mama Sanja Kovačević

Kreativna mama Sanja Kovačević

 

Mammy to go

“Mama sam jedne dinamične Blizančice i žena jednog duplog Blizančića. Jedva čekam da Teodora malo poraste, pa da zajedno vozimo rolere i idemo u pozorište. I da zajedno učimo da sviramo ukulele. Sad stoji u ćošku i čeka bolja vremena. “

Kako je nastala ideja, ko ti je inspiracija i koje su teme zastupljene?

Obično mi ne veruju kada kažem da je blog nastao iz jednog spontanog razgovora sa drugaricom koja radi u Marketinškoj agenciji i koja mi je rekla da ako sam ikada planirala da pokrenem blog, da učinim to odmah jer je sada idealno vreme za to – tržište još uvek nije prezasićeno. Prvo mi je bila smešna pomisao „ja blogerka“. Međutim, ideja da ponovo imam hobi koji me ispunjava i koji me pokreće je dovela do toga da naglas izgovorim mužu da razmišljam o tome misleći da će se šaliti na moj račun ceo život. Suprotno mojim očekivanja, on je bio oduševljen idejom. Kako je on profesionalni fotograf – to je bio samo još jedan znak da treba da se pokrenem. Zapravo, prvi moj tekst je on objavio jer je mene bilo sramota. I dan danas, ne objavljujem ništa dok on ne pročita i da svoj sud.

„Blog je spoj svakodnevnog života, govori o izazovima u roditeljstvu, o ljubavi, sreći, životnim izazovima, putovanjima… Uz mnogo inspirativnih fotografija!“

Blog je, takođe, i podrška svim mamama, često razmenjujemo iskustva i pomažemo jedne drugima da lakše pređemo prepreke na koje nailazimo u ovoj najvažnijoj ulozi u životu.

Dojenje je česta tema

Često pišeš o dojenju, čak si i na panelu povodom Svetske nedelje dojenja bila pozvana da podeliš svoja iskustva na ovu temu. Imaš li neki savet za naše trudnice i novopečene mame?

Sanja Kovačević kreativna mamaKreativna mama Sanja Kovačević

Kada sam ostala trudna, nije bilo pitanje hoću li dojiti ili ne, nekako sam odmah znala da ću sve učiniti da dojim. Jedino što me je plašilo bilo je hoću li imati dovoljno mleka. I, moram da priznam, mislila sam da majke uglavnom ne doje iz sebičnosti. Koliko sam se prevarila, saznala sam već u prvim danima dojenja. Mleka je bilo i laktacija se povećava bebinim pravilnim sisanjem, sve ostalo je bilo teško – nepravilan hvat, rane, plač, da li je gladna ili ne… Stvarno nakon svega mogu da razumem žene koje su odustale.

Uz novi početak koji sa sobom nosi i velike hormonalne promene, dojenje stvarno može biti okidač velikog stresa. Ne osuđujmo sebe, ali ne osuđujmo ni druge. Svako od nas u skladu sa svojim mogućnostima i željama bira i radi ono što je najbolje za dete u datom trenutku. Dojenje jeste magično i najbolje za bebu i majku, ali #dojenjenijepesma uvek i svima.

Naš recept za uspešnost je bio sledeći: 

  1. PODRŠKA je bitna koliko i želja da dojite, prvenstveno partnera, ali i okoline, prijatelja, porodice, drugih mama, pedijatra…
  2. nismo kupili AD, nismo ga imali u kući tako da nismo dolazili u iskušenje da ga damo „samo ovaj put“;
  3. svaki put kada sam posumnjala da je Teodora gladna, davala sam joj svoje mleko koje sam izmlazla u toku dana;
  4. kako bih što više podstakla laktaciju, izmlazala sam se posle svakog podoja prvih mesec dana dok je beka još bila slaba da jače vuče (u prazno, u prazno još koji minut, slala sam poruku organizmu da mi treba još i on je stvarao još).

I treba da znate, dojenje nije samo hrana, dojenje je ljubav, sigurnost, uteha, a majčino mleko je najzdravija i najčudesnija moguća hrana koja postoji!

Kreativna mama Sanja KovačevićMožeš li nam za kraj ispričati neku anegdotu iz roditeljstva?

Hm… Uvek ih ima puno, ali kad treba izdvojiti jednu kao da sve zaboravim. Kada je tek počela da izgovara reči, bili smo u poseti mom deki. Pošto mi ne gledamo TV, nije imala priliku da gleda utakmice do tad. Kod njega je bio uključen TV i emitovala se fudbalska utakmica. Televizor je bio u pravcu njene glave. Kako je trčkarala gore-dole, odjednom je stala ispred TV-a i kao pokvarena ploča počela da ponavlja svakom igraču koji se pojavi: “G’e idec? ‘de ides? ‘de ideeeeec?” Nama je toliko bilo smešno, naročito što je prvi put izgovorila te reči tada.

Glavni urednik portala Trudnoća i zdravlje i pratećih društvenih mreža. Autor projekta Trudnoća i zdravlje
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…