Tijana Bratić, master psiholog i preduzetica – Frajla kids

Frajla kids

Naša kreativna mama je Tijana Bratić, master psiholog i koautor brenda Frajla kids. Sada je supruga, majka i preduzetnica. Priča o Tijani možda i vas inspiriše da znanja koja imate u struci pretočite u preduzetnički rad.

Frajla kids je novi brend na tržištu, kako je nastao?

Na ovu ideju došli smo zajedno suprug i ja, još pre par godina. Međutim živeli smo u stanu u kom nije bilo mesta za ovakav poduhvat. Rešili smo da se prvenstveno zbog porodice, ali i zbog posla preselimo iz Novog Sada u Zrenjanin. I naša ideja polako počinje da se realizuje. Na ideju da prave baš drvene edukatine igračke došli smo zbog velike ljubavi prema deci. Pošto sam po struci psiholog, odlučili smo da spojimo kreativnost, umeće i struku u jedno. Tako možemo da uživamo u radu i doprinesemo dečijem razvoju kroz igru.

Frajla kids

Iskustvo kao psiholog stekla je radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine. U timu Crvenog krsta učestvovala je u projektima na temu vaspitanja i razvoja dece.

U međuvremenu postali ste majka a brojna interesovanja samo rastu?

Da. Želja za izradom edukativnih igračaka je još više porasla kada smo pre godinu dana i sami postali roditelji. Spojili smo teoriju i praksu i krenuli u izradu drvenih igračaka. Imam iskustva u radu sa decom. Na Instragramu imam i svoj savetodavni profil Frajline mudrolije. Kao psiholog, dajem savete o roditeljstvu kroz igru i svakodnevne aktivnosti. Više puta pisala sam tekstove na temu roditeljstva za Blic, bila sam i gost Jutarnjeg programa RTS-a. Radim kao psiholog u Edukativno – razvojnom centru Kefalo u Zrenjaninu. Već dve godine sam stručni saradnik portala Trudnoća i zdravlje. Psihologija je nešto u čemu sam pronašla sebe. Rad sa decom obožavam. Moj suprug je neko ko je želeo da zajedno uradimo nešto za bolju budućnost naše porodice. I otud ideja da kroz savete i igračke zaokružimo celu priču.

Tijana Bratić, master psiholog i preduzetica - Frajla kids - Frajla kids 5
Uvek nam je na prvom mestu bezbednost deteta. Edukativne igračke su napravljene ručno od bezbednog materijala. Naš Matija i njegovi drugari obožavaju igru sa našim životinjicama.

Kome su namenjene drvene igračke Frajla kids?

Drvene interaktivne table u obliku životinja namenjene su deci od godinu dana i na više. Možemo reći da su ovakve igračke deci interesantne do 4 godine. Naravno zavisi i od samog deteta. Više volimo da kažemo da gornja granica u uzrastu ne postoji.

Frajla kids

Iza brenda Frajla kids stoji psiholog, koji kreira edukativne table tako da u potpunosti podstaknu dečiji razvoj.

Kako to deca uče i razvijaju se igrajući se vašim drvenim igračkama?

Deca igrajući se našim tablama razvijaju mišljenje, shvatanje, uviđanje, motoriku, posebno finu motoriku. Uče boje, oblike, da broje, razvijaju govor, maštu, percepciju. Koordinaciju oko-ruka, pinceta hvat, posebno razvijaju upotrebu kažiprsta na spram cele šake. To je posebno važno za razvoj motorike. Uče o životinjama, kroz priču o njima sa roditeljima. A ja im dajem savete i ideje kako da to sprovedu u delo. Pri tom svim roditeljima dajem savete za razvoj i učenje kroz igru. Na našim tablama nećete naći igre i delove za koje ja kao psiholog smatram da nisu adekvatni za dečiji razvoj.

Frajla kids
Frajla kids je domaći brend ručno rađenih edukativnih tabli za dečiji razvoj kroz igru. Ovo je novi brend na našem tržištu. Matija voli da učestvuje u radu!

Na našim tablama se uvek nalazi oko 10-ak igara. Previše stimulana i previše igračaka nikako nisu dobri za dečiji razvoj. Ukoliko bi bilo više delova na tabli, pažnja bi detetu bila rasuta. I ne bi se pravilno razvijala.

Ko najviše poručuje vaše igračke?

Vremenom su se ove table spontano izdvojile kao idealan poklon za prvi rođendan i krštenje. Zbog toga ljudi najviše i poručuju. Takođe dečije igraonice i neki vrtići. Naravno, i roditelji za svoje mališane.

Frajla kids
Naše životinje imaju lice, njušku i oči. Na drugim drvenim tablama koje inače postoje na našem tržištu se to ne može videti. Za sam proces učenja ovo vrlo važna stavka. Na Festivalu kreativnih mama deca su uživala igrajući se.

Šta Frajla kids ima u ponudi?

U ponudi za sada imamo table u obliku lava i table u obliku lisice. Uskoro će ponudu dopuniti i tabla u obliku mede. U planu su još neke životinje za skoriju budućnost. A zašto baš u obliku životinja? Na ovaj način smo želeli da deci približimo same životinje i ljubav prema njima. One su naši drugari na ovoj planeti i treba da učimo našu decu da vole životinje. I da ih poštuju. Ceo koncept igrački je osmišljen da bude u potpunosti edukativan za dete. Trudimo se da tabla iako je drvena i te kako liči na određenu životinju. Kako oblikom i detaljima, tako i bojama. Tako će dete kroz igru naučilo o njima.

Autor projekta Trudnoća i zdravlje. Autor realizovanih uspešnih projekata: Zdrava hrana-Zelena jabuka, Berza male privrede, Svet u srcu i brojnih drugih.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…