Kreativna mama Lea Lilić autorka knjige Prvi bebin meni

Kreativna mama Lea Lilić

Sadržaj

Kreativna mama Lea Lilić je diplomirani menadžer bezbednosti. Majka je trogodišnje ćerke Maše i supruga gospodina Darka.

Kreativna mama Lea Lilić

Lea je autor knjige koja je nedavno izašla iz štampe – Prvi bebin meni. Ovu knjigu plasirala je u elektronskoj formi i od mladih mama je više nego prihvaćena. Na svom instagram profilu svakodnevno dobija pitanja može li još koji recept za bebe +.

 Kreativna mama Lea Lilić
Moja ćerka deli moju radost, nadam se da će i ona jednog dana raditi ono što zaista voli.

Lea Vi ste menadžer bezbednosti jeste li zapostavili svoju osnovnu struku?

Ne nisam, nikako! Usavršavam se na tom polju i dalje. Nedavno sam postala Stručno lice za zaštitu i bezbednost na radu…

Kako je nastala knjiga recepata za bebe? 

Nakon nekog perioda rada u struci, jednostavno shvatam koje stvari mene zaista čine ispunjenom i srećnom. I apsolutno se posvećujem radu na projektu Bebin prvi meni. On je nastao usput, kao i sve velike stvari. Dok smo moj surug Darko i ja zajedno vodili bitke sa Mašom oko uvođenja nemlečne hrane. Darko je sve zapisivao. Kada sam šta kuvala, kako sam davala, kakve su bile reakcije… U želji da bismo tako mi mogli da ispratimo njene reakcije na namirnice. Kasnije smo, takođe na njegovu inicijativu, sastavili elektronsku knjigu, a sada je ona dobila i formu štampanog izdanja.

Maša je bila zahtevna beba, oduvek je znala da pokaže šta joj se dopada, šta ne. Tako smo izmišljali recepte, ustvari kako bismo njoj zakamuflirali namirnice koje nije htela da prihvati. Ponekada bi nam to upalilo , da kaša samo poprimi drugu boju i ona je prihvata.

Naprimer, u kašu koja je žuta, od kruške recimo, ubacivali smo višnju (kada dođe vreme za to). Ona biaje prihvatila i sa uživanjem jela. Kada smo počeli sa jogurtom, ona je bila oduševljena. Uz jogurt bi pojela bilo šta, pa smo ponekada, neka jela, sipali u čašu od jogurta. Na taj način je prihvatala jelo, iako prvi put sa istim obrokom nismo prošli uspešno.

 Kreativna mama Lea Lilić
Moja podrška i vetar u leđa su ćerka i suprug.

Ishrana bebe i recepti su Vaše iskustvo pre svega, šta bi ste savetovali?

Da, prvenstveno naše iskustvo i podrška i konsultacije sa pedijatrom.. Posmatrajte bebu, nađite joj “žicu”. Ko to zna bolje od Vas, roditelja? Takođe, dajte bebi da stvori kontakt sa hranom, pa neka i sve oko nje i Vas bude prvljavo. Beba, kao i Vi, ne treba da oseća stres kada je vreme za obrok. A to će najpre naučiti gledajući vaš odnos prema tome.

Naša rubrika Kreativne mame i tate, pa samim tim i Vi, nadamo se inspirisaće i druge roditelje, šta vi mislite o tome?

Želimo ovom prilikom da damo podršku i vetar u leđa svima koji žele da svoje znanje i iskustvo pretvore u hobi. A kasnije može prerasti i u primarni posao. Svemu treba dati vremena, da se razvije, da oživi, da vas ljudi primete… Ali nemojte odustati. Verujte u ono što pričate, I a pričajte samo ono u šta verujete. Ako želite da prenesete znanje, iskustvo, sa puno ljubavi i dobre namere, to će kolektiv prihvatiti. Odgovoriće Vam na isti način na koji ste i vi njima prišli.

Radi ono što te čini srećnom – možda je to Vaš moto?

Iz ugla žene koja je u jednom momentu ostala bez “pravog” posla, da bi se posvetila hobiju, mogu Vam reći da je to moja najbolja odluka. Pored svih diploma, stranih jezika, velikih plata, ega, statusa i karijere… Kada me pitaju čime se bavim, ja ponosno mogu reći bavim se onim što me čini srećnom. Koristeći znanje i iskustvo koje imam, služim i pomažem drugima na način koji mene ispunjava. Valjda u tome leži suština svega. Evo, sada sam i kreativna mama Lea Lilić!

 Kreativna mama Lea Lilić
Knjigu smo kreirali zajedno sa pedijatrom našeg deteta a na osnovu našeg iskustva sa Mašom, koja je bila zahtevna beba.

Želela bih još samo da iskoristim priliku da se posebno zahvalim našem velikom prijatelju, grafičkom dizajneru Branku Tmušiću, koji je dizajnirao i elektronsko i štampano izdanje “Bebin prvi meni”.

Šta biste poručili mamama i tatama?

Autor ovog priručnika za uvođenje nemlečne ishrane “Bebin prvi meni” smo mi, roditelji. Mi smo ga kreirali zajedno sa pedijatrom našeg deteta. Jer i pored svog ličnog iskustva, reč i znanje pedijatra je od velike važnosti. Cilj ove knjige jeste da svim roditeljima olakša fazu uvođenja čvrste hrane. To svakako ne predstavlja zamenu za konsultaciju sa Vašim izabranim pedijatrom. Dali smo samo primer uvođenja, koji smo mi primenili, i koji se pokazao sjajno po pitanju varenja, grčeva, redovnih stolica, alergija…

Postoji mnogo pristupa ovoj fazi ishrane deteta, i ne znači da je samo naša jedina ispravna. Ono što možemo da tvrdimo je da je proverena. Da je svaki recept isproban i sa ljubavlju prenet Vama. I nekim novim generacijama.

avatar
Autor projekta Trudnoća i zdravlje. Autor realizovanih uspešnih projekata: Zdrava hrana-Zelena jabuka, Berza male privrede, Svet u srcu i brojnih drugih.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Anđela Trajković, supruga i mama je naša kreativna mama, koja inspiriše! Ovo je priča o mladoj ženi koja je svoj zdravstveni problem sa uspehom rešavala. I koja pomaže drugim budućim...

Naša kreativna mama je Tijana Bratić, master psiholog i koautor brenda Frajla kids. Sada je supruga, majka i preduzetnica. Priča o Tijani možda i vas inspiriše da znanja koja imate...

Šta mame umeju znaju i mogu, pokazao je Festival kreativnih mama. U slavu kreativnosti i moći mama, želeli smo da prikažemo rad rukotvoraca, izdavača, umetnica… Uz partnerstvo  Blic Žene i...

U susret Uskrsu u danima pred praznike, portal Trudnoća i zdravlje uz partnerstvo Blic Žene, organizuje festival kreativnih mama. Festival se održava 02. Aprila (nedelja), od 10 do 18 časova....