Kreativnost kao esencija zdravog razvoja deteta

Kreativnost kao esencija zdravog razvoja dece

Sadržaj

Kreativnost je esencija zdravog razvoja deteta, bez obzira na to da li će dete kasnije postati umetnik ili naučnik, krojač, kuvar…

Koji je značaj kreativnosti za život?

Često čujemo pogrešno mišljenje da je tokom odrastanja i školovanja manje važna likovna kultura i muzička umetnost, da su bitnije druge oblasti. Još u ranom detinjstvu neophodan je razvoj kreativnosti kod dece, kako bi tada i kasnije sinhronizovano i lakše obavljali sve ostalo u životu. Kreativnost nije samo usko vezana za likovnu, muzičku, scensku umertnost…

Kreativnost i zdrav razvoj deteta
Izložba dečijih radova u prirodi JKL

Ako bi pokušali da definišemo pojam kreativnosti, mogli bi reći da je to i viđenje sveta i na druge načine, spajanje stvari na nove načine, drugačiji pogled na situacije i preobleme. Kreativno mišljenje iziskuje složene kognitivne sposobnosti i razlikuje se od ostalih misaonih procesa.

Niče je rekao da život čoveka i svet treba posmatrati kao umetničko delo.

Svako je na neki način kreativan?

Detetu ne možete dati talenat, ali možete uticati od ranog detinjstva na njegovu kreativnost. Mališanima možete pomoći da izoštre oko, uho i način razmisljanja i da bolje razumeju svet oko sebe. Time utičete na koncetraciju, strpljenje, istrajnost, optimizam, kompetenciju u planiranju dečijih radnji, utičete na njihove originalnije ideje…

Kako razviti kreativnost kod dece od 18 meseci do 7. godine?

Roditelji, u radu sa decom  treba da se fokusiraju na postupke i igru, a ne na produktivnost. Deca često žele da nacrtaju nešto kako bi ih odrasli pohvalili. Zbog toga žure i ne dovršavaju crteže do kraja. Hvalite dete kako se angažuje oko crteža, a ne koliko je ukupno nacrtalo radova. Ako ih hvalite u pogledu napora uloženog u rad, dete neće juriti da započne novi crtež, kako bi dobilo više pohvala i odobravanja.

kreativnostt i razvoj deteta
Četvorogodišnja Sofija Leontić verno je nacrtala vrtić, svoje omiljeno mesto…

Ne insistirajte na preteranoj urednosti dece. Mališani koji odrastaju sa mnogim pravilima i ograničenjima i ne razmišljaju mimo njih, postaju manje kreativni. Tako dete nauči samo da razmišlja u okviru tih ograničenja. Dopustite neka dete uprlja ruke, ufleka nekada nameštaj ili zid, izbaci stvari iz fioke… Dete treba da svet doživljava kao mesto puno mogućnosti, a kasnije zajedno pospremite nered.

Dopustite detetu da se razlikuje i razvija individualnost. Podržite dečiju originalnost kako bi odolelo pritiscima moderne kulture. Pružite detetu flomastere, plastelin, bojanke, lego kocke, pre nego savremene igrice. Kroz to će lakše savladati prostorne i matematičke sposobnosti i lakše rešavati probleme.

 

kreativnost i zdrav razvoj deteta
Kreativno izražavanje mališana  u JKL

Ne plašite se dosade! 

Kada je deci dosadno, roditelji ih usmeravaju na neke organizovane aktivnosti ili tehnološke zabave. Međutim, neisplanirano vreme je upravo izazov za dete u smislu inventivnosti i kreativnosti. Deca treba da nauče da se nose sa takvim vremenom ili neće umeti da ga iskoriste.

Vreme bez obaveza neophodno je deci da bi istražili svoj unutrašnji i spoljašnji svet, u čemu se ogleda koren kreativnosti. Predložite mu tada da samo smisli neku aktivnost ili zanimaciju.

Deca koja češće gledaju televizijski program ili sede ispred računara, osete pre dosadu nego druga deca. Čak i pri odvikavanju od toga, potrebni su meseci da dete samo osmisli na koji će drugi način koristiti slobodno vreme.

Koje su prednosti kreativne dece, kasnije kreativnih ljudi?

Postoji niz prednosti koje pruža kreativnost! Kreativna deca maštaju, to zahteva veliko angažovanje mozga, stvaraju ideje, uspostavljaju veze i sagledavaju okolnosti na druge načine. Maštanje nije uzaludno, jer baš najbolje ideje i rešenja nadolaze dok maštamo o nečemu.

Takva deca prepoznaju i primećuju bolje. Uviđaju više mogućnosti i upijaju informacije koje pokreću ideje. Umetničke i kreativne osobe pogrešno mogu biti okarakterisane kao osobenjaci, što je zabluda. One zapravo umeju da nađu vreme za sebe i samoću kao pokretač ostvarenja najboljih ideja, najlepših crteža ili tekstova…

Ako se dete razvija u kreativnu ličnost, kasnije će životne prepreke okretati u svoju korist. Negativni događaji su nekada neminovni, ali psihološka oblast poznata kao posttraumatski rast, istražuje pozitivne posledice negativnih iskustava. Nevolje iz ranog perioda života, ojačavaju kreativni razvoj, time se razvijaju  duhovnost, bolji međuljudski odnosi, poštovanje života. Ličnost je snažnija i uočava lakše nove šanse u životu.

kreativnostt i razvoj deteta
Uloženi trud petogodišnjeg Mihaila Mandića

Kreativnošću lakše prelazimo stepenike u odrastanju –  Dok deca crtaju, škrabaju tj. izražavaju sebe, nalaze se često u ,,flow“ stanju. ,,Flow“ kao tok strujanja je mentalno stanje gde se prevazilaze granice svesnog mišljenja i dolazi se do uzvišenog stanja smirenosti i koncentracije. Kada se dete nađe u tom stanju  imuno je na spoljšnje ili unutrašnje pritiske i smetnje. Kod mališanja kreativnost razvija izvanredan ukus, smisao za lepo, povezivanje stvari na različite načine, modifikovanje ustaljenih obrazaca. Time deca izbegavaju monotone trenutke, rade kada su najefikasniji, neki rano ujutru, neki uveče… Efikasno koriste svoje vreme.

Kreativnost je najveći dar ljudske inteligencije! U sve složenijem svetu potrebno je da se deca razvijaju u kreativne ličnosti kako bi lakše odgovorili svim izazovima života. Podstičite kod dece nove ideje, kreativne misli i zajedno uživajte u tome! Dečija kreativnost ulepšava svet.

avatar
Akademski slikar, profesorka likovne kulture i koordinator dečije likovne radionice. Autor udžbenika za likovnu kulturui brojnih teksota o kreativnosti dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu....