Kreativnost i Zdrav Razvoj Deteta

Kreativnost dece kao esencija razvoja dece od 18 meseci do 7. godine

Razvoj i prednosti kreativnosti  kod dece od godinu i po dana do 6 godina i značaj za kasnija, kvalitetnija životna iskustva!

Kreativnost,  kao esencija zdravog razvoja deteta, bez obzira na to da li će dete kasnije postati umetnik ili naučnik, krojač, kuvar…

Značaj kreativnosti za život – 

Često čujemo pogrešno mišljenje da je tokom odrastanja i školovanja manje važna likovna kultura i muzička umetnost, da su bitnije druge oblasti. Još u ranom detinjstvu neophodan je razvoj kreativnosti kod dece, kako bi tada i kasnije sinhronizovano i lakše obavljali sve ostalo u životu. Kreativnost nije samo usko vezana za likovnu, muzičku, scensku umertnost…

Izložba dečijih radova u prirodi JKL
Izložba dečijih radova u prirodi JKL

Ako bi pokušali da definišemo pojam kreativnosti, mogli bi reći da je to i viđenje sveta i na druge načine, spajanje stvari na nove načine, drugačiji pogled na situacije i preobleme. Kreativno mišljenje iziskuje složene kognitivne sposobnosti i razlikuje se od ostalih misaonih procesa.

Niče je rekao da život čoveka i svet treba posmatrati kao umetničko delo.

 

 

Svako je na neki način kreativan?

Detetu ne možete dati talenat, ali možete uticati od ranog detinjstva na njegovu kreativnost. Mališanima možete pomoći da izoštre oko, uho i način razmisljanja i da bolje razumeju svet oko sebe. Time utičete na koncetraciju, strpljenje, istrajnost, optimizam, kompetenciju u planiranju dečijih radnji, utičete na njihove originalnije ideje…

Kreativno izražavanje mališana u JKL
Kreativno izražavanje mališana  u JKL

Saveti  za ravoj kreativnosti kod dece od 18 meseci do 6 godina

Roditelji, u radu sa decom  treba da se fokusiraju na postupke i igru, a ne na produktivnost. Deca često žele da nacrtaju nešto kako bi ih odrasli pohvalili. Zbog toga žure i ne dovršavaju crteže do kraja. Hvalite dete kako se angažuje oko crteža, a ne koliko je ukupno nacrtalo radova. Ako ih hvalite u pogledu napora uloženog u rad, dete neće juriti da započne novi crtež, kako bi dobilo više pohvala i odobravanja.

crtez na papiruKreativnost, kao esencija zdravog razvoja deteta od 18 meseci do 6. godine, bez obzira na to da li će dete kasnije postati umetnik ili naučnik, krojač, kuvar...

Uloženi trud petogodišnjeg Mihaila Mandića / Četvorogodišnja Sofija Leontić verno je  nacrtala vrtić, svoje omiljeno mesto…

Ne insistirajte na preteranoj urednosti dece. Mališani koji odrastaju sa mnogim pravilima i ograničenjima i ne razmišljaju mimo njih, postaju manje kreativni. Tako dete nauči samo da razmišlja u okviru tih ograničenja. Dopustite neka dete uprlja ruke, ufleka nekada nameštaj ili zid, izbaci stvari iz fioke… Dete treba da svet doživljava kao mesto puno mogućnosti, a kasnije zajedno pospremite nered.

Dopustite detetu da se razlikuje i razvija individualnost. Podržite dečiju originalnost kako bi odolelo pritiscima moderne kulture. Pružite detetu flomastere, plastelin, bojanke, lego kocke, pre nego savremene igrice. Kroz to će lakše savladati prostorne i matematičke sposobnosti i lakše rešavati probleme.

Dečiji radovi JKL
Dečiji radovi JKL

Ne plašite se dosade! 

Kada je deci dosadno, roditelji ih usmeravaju na neke organizovane aktivnosti ili tehnološke zabave. Međutim, neisplanirano vreme je upravo izazov za dete u smislu inventivnosti i kreativnosti. Deca treba da nauče da se nose sa takvim vremenom ili neće umeti da ga iskoriste.

Vreme bez obaveza neophodno je deci da bi istražili svoj unutrašnji i spoljašnji svet, u čemu se ogleda koren kreativnosti. Predložite mu tada da samo smisli neku aktivnost ili zanimaciju.

Deca koja češće gledaju televizijski program ili sede ispred računara, osete pre dosadu nego druga deca. Čak i pri odvikavanju od toga, potrebni su meseci da dete samo osmisli na koji će drugi način koristiti slobodno vreme.

Prednosti kreativne dece, kasnije kreativnih ljudi

Postoji niz prednosti koje pruža kreativnost! Kreativna deca maštaju, to zahteva veliko angažovanje mozga, stvaraju ideje, uspostavljaju veze i sagledavaju okolnosti na druge načine. Maštanje nije uzaludno, jer baš najbolje ideje i rešenja nadolaze dok maštamo o nečemu.

Takva deca prepoznaju i primećuju bolje. Uviđaju više mogućnosti i upijaju informacije koje pokreću ideje. Umetničke i kreativne osobe pogrešno mogu biti okarakterisane kao osobenjaci, što je zabluda. One zapravo umeju da nađu vreme za sebe i samoću kao pokretač ostvarenja najboljih ideja, najlepših crteža ili tekstova…

Ako se dete razvija u kreativnu ličnost, kasnije će životne prepreke okretati u svoju korist. Negativni događaji su nekada neminovni, ali psihološka oblast poznata kao posttraumatski rast, istražuje pozitivne posledice negativnih iskustava. Nevolje iz ranog perioda života, ojačavaju kreativni razvoj, time se razvijaju  duhovnost, bolji međuljudski odnosi, poštovanje života. Ličnost je snažnija i uočava lakše nove šanse u životu.

Kako pomaže kreativnost

Kreativnost deci pomaže da neuspehe ne doživljavaju lično i da uče iz sopstvenih grešaka. Kod mališana razvija potragu za novim iskustvima, intelektualnu radoznalost, otvorenost prema osećanjima… To sve pokreće kognitivno i bihejvioralno posmatranje unutrašnjeg sveta i sveta oko sebe. Kreativci postavljaju velika pitanja, radoznali su i bolje analiziraju okolinu. Spremniji su kasnije u životu  i da rizikuju, da pokušaju da stvore nešto od ničeg.

Kreativnošću lakše prelazimo stepenike u odrastanju –  Dok deca crtaju, škrabaju tj. izražavaju sebe, nalaze se često u ,,flow“ stanju. ,,Flow“ kao tok strujanja je mentalno stanje gde se prevazilaze granice svesnog mišljenja i dolazi se do uzvišenog stanja smirenosti i koncentracije. Kada se dete nađe u tom stanju  imuno je na spoljšnje ili unutrašnje pritiske i smetnje. Kod mališanja kreativnost razvija izvanredan ukus, smisao za lepo, povezivanje stvari na različite načine, modifikovanje ustaljenih obrazaca. Time deca izbegavaju monotone trenutke, rade kada su najefikasniji, neki rano ujutru, neki uveče… Efikasno koriste svoje vreme.

Kroz kreativne aktivnosti efikasno se koristi vreme
Kroz kreativne aktivnosti efikasno se koristi vreme

Kreativnost je najveći dar ljudske inteligencije!

U sve složenijem svetu potrebno je da se deca razvijaju u kreativne ličnosti kako bi lakše odgovorili svim izazovima života. Podstičite kod dece nove ideje, kreativne misli i zajedno uživajte u tome! Dečija kreativnost ulepšava svet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Akademski slikar, profesorka likovne kulture i koordinator dečije likovne radionice. Strastveno je posvećena otkrivanju i razvoju dečjih sposobnosti. Autor udžbenika za likovnu kulturui brojnih teksota o kreativnosti dece.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…