Lactobacillus Reuteri DSM 17938 + Vitamin D

Lactobacillus Reuteri DSM 17938

Sadržaj

Probiotik Lactobacillus Reuteri DSM 17938 pokazuje povoljne efekte na zdravlje poboljšanjem ravnoteže crevne mikroflore kod dece i odraslih.

Šta su probiotici?

Probiotici su po definiciji Svetske zdravstvene organizacije živi, nepatogeni mikroorganizmi koji su korisni za zdravlje ljudi. Utiču na sastav crevne mikroflore, odnosno na „crevnu mikrobiotu“. Otkriće mikrobiote i mikrobioma su izmenile pogled medicine na ljudsko telo.

Šta je mikrobiota?

Mikrobiota je termin koji se odnosi na konkretne mikroorganizme, a mikrobiom predstavlja celinu mikroorganizama i njihovih gena. Čovekov mikrobiom obuhvata milijarde mikroorganizama, koji žive na različitim delovima tela, preferiraju različitu hranu i obavljaju različite funkcije. Postoji mikrobiom usne duplje, mikrobiom kože,  (pazuha, nosa, stopala itd.), genitalni mikrobiom, kao i mikrobiom creva. Danas se smatra da intrauterusna sredina nije sterilna, i da mikroorganizmi usne duplje, urinarnog i vaginalnog trakta i mlečne žlezde, kao i mikrobiom kože majke koloniziju gastrointestinalni trakt fetusa i novorođenčeta. Mikrobiom se u najvećoj meri formira do treće godine života.

Lactobacillus Reuteri DSM 17938

Majčino mleko je najbolja hrana za bebu

Majčino mleko je bogato probiotskim bakterijama (Lactobacillus reuteri, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus salivarius, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum), koje „oblažući“ crevni trakt štite bebu od potencijalnih infekcija i ono svakako predstavlja idealnu hranu za odojče, naročito tokom prvih 6 meseci života. Pored toga, pojedine probiotske bakterije imaju ulogu u prevenciji i terapiji nekih stanja ili bolesti. Primenjuju se za ublažavanje ili otklanjanje infantilnih kolika (Lactobacillus reuteri DSM 17938, Bifidobacterium lactis BB-12), za lečenje akutnih infektivnih dijarealnih poremećaja (Saccharomyces boulardii, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus reuteri DSM 1793), za lečenje funkcionalnog akutnog bola kod dece i sl.

Lactobacillus Reuteri DSM 17938

Probiotske bakterije u prevenciji i terapiji

Probiotici imaju ulogu u regulaciji imunog sistema deteta i smanjuju učestalost i težinu gastrointestinalnih i respiratornih infekcija. U prevenciji alergija imaju povoljan efekat. U slučaju disbalansa mikrobioma creva (disbioze), loše bakterije prevladaju dobre bakterije po broju, što dovodi do različitih poremećaja funkcije gastrointestinalnog trakta, pogoršanja bolesti i slabljenja imuniteta. Disbioza se najčešće događa usled primene antibiotika, neredovne i nezdrave ishrane, u slučajevima ozbiljnijih zdravstvenih stanja i sl. Tada je neophodna primena probiotskih sojeva bakterija.

Kako lekar preporučuje vrstu probiotika?

Da bi lekar mogao da preporuči određeni probiotik, u preventivne ili terapijske svrhe, potrebno je da ima dokaze o blagotvornom dejstvu iz kontrolisanih kliničkih studija. Kompanija BioGaia je sprovela veliki broj kliničkih ispitivanja u vezi sa upotrebom probiotskog soja bakterija Lactobacillus reuteri DSM 17938 (ProtectisTM). Upotreba ovog soja probiotika se pokazala u potpunosti bezbednom za decu i odrasle i delotvornom kod regulisanja ravnoteže bakterija u crevima. S obzirom na postojanje velikog broja probiotskih bakterija (oko 1000 postojećih definisanih vrsta), veoma je važno znati kada se i koji probiotik primenjuje, jer nisu svi isti. Lactobacillus Reuteri ProtectisTM inhibiše kolonizaciju patogenim bakterijama i remodeluje sastav mikrobiote organizma, redukuje produkciju prozapaljenjskih citokina u isto vreme promovišući stvaranje regulatornih T ćelija koje obezbeđuju skladniju reakciju organizma i bolju kontrolu u toku inflamacije. Ostvarivanje funkcije ovih „dobrih“ i korisnih bakterija se vrši njihovim vezivanjem za receptorska mesta na ćelijama crevne sluznice. Na taj način se sprečava i onemogućuje vezivanje patogenih, štetnih mikroorganizama za sluznicu creva.

Lactobacillus Reuteri DSM 17938

Probiotik u kombinaciji sa vitaminom D3 – Lactobacillus Reuteri DSM 17938 + Vitamin D

Probiotici se mogu primenjivati i u kombinaciji sa vitaminskim preparatima, ali je neophodno da oni ne menjaju stabilnost preparata. Zbog manjka prirodnog izvora vitamina D3 postoji potreba za dopunskim unosom ovog vitamina. Probiotik može poboljšati apsorpciju vitamina D3 u gastrointestinalnom traktu. Vitamin D3 u dozi od 400 IJ kombinovan sa probiotikom Lactobacillus Reuteri ProtectisTM potencira efekte ove bakterije i pozitivno utiče na funkcionalni status gastrointestinalnog trakta kod dece i povećava serumski nivo 25(OH)D. Zajednička primena pomaže uspostavljanju i održavanju prirodnog balansa crevne mikroflore i očuvanju imunskog sistema.

Lactobacillus Reuteri DSM 17938

Oblik probiotskog preparata je prilagođen uzrastu

Oblik probiotskog preparata treba da bude prilagođen uzrastu deteta i načinu upotrebe. Probiotske bakterije se proizvode u vidu kapi ili praška, za bebe i malu decu, a namenjeni starijoj deci su u obliku tableta i kapsula. Moraju biti bezbedni, jednostavni za upotrebu, otporni na dejstvo želudačne kiseline, neosetljivi na antibiotik i pogodni za korišćenje tokom dužeg vremneskog perioda. Osim na samu formu i teksturu, svakako treba voditi računa i o tome da probiotski proizvod ima tačno definisan probiotski soj i da se garantuje isporuka vijabilnih sojeva u odgovarajućem broju do kraja roka trajanja proizvoda. Upotreba probiotika kod dece je generalno bezbedna, čak i kada se daju u visokim dozama.

avatar
Bavi se dijetologijom i ishranom dece svih uzrasta. Posebno se bavi uticajem ishrane i značajem pravilnog uvođenja namirnica u ishranu kod beba. Načelnik je dnevne bolnice na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije. Član je nekoliko udruženja lekara.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Multivitamini za decu su svakako dobri, ali saznaćete i zašto su nedovoljni. Šta je još potrebno za jačanje imuniteta dece. Ovo je Vaš vodič za jačanje imuniteta za decu i...

 Vitamin D u zimskom periodu je najpotrebniji. Potreban je uvek i svima, bebama, deci, trudnicama, dojiljama mamama i tatama… U zimskoj sezoni postoji veći rizik od nedostatka vitamina D. A...

Često kupujemo preparat za imunitet deteta, u želji da ga osnažimo. Kako razlikovati preparate i koje kriterijume imati kada kupujemo preparat za imunitet? Kada kupujemo preparat za imunitet deteta? Kupujemo...

Zbog intezivnog rasta i razvoja male dece postoji povećana potreba za gvožđem. Kada se primenjuje suplementacija gvožđem kod male dece? U periodu od 6-24 meseca odojčad i mala deca postaju...