Maske za lice i nega lica tokom leta

Maske za lice i nega lica tokom leta

Nega kože tokom leta zahteva promenu rutine i prilagođavanje izmenjenim spoljnim uslovima. Koža je u tom periodu često izložena visokim temperaturama, UV zračenju,  slanoj ili nečistoj vodi, delovanju mikroorganizama i sl. Zbog toga je podložna isušivanju, infekciji, pojačanom lučenju sebuma kao i  ubrzanom starenju pod dejstvom  slobodnih radikala.

Šta je važno za pravilnu negu lica u letnjem periodu?

Pravilna nega u ovom periodu se zasniva na  temeljnom čišćenju, pojačanoj hidrataciji i zaštiti kože. Maske za lice su se pokazale kao vrlo pogodna  sredstva za negu, koja ispunjavaju ove zahteve.

maske mogu da deluju hidratišuće i emolijentno, čime kožu čine glatkom, mekom i elastičnom
Maske mogu da deluju hidratišuće i emolijentno, čime kožu čine glatkom, mekom i elastičnom.

Koje maske za lice su leti preporučene za negu?

Pored popularnih „maski iz kuhinje“, potrebno je bar jednom nedeljno naneti na kožu i neku komercijalnu masku, definisanog sastava i namene. One se obično koriste za dubinsko čišćenje, uklanjanje nečistoća i mrtvih ćelija, skupljanje proširenih pora i smanjenje lučenja znoja i sebuma, kao i smanjivanje crvenila i nadražaja kože. Koriste se i za podsticanje cirkulacije krvi u koži čime se ubrzava detoksikacija i metabolizam. Takođe, maske mogu da deluju hidratišuće i emolijentno, čime kožu čine glatkom, mekom i elastičnom.

Pojedini sastojci maski, u prisustvu vode izazivaju bubrenje površinskog sloja epiderma, pa olakšavaju skidanje masnih naslaga i orožalih ćelija sa površine kože. Posle primene ovih maski koža lica postaje glatka i sjajna.

Maske za lice se biraju po „tipu kože“ – kako ih birati?

Tokom leta, osobe sa masnom kožom treba da nastave sa primenom adsobentnih maski, koje sadrže glinu, kaolin, bentonit, cink-oksid i slične adsorbense, bez obzira što se čini da je koža nakon sunčanja manje masna. Time se sprečava zapušavanje pora i potencijalni nastanak akni.

Svi tipovi kože leti traže dodatnu hidrataciju, tako da su maske sa  hijaluronom, alojom, algama, krastavcem najbolji izbor. One su obično u obliku gela, koji dodatno vlaži kožu.

Crvenilo i izražene kapilare, dobro regulišu maske na bazi kestena i drugog lekovitog bilja.

Maske sa supstancama koje olakšavaju detoksikaciju su takođe idealne za letnje uslove, jer smanjuju štetno delovanje slobodnih radikala i sprečavaju nastanak neravnomerne pigmentacije. One sadrže vitamine C i niacin, kao i ekstrakte lekovitih biljaka ili bobičastog voća. Sa primenom detoks maski nikada ne možete pogrešiti. One su dobar čuvar integriteta i izgleda  kože.

Serumi za letnju negu kože
Leti su idealne su gel kreme i serumi, koje treba koristiti češće nego obično.

Koja su pravila za negu kože u letnjem periodu?

Leti nije pogodno koristiti masne kremove i agresivna sredstava za čišćenje. Ne treba koristiti hemijske, kao ni grube mehaničke pilinge. Najbolje je da to budu blagi enzimski pilinzi, koji u kombinaciji sa adsorbensima deluju kao idealne maske. Oni razlažu mrtve ćelije sa površine kože i uklanjaju ih bez iritacije uz istovremeno otvaranje pora i uklanjanje viška sebuma.

Svi kozmetički proizvodi leti treba da budu što lakši, hidratantniji, sa što manje veštačkih mirisa i boja. Idealne su gel kreme i serumi,  koje treba koristiti češće nego obično.

Ne smemo zaboraviti UV zaštitu

Naravno, nikada ne smemo zaboraviti sredstva za UV zaštitu, koja treba da postanu, ako već nisu, sastavni deo naše kozmetičke rutine. Naučili smo da su fotooštećenja glavni činioci preranog i preteranog starenja kože, a to nipošto nećemo dozvoliti.     

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Biotehnolog Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Rudarsko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Rešite se pelenskog ojeda u 2 koraka
Pelenski ojed bebe je čest problem sa kojim se majke susreću. Koža bebe je osetljiva i nežna, a imunski sistem nezreo, tako da se svaka lezija kože mora ozbiljno shvatiti. Za potpuno funkcionalno i strukturno sazrevanje kože potrebne su i dve do tri godine.Šta je to pelenski ojed?Pelenski ojed (osip…
Olakšajte prirodni porođaj – Dianatal akušerski gel za lakši porođaj
Trudnice o izboru načina porođaja razmišljaju većinom u drugoj polovini trudnoće, najčešće u trećem trimestru. Predstavićemo vam podršku na porođaju. Informišite se o svim mogućnostima koje mogu olakšati i obezboliti porođaj, skratiti trajanje porođaja, obilazite porodilišta, ukoliko ima tih mogućnosti, gledajte uslove, raspitajte se… Ukoliko ste se opredelili za vaginalni…