Maske za lice i nega lica tokom leta

Maske za lice i nega lica tokom leta

Sadržaj

Maske za lice i nega lica tokom leta zahteva promenu rutine i prilagođavanje izmenjenim spoljnim uslovima. Koža je u tom periodu često izložena visokim temperaturama, UV zračenju,  slanoj ili nečistoj vodi, delovanju mikroorganizama i sl. Zbog toga je podložna isušivanju, infekciji, pojačanom lučenju sebuma kao i  ubrzanom starenju pod dejstvom  slobodnih radikala.

Šta je važno za pravilnu negu lica u letnjem periodu?

Pravilna nega u ovom periodu se zasniva na  temeljnom čišćenju, pojačanoj hidrataciji i zaštiti kože. Maske za lice su se pokazale kao vrlo pogodna  sredstva za negu, koja ispunjavaju ove zahteve.

Maske za lice i nega lica tokom leta
Maske mogu da deluju hidratišuće i emolijentno, čime kožu čine glatkom, mekom i elastičnom.

Koje maske za lice su leti preporučene za negu?

Pored popularnih „maski iz kuhinje“, potrebno je bar jednom nedeljno naneti na kožu i neku komercijalnu masku, definisanog sastava i namene. One se obično koriste za dubinsko čišćenje, uklanjanje nečistoća i mrtvih ćelija, skupljanje proširenih pora i smanjenje lučenja znoja i sebuma, kao i smanjivanje crvenila i nadražaja kože. Koriste se i za podsticanje cirkulacije krvi u koži čime se ubrzava detoksikacija i metabolizam. Takođe, maske mogu da deluju hidratišuće i emolijentno, čime kožu čine glatkom, mekom i elastičnom.

Pojedini sastojci maski, u prisustvu vode izazivaju bubrenje površinskog sloja epiderma, pa olakšavaju skidanje masnih naslaga i orožalih ćelija sa površine kože. Posle primene ovih maski koža lica postaje glatka i sjajna.

Maske za lice i nega lica tokom leta
Leti su idealne su gel kreme i serumi, koje treba koristiti češće nego obično.

Maske za lice se biraju po „tipu kože“ – kako ih birati?

Tokom leta, osobe sa masnom kožom treba da nastave sa primenom adsobentnih maski, koje sadrže glinu, kaolin, bentonit, cink-oksid i slične adsorbense, bez obzira što se čini da je koža nakon sunčanja manje masna. Time se sprečava zapušavanje pora i potencijalni nastanak akni.

Svi tipovi kože leti traže dodatnu hidrataciju, tako da su maske sa  hijaluronom, alojom, algama, krastavcem najbolji izbor. One su obično u obliku gela, koji dodatno vlaži kožu.

Crvenilo i izražene kapilare, dobro regulišu maske na bazi kestena i drugog lekovitog bilja.

Maske sa supstancama koje olakšavaju detoksikaciju su takođe idealne za letnje uslove, jer smanjuju štetno delovanje slobodnih radikala i sprečavaju nastanak neravnomerne pigmentacije. One sadrže vitamine C i niacin, kao i ekstrakte lekovitih biljaka ili bobičastog voća. Sa primenom detoks maski nikada ne možete pogrešiti. One su dobar čuvar integriteta i izgleda  kože.

Maske za lice i nega lica tokom leta
Svi tipovi kože leti traže dodatnu hidrataciju ali tek što uklonite mrtve ćelije.

Koja su pravila za negu kože u letnjem periodu?

Leti nije pogodno koristiti masne kremove i agresivna sredstava za čišćenje. Ne treba koristiti hemijske, kao ni grube mehaničke pilinge. Najbolje je da to budu blagi enzimski pilinzi, koji u kombinaciji sa adsorbensima deluju kao idealne maske. Oni razlažu mrtve ćelije sa površine kože i uklanjaju ih bez iritacije uz istovremeno otvaranje pora i uklanjanje viška sebuma.

Svi kozmetički proizvodi leti treba da budu što lakši, hidratantniji, sa što manje veštačkih mirisa i boja. Idealne su gel kreme i serumi,  koje treba koristiti češće nego obično.

Ne smemo zaboraviti UV zaštitu

Naravno, nikada ne smemo zaboraviti sredstva za UV zaštitu, koja treba da postanu, ako već nisu, sastavni deo naše kozmetičke rutine. Naučili smo da su fotooštećenja glavni činioci preranog i preteranog starenja kože, a to nipošto nećemo dozvoliti.

avatar
Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...