Maske za lice i nega lica tokom leta

Maske za lice i nega lica tokom leta

Nega kože tokom leta zahteva promenu rutine i prilagođavanje izmenjenim spoljnim uslovima. Koža je u tom periodu često izložena visokim temperaturama, UV zračenju,  slanoj ili nečistoj vodi, delovanju mikroorganizama i sl. Zbog toga je podložna isušivanju, infekciji, pojačanom lučenju sebuma kao i  ubrzanom starenju pod dejstvom  slobodnih radikala.

Šta je važno za pravilnu negu lica u letnjem periodu?

Pravilna nega u ovom periodu se zasniva na  temeljnom čišćenju, pojačanoj hidrataciji i zaštiti kože. Maske za lice su se pokazale kao vrlo pogodna  sredstva za negu, koja ispunjavaju ove zahteve.

maske mogu da deluju hidratišuće i emolijentno, čime kožu čine glatkom, mekom i elastičnom
Maske mogu da deluju hidratišuće i emolijentno, čime kožu čine glatkom, mekom i elastičnom.

Koje maske za lice su leti preporučene za negu?

Pored popularnih „maski iz kuhinje“, potrebno je bar jednom nedeljno naneti na kožu i neku komercijalnu masku, definisanog sastava i namene. One se obično koriste za dubinsko čišćenje, uklanjanje nečistoća i mrtvih ćelija, skupljanje proširenih pora i smanjenje lučenja znoja i sebuma, kao i smanjivanje crvenila i nadražaja kože. Koriste se i za podsticanje cirkulacije krvi u koži čime se ubrzava detoksikacija i metabolizam. Takođe, maske mogu da deluju hidratišuće i emolijentno, čime kožu čine glatkom, mekom i elastičnom.

Pojedini sastojci maski, u prisustvu vode izazivaju bubrenje površinskog sloja epiderma, pa olakšavaju skidanje masnih naslaga i orožalih ćelija sa površine kože. Posle primene ovih maski koža lica postaje glatka i sjajna.

Maske za lice se biraju po „tipu kože“ – kako ih birati?

Tokom leta, osobe sa masnom kožom treba da nastave sa primenom adsobentnih maski, koje sadrže glinu, kaolin, bentonit, cink-oksid i slične adsorbense, bez obzira što se čini da je koža nakon sunčanja manje masna. Time se sprečava zapušavanje pora i potencijalni nastanak akni.

Svi tipovi kože leti traže dodatnu hidrataciju, tako da su maske sa  hijaluronom, alojom, algama, krastavcem najbolji izbor. One su obično u obliku gela, koji dodatno vlaži kožu.

Crvenilo i izražene kapilare, dobro regulišu maske na bazi kestena i drugog lekovitog bilja.

Maske sa supstancama koje olakšavaju detoksikaciju su takođe idealne za letnje uslove, jer smanjuju štetno delovanje slobodnih radikala i sprečavaju nastanak neravnomerne pigmentacije. One sadrže vitamine C i niacin, kao i ekstrakte lekovitih biljaka ili bobičastog voća. Sa primenom detoks maski nikada ne možete pogrešiti. One su dobar čuvar integriteta i izgleda  kože.

Serumi za letnju negu kože
Leti su idealne su gel kreme i serumi, koje treba koristiti češće nego obično.

Koja su pravila za negu kože u letnjem periodu?

Leti nije pogodno koristiti masne kremove i agresivna sredstava za čišćenje. Ne treba koristiti hemijske, kao ni grube mehaničke pilinge. Najbolje je da to budu blagi enzimski pilinzi, koji u kombinaciji sa adsorbensima deluju kao idealne maske. Oni razlažu mrtve ćelije sa površine kože i uklanjaju ih bez iritacije uz istovremeno otvaranje pora i uklanjanje viška sebuma.

Svi kozmetički proizvodi leti treba da budu što lakši, hidratantniji, sa što manje veštačkih mirisa i boja. Idealne su gel kreme i serumi,  koje treba koristiti češće nego obično.

Ne smemo zaboraviti UV zaštitu

Naravno, nikada ne smemo zaboraviti sredstva za UV zaštitu, koja treba da postanu, ako već nisu, sastavni deo naše kozmetičke rutine. Naučili smo da su fotooštećenja glavni činioci preranog i preteranog starenja kože, a to nipošto nećemo dozvoliti.     

Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…