Serumi za lice – Šta treba znati o kozmetičkim serumima

serumi za lice

Sadržaj

Serumi  za lice su koncentrisani proizvodi za negu kože, koji imaju za cilj da u kožu efikasno unesu željene aktivne supstance.

Koje najvažnije osobine treba da imaju serumi za lice?

Najvažnije osobine seruma su da su: koncentrovani, prijatne, lake teksture, nekomedogeni i što je najvažnije-efikasni. Važno je i da se lako  nanose i apsorbuju.

Kako izabrati pravi serum? 

Serum može biti deo neke kozmetičke kolekcije u kojoj dopunjava delovanje ostalih proizvoda. Ili može imati posebno definisanu namenu (smanjivanje hiperpigmentacija, hidratacija, smanjenje lučenja sebuma i sl.).Prilikom izbora seruma, mora se voditi računa o njegovoj nameni. Potrebno je odlučiti da li želimo da:

  • delujemo na neki konkretan problem na koži,
  • trenutno popravimo vidljivo stanje kože, ili
  • serumom dodatno hranimo kožu i na duže staze obezbedimo njen dobar izgled.

serumi za lice

Kako pravilno koristiti serum?

Serum se nanosi na očišćeno lice i dekolte, pre nanošenja kreme. Nanosi se par kapi, blago umasira i ostavi da upije. Obično se koristi uveče, a ako se radi o serumu za hidrataciju, može se koristiti i ujutru.

Da li i koliko često treba menjati vrste seruma?

To zavisi od namene seruma.  Ukoliko ste zadovoljni efikasnošću seruma, nema potrebe da ga menjate. Međutim, ako je serum bio namenjen rešavanju konkretnog problema, recimo uklanjanju hiperpigmentacije, nema potrebe da se  koristi ako je problem rešen.

Da li se u izboru seruma može pogrešiti?

Gotovo da to nije moguće. Serumi sadrže kao aktivne komponente: vitamine, antioksidanse, biljne ekstrakte, hidratišuće supstance i sl. One su korisne za sve tipove i stanja kože. Zbog toga je mala šansa, da će serum, koji ste kupili biti beskoristan. Mnogo je veća mogućnost da se pogreši u izboru drugih proizvoda za negu kože. Najčešće se koriste serum vitamin C, hijaluron serum za lice, retinol, niacin serum, glikolna kiselina, ceramidi, serumi sa peptidima, kolagen serum…

serumi za lice

Da li serum može da zameni kremu?

To nije dobro, čak i u slučaju da je serum u obliku emulzije, zbog toga što će koži nedostajati masne materije. One ulaze u sastav lipidne barijere, koje hrane kožu i čine je mekom.

Da li se serumi za lice mogu koristiti u trudnoći?

Načelno da ali sa oprezom zbog mogućih alergijskih reakcija. Serum prvo probajte na nadlanici da vidite ima li reakcija. Opšte pravilo je da se u trudnoći izbegavaju aktivne supstance. Serum koji sigurno ne treba koristiti u periodu trudnoće je retinol.

Koji su serumi korisni za negu kože posle porođaja?

Ukoliko je tokom trudnoće došlo do promena na koži u vidu pojačane pigmentacije, treba primeniti serume za izbeljivanje. Najbolje C  ili Niacin serum. Ukoliko je koža postala masnija ili su se pojavile i akne, treba koristiti serume za smanjenje lučenja sebuma sa salicilnom kiselinom i niacinom. U koliko je koža samo devitalizovana, zbog pojačanih napora i nespavanja, dobri su svi serumi sa vitaminima i kompleksom hranljivih materija, kao što su na primer Q10 i Kavijar serum.

avatar
Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Gasimenti
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...

Nadutost u trudnoći, kao i gasovi, predstavljaju pravu nelagodnost trudnicama. Zašto dolazi do viška gasova i kako možemo rešiti ovaj problem? Nadutost u trudnoći Naš digestivni sistem je kompleksan i...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...