Serumi za lice – Šta treba znati o kozmetičkim serumima

serumi za lice

Serumi  za lice su koncentrisani proizvodi za negu kože, koji imaju za cilj da u kožu efikasno unesu željene aktivne supstance.

Koje najvažnije osobine treba da imaju serumi za lice?

Najvažnije osobine seruma su da su: koncentrovani, prijatne, lake teksture, nekomedogeni i što je najvažnije-efikasni. Važno je i da se lako  nanose i apsorbuju.

Kako izabrati pravi serum? 

Serum može biti deo neke kozmetičke kolekcije u kojoj dopunjava delovanje ostalih proizvoda. Ili može imati posebno definisanu namenu (smanjivanje hiperpigmentacija, hidratacija, smanjenje lučenja sebuma i sl.).Prilikom izbora seruma, mora se voditi računa o njegovoj nameni. Potrebno je odlučiti da li želimo da:

  • delujemo na neki konkretan problem na koži,
  • trenutno popravimo vidljivo stanje kože, ili
  • serumom dodatno hranimo kožu i na duže staze obezbedimo njen dobar izgled.

serumi za lice

Kako pravilno koristiti serum?

Serum se nanosi na očišćeno lice i dekolte, pre nanošenja kreme. Nanosi se par kapi, blago umasira i ostavi da upije. Obično se koristi uveče, a ako se radi o serumu za hidrataciju, može se koristiti i ujutru.

Da li i koliko često treba menjati vrste seruma?

To zavisi od namene seruma.  Ukoliko ste zadovoljni efikasnošću seruma, nema potrebe da ga menjate. Međutim, ako je serum bio namenjen rešavanju konkretnog problema, recimo uklanjanju hiperpigmentacije, nema potrebe da se  koristi ako je problem rešen.

Da li se u izboru seruma može pogrešiti?

Gotovo da to nije moguće. Serumi sadrže kao aktivne komponente: vitamine, antioksidanse, biljne ekstrakte, hidratišuće supstance i sl. One su korisne za sve tipove i stanja kože. Zbog toga je mala šansa, da će serum, koji ste kupili biti beskoristan. Mnogo je veća mogućnost da se pogreši u izboru drugih proizvoda za negu kože. Najčešće se koriste serum vitamin C, hijaluron serum za lice, retinol, niacin serum, glikolna kiselina, ceramidi, serumi sa peptidima, kolagen serum…

serumi za lice

Da li serum može da zameni kremu?

To nije dobro, čak i u slučaju da je serum u obliku emulzije, zbog toga što će koži nedostajati masne materije. One ulaze u sastav lipidne barijere, koje hrane kožu i čine je mekom.

Da li se serumi za lice mogu koristiti u trudnoći?

Načelno da ali sa oprezom zbog mogućih alergijskih reakcija. Serum prvo probajte na nadlanici da vidite ima li reakcija. Opšte pravilo je da se u trudnoći izbegavaju aktivne supstance. Serum koji sigurno ne treba koristiti u periodu trudnoće je retinol.

Koji su serumi korisni za negu kože posle porođaja?

Ukoliko je tokom trudnoće došlo do promena na koži u vidu pojačanepigmentacije, treba primeniti serume za izbeljivanje. Najbolje C  ili Niacin serum. Ukoliko je koža postala masnija ili su se pojavile i akne, treba koristiti serume za smanjenje lučenja sebuma sa salicilnom kiselinom i niacinom. U koliko je koža samo devitalizovana, zbog pojačanih napora i nespavanja, dobri su svi serumi sa vitaminima i kompleksom hranljivih materija, kao što su na primer Q10 i Kavijar serum.

Biotehnolog Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...
Enterosgel i detoksikacija
Enterosgel i detoksikacija
Enterosgel i detoksikacija – DA jer ovim preparatom, štiti se vaš imunološki sistem. Bezbedan za primenu kod dece, trudnica i odraslih.Zašto je oslabljen imunološki sistem dece i odraslih?Klimatske promene i globalno otopljavanje pogoduju širenju i razvoju poznatih virusnih infekcija. Zatim alergijskih manifestacija (nutritivnih i inhalatornih) i pojavi i razvoju novih,…
Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Mame pitaju, šta beba u 1. godini ne treba da jede? Jer, period uvođenja nemlečne hrane je doba tokom koga su roditelji posebno posvećeni brizi da dete dobije što kvalitetniju hranu.Šta beba u 1. godini ne treba da jede Jedan od osnovnih principa zdrave ishrane je uvođenje što više raznovrsnih namirnica.…
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…