Najpopularnija imena 2023. godine – Po vašem izboru

Najpopularnija imena 2023. godine

Sadržaj

Koja su najpopularnija imena 2023. godine? Puno je razgovora između mame i tate kada se odlučuju za ime mališana koga očekuju. Da li su neka imena u modi?

Najpopularnija imena 2023. godine

Uradili smo anketu na instagram i fejzbuk stranici portala trudnocaizdravlje.rs i želeli da saznamo koja su najpopularnija imena dece u 2023.godini.

Šta kažu roditelji, koja imena se sada daju deci?

Rezultat ankete je bio pravo iznenađenje!  Samo pre dve godine kada smo takođe radili ovu anketu, postojalo je dvadesetak imena koja su značajno dominirala u vašem izboru. Danas, to nije slučaj. Toliko obilje i bogatstvo imena pojavilo se kao vaš odgovor, pa je zaključak da nema modernih imena. Sva imena su moderna i popularna! I naravno, svako ime je lepo.

Najpopularnija imena 2023. godine

Zaista nije lak “posao” izabrati ime detetu. Možda bi mogli da vežbajte da ga izgovarate naglas. Roditelji se pitaju i kakav će biti uticaj izabranog imena  na dete.  Odabir imena koje će odgovarati vašem detetu u odraslom dobu može vam se učiniti previše zrelim za malu bebu. Ali uvek možete koristiti slatke nadimke dok je beba mala! Da li izabrati tradicionalna imena ili neka moderna, kakvo je značenje imena koje će dete nositi? Hiljadu je dilema i sugestija okoline… Svakako, mama i tata će u dogovoru sigurno naći pravo rešenje.

Jedva neznatno izdvajaju se kao brojnija imena

To su: Teodora, Luka, Stefan, Vida, Anastasija, Vasilije, Dunja, Ognjen, Petar, Pavle, Đorđe, Bogdan, Sofija, Nađa, Mihajlo, Aleksandra, Vasilije, Uroš, Sara, Vuk , Andrija, Lazar i Vukašin.

Najpopularnija imena 2023. godine

Vaši glasovi su i za imena 

Sonja, Viktorija, Dalia, Georgije,  Filimona Gavrilo, Magdalena, Damjan, Lidija,  Vujadin, Veljko, Lea, Milica, Ilija, Darija, Maša, Nina, Ksenija, Relja, Rosa, Sava, Danijel, Kristijan, Stefan, Iva, Filip, Ritta, Anja,  Vasijija, Dimitrije, Kaja, Miloš, Rim,  Viktor,  Aleksa, Zvezdana, Vukava, Milija,  Maksim, Nikolina, Vujadin,  Angelina, Andjelija, Erik, Djuradj,  Sergej, Helena,  Vedrana, Nikolaj, Asia, Natalija, Konstantin, Teo, Tadija, Kalina, Lav, Una,  Mirza, Sandra, Džejla,  Semina,  Sajra, Veljko, Marko, Lazar,  Jovan, Maksim, Njegoš, Klara, Una, Dominik, Maša, Emilija, Zdravko, Merisa, Beriša,  Petra, Enej, Adin, Nina, Kosta, Jovana, Kalina, Edin, Teodor, Leo, Franka, Kasija, Marino, Domenica, Mateja, Jakov, Oliver, Sanela,  Vasilisa,  Anđela,  Andrej, Antonio, Damjan, Vanja, David, Arsenije, Tadija, Dejan,  Marija, Danijel, Ismail, Bora, Kasija, Nika, Isidora, Iskra,  Emilija,  Vukašin, Dunja, Amina,  Lana, Katarina, Dusan, Stefan, Jana, Patricia, Jakša, Vukša Tin,  Nikola, Miloš, Gabriel, Mihael, Tadija, Leona,  Tatjana, Katarina, Pablo, Sebastian, Minja, Brigita, Una, Ivona, Maja, Aleksandar i duga imena…

Najpopularnija imena 2023. godine

Poreklo i značenje imena

 • Vida potiče iz slovenskog jezika i ima nekoliko značenja. Vida je boginja ljubavi, plodnosti, zdravlja i sreće. Znači “vidljiva” moćna …
 • Anđelija: poreklo iz grčkog “angelus” u značenju“ poslanik“, „anđeo“, nadzemaljsko krilato duhovno biće koje služi Boga i pomaže ljudima.
 • Teodora: je grčkog porekla i znači božiji dar.
 • Tara: je savremeno ime i poreklo je vezano za planinu Taru, reku…
 • Iskra: je slovensko žensko ime, sa značenjem ona koja obasjava svetlošću i toplinom, koja sija …
 • Lena: grčkog porekla, sa značenjem svetlost, ona koja obasjava, svetlo, sjaj, lepa devojka…
 • Anja: originalno je staro-slovenskog poreklasa značenjem „božija mislost“.
 • Ana: starohebrejskog porekla, sa značenjem milosrdnost, blagost, svetlost; dobrota; milosrđe; bogobojažljivost, a u hrišćanstvu značenje imena Ana je „ona koja je blažena“; „ona koja će vaskrsnuti“; „žena koja će ponovo da se rodi“.
 • Anđela: potiče od grčke reči Angelos, a u prevodu znači anđeo, glasnik, vesnik, „ona koja je data od Anđela“
 • Ajla : islamskog porekla, sa značenjem „ona koja je rođena na visokom položaju“; „ona koja je stvorena da vlada“; „ona koja je sjajna“; „ona koja ima oreol svetlosti i sjaja“; „ona koja je mesečeva kći“…
 • Dunja: naše domaće ime gdje je naziv drveta i mirisnog ploda „dunja“ uzet je za lično ime.
 • Milica: slovenskog porekla, ona koja „je rođena da bude mila“ koja je mila i draga.
 • Mila: izvedeno je iz imena Milica.
 • Nikolina: ime je izvedeno od muškog imena Nikola, (grčkog Nikolaos), i znači pobednica!
 • Petra: je biblijsko ime koje potiče iz grčkog jezika i znači mali kamen, odnosno stenu (snažna kao stena).
 • Sofija: potiče od grčke reči (Sophía),  i znači mudrost, znanje i veštinu.
 • Sara: јеžensko biblijsko ime hebrejskog porekla sa značenjem vladarica, kneginja, žena visokog ranga…
 • Ime Petar: Na grčkom jeziku znači „stena“.
 • Ime Luka: ime grčkog porekla izvedeno od grčke reči „luks“ (grč: Λουκάς) što znači „svjetlost, svjetleći“.
 • Ime Stefan: grčkog porekla i varijanta je grčkog imenа Stefаnos (Στέφανος) što znači „venаc“ ili „kruna“. U prenesenom značenju ime znači „onaj koji je krunisan, koji je ovenčan“.
 • Ime Ognjen: slovenskog je porekla, izvedeno od imenice „oganj“, u značenju „plamen, vatra“.
 • Ime Viktor: dolazi od latinske reči koja znači „pobednik ili osvajač“.
 • Ime Sava: Hebrejskog je porekla nastalo od riječi „Saba“ , što znači -preobražen, pravedan.
 • Ime Filip: vodi poreklo od grčke složenice Filippos – fileo znači „volim“, a hippos „konj“. Tako bi se ime Filip moglo prevesti kao ljubitelj konja ili onaj koji voli konje.
 • Ime Bogdan: staro-slovensko lično ime, poreklom iz grčkog jezika, potiče od reči tj složenice „theodosis“, a koja je sastavljena od reči „theos“ (u značenju Bog; Stvoritelj) i od reči „dosis“ (u značenju dati; darivati; davati), te da u „bukvalnom“ prevodu ima značenje – „dat od Boga“; „Bogom-dan“; „Božiji dar“.
 • Ime Sergej: Sergej je ruski oblik starog rimskog porodičnog imena Sergius.
 • Ime Pavle: Pavle je poreklom iz staro-grčkog jezika, ali se smatra „biblijskim“ imenom, jer je jedan od dvanaest Hristovih apostola, nosio ime Apostol Pavle.
 • Ime Mihailo/Mihajlo: staro slovensko i biblijsko ime. U hrišćanskom svetu, Mihailo je bio jedan od sedam “arhanđela”, koji je u borbi “dobra i zla” pobedio Lucifera kao “posrnulog anđela” (i to u obliku zmije; zmaja ili aždaje).
 • Ime Andrej: hrišćanskog porekla, po imenu jednog od 12 Hristovih apostola.
avatar
Autor projekta Trudnoća i zdravlje. Autor realizovanih uspešnih projekata: Zdrava hrana-Zelena jabuka, Berza male privrede, Svet u srcu i brojnih drugih.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Koja su najpopularnija imena 2024. godine? Prema našoj anketi koju smo uradili na društvenim mrežama (Fejzbuku i Instagramu) – nema najpopularnijih! Svih prethodnih godina dominiralo je dvadesetak imena koja su...

Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori...

Drage Trudnice, vaš portal Trudnoća i zdravlje organizuje za Vas! Prijavite se za fotografisanje – Fotografi za trudnice Srbije daruju. Fotografi za trudnice Srbije daruju svoje majstorstvo i daju podršku...

Stizali su najzabavniji video klipovi mališana… Drage Mame i Tate, završeno je Veliko Novogodišnje Darivanje – Naj Video klip Moja beba- Moje dete. Ovo su najzabavniji koje nagrađujemo! Nagrađeni najzabavniji...