Nega grudi u trudnoći i dok dojimo

Nega grudi

Nega grudi u trudnoći i u periodu dok dojimo je deo lične nege žene ali  istovremeno i priprema i podrška dojenju.

Zašto je potrebna nega grudi u trudnoći?

Pod uticajem hormona grudi se menjaju već u prvim nedeljama trudnoće. Vremenom, kako trudnoća napreduje, grudi rastu, uvećavaju se i često postaju bolne, dok se koža grudi rasteže. Cela površina kože grudi i bradavica je osetljivija i nežnija. Progresivno rastezanje kože zbog povećanja obima i težine, može dovesti do pojave strija i na grudima. Ali, odgovarajuća nega može sprečiti,  ili ublažiti njihovo nastajanje.

Pravilna nega grudi i bradavica podrazumeva izbegavanje proizvoda koji bi doveli do isušivanja i oštećenja kože bradavica, odnosno sapuna sa agresivnim jedinjenjima namenjenim čišćenju (kozmetički-toaletni sapuni), kao i proizvoda koji sadrže alkohol.

Oko bradavice su tamni krugovi (areole) na njima možete primetiti male „kvržice“, to su Mondgomerijeve žlezde. One štite kožu bradavice izlučujući male količine masnog premaza. Higijenom agresivnim sredstvima uništava se ovaj zaštitni sloj na bradavicama. Zato za čišćenje kože, koristite neutralna i nežna sredstva.

Nega grudi

Grudi i bradavice u trudnoći treba negovati hidrantnim kremom ili balsamom, koji će poboljšati elasticitet kože i dati podršku i mekoću bradavicama. Grudi ne treba masirati u trudnoći, a bradavice treba izvlačiti samo ako su uvučene. Dovoljno je nežno umasirati kremu ili balzam, prilagođenu za tu regiju.

Kao podršku nege grudi u tom osetljivom periodu, svakako će biti dobar izbor brushaltera. Brushalter treba da bude pamučan, bez fišbajna i dodataka, mek i dovoljno prostran i udoban za vaše grudi.

Kod nekih trudnica će se pojavljivati po koja kap mleka iz izvodnih kanala mlečnih žezda, a kod nekih mame ne, svakako to je individualno i trudnice kod kojih se ne pojavljuje po koja kap mleka pre porođaja ne treba da brinu. To je sasvim uredu.

Nega grudi

Nega grudi dok dojim

Prvi dani dojenja su veliko iskušenje za mamu. Potrebna je motivacija i podrška okoline, kako bi dojenje bilo uspešno.

Koji su najčešći problemi?

  • Česti problemi su prepunjene dojke i zapušeni mlečni kanali na početku perioda dojenja bebe. Dojka postaje tvrda, napeta i bolna a problem treba odmah rešavati! Produkcija mleka je prevelika u odnosu na bebine potrebe. U početku, majka i beba još nisu uhodan tim, položaj za dojenje nije dobar ili beba sisa samo iz jedne dojke. Nekada beba ne prazni dojku dovoljno (sitna beba, prevremeno rođena…..) a mama se ne izmlaza dovoljno.
  • Jedan od čestih problema u početku dojenja su rane na bradavicama koje se zovu ragade. Ragade su  manja ili veća napuknuća na samim bradavicama. Bradavica je crvena, može da krvari, na mestu oštećene kože stvara se krasta. Iako najčešće veoma male, mogu biti izuzetno bolne. Budite nežni prema svojim bradavicama. Pred podoj dovoljno je pranje mlakom vodom, posušite ih nežno, tapkanjem a ne trljanjem. Kad god možete, ostavite bradavice da se suše na vazduhu. Postoje različite kreme za negu bradavica, koje vam mogu pomoći. Lečite ragade jer udružena sa prepunjenim dojkama mogu dovesti do mastitisa!

Negujte grudi u toku celog perioda dojenja.

Nega grudi

Nova unapređena formulacija Multi-Mam balm, Multi – Mam Protect

Multi-Mam Protect se preporučuje za sprečavanje ispucalih bradavica i poboljšanje stanja tkiva bradavice. Nije lepljiv i lako se apsorbuje. Štiti površinu bradavice zamenom i dopunjavanjem prirodne masnoće kože i ne mora se ukloniti pre dojenja.

Multi Mam Protect

–         100% je prirodan

–         umiruje i štiti suve i ispucale bradavice

–         vraća funkciju barijere kože

–         bez parfema i konzervansa

–         neutralan miris i izgled

–         glatka tekstura koja se lako nanosi

–         dermatološki testirano

–         pomaže da koža ostane meka i glatka

–         doprinosi prirodnom sadržaju masti u koži

–         blaga veganska formula  razvijena za osetljivu kožu

–         visokokvalitetni sastojci

–         nije ga potrebno skidati pre dojenja

Dojenje je hrana i za dušu.

Doktor medicine, znanje i veštine je posvetila približavanju i pretstavljanju visokokvalitetnih dermokozmetičkih proizvoda i ginekoloških preparata.
Preporučujemo vam...
Kakve igre vole trogodišnjaci
Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara
Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta? Kakve igre vole trogodišnjaci? Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom…