Nevoljno mokrenje posle porođaja – Urinarna inkontinencija

Nevoljno mokrenje posle porođaja

Sadržaj

Nevoljno mokrenje je česta pojava u postporođajnom dobu žene. Kod jednog broja žena dolazi do spontanog povlačenja nevoljnog mokrenja. Međutim, kod velikog broja žena nevoljno mokrenje ostaje trajno.

Nevoljno mokrenje

Postoje dve vrste nevoljnog mokrenja kod žena:

 • stres inkontinencija
 • urgentna inkontinencija

Nevoljno mokrenje posle porođaja

Stres inkontinencija

Nastaje usled dva različita mehanizma. Jedan je kada se nevoljno mokrenje desi usled povećanja opterećenja na naš koštano-mišićni sistem poput dejstva sile udara noge od tla (trčanje, skakanje, igranje, hodanje). Drugi mehanizam pojave nevoljnog mokrenja je usled dejstva povećane sile unutar abdomena. To su aktivnosti poput kijanja, kašljanja, pevanja, govora, podizanja tereta.

Urgentna inkontinencija

Urgentna inkontinencija je kada se nevoljno mokrenje desi nakon iznenadne, snažne potrebe za mokrenjem. Često pre nego što je bešika zaista puna i bez realne potrebe za mokrenjem.

Koji su razlozi za pojavu nevoljnog mokrenja?

Razlozi za pojavu nevoljnog mokrenja su mnogobrojni. Samo neki od njih su:

 • Loša kontrola intraabdominalnog pritiska.
 • Disfunkcija mišića karličnog dna.
 • Trudnoće i porođaji.
 • Određene intervencije i operacije.
 • Stres.
 • Pušenje, kofein, alkohol…

Da li se problem nevoljnog mokrenja može rešiti?

Dobre vesti su da je problem nevoljnog mokrenja u velikom broju slučajeva rešiv. Posebno ako je njegov razlog disfunkcija mišića karličnog dna, disfunkcija trbušnih mišića, loša kontrola intraabdominalnog pritiska, stres itd. Loše vesti su da se sa godinama problem nevoljnog mokrenja pogoršava. Zato je od velike važnosti pristupiti rešavanju problema na vreme.

Strategije rešavanja stres i urinarne inkontinencije se razlikuju jer su i mehanizmi nastanka različiti.

Šta da preduzmem ukoliko imam stres urinarnu inkontinenciju?

Stres urinararna inkontinencija se, za razliku od urgentne inkontinencije, pojavljuje bez naznaka da će se desiti. Nema hitnosti i može se desiti bez ikakve najave za mokrenjem. Najčešće situacije u kojima se ova vrsta nevoljnog mokrenja javlja su: trčanje, skakanje, hodanje, kijanje, kašljanje, pevanje. Zatim, pričanje, podizanje tereta i slično. Razlog je vrlo često slabost mišićnog sistema u odnosu na spomenute aktivnosti. Žene koje su imale duže i teže vaginalne porođaje, imaju povećanu mogućnost pojave nevoljnog mokrenja. Takođe žene koje nisu prošle rehabilitaciju posle porođaja, bez obzira na način porođaja, imaju povećanu mogućnost pojave nevoljnog mokrenja. Razlog tome je veliko opterećenje na karlično dno u toku trudnoće.

Prvi korak u rešavanju ovog problema je utvrđivanje stanja mišića karličnog dna. Da li su mišići u hipertonusu (prenapeti) ili u hipotonusu (slabi). Oba ova stanja mogu doprineti nevoljnom mokrenju

Ukoliko su mišići u hipertonusu, potrebno je raditi na njihovoj relaksaciji. Da biste opustili mišiće karličnog dna, potrebna vam je jedna meka loptica veličine teniske loptice. Postavite lopticu na predeo između vaginalnog i analnog otvora, tzv. perineum. Zatim sedite na lopticu. Dišite na način gde udahom pritisak nežno šaljete ka loptici. Udahom na nos širite rebra u stranu, spuštate respiratornu dijafragmu na dole i trudite se da deo intraabdominalnog pritiska dopre do mesta na kojoj je loptica. Zatim sledi izdah koji treba da bude što duži i opuštajući. Možete sedeti na tabureu, stolici, stoličici. Bitno je da vam je udobno i da možete da se skoncentrišete na disanje.

Nevoljno mokrenje posle porođaja

Za opuštanje mišića karličnog dna pomažu i tehnike samomasaža rolerom. Potrebno je masirati mišiće u glutealnoj regiji, koji ne čine direktno karlično dno, ali imaju veliki uticaj na mišiće karličnog dna.

Nevoljno mokrenje posle porođaja

Ukoliko su mišići u hipotonusu (slabi), potrebno ih je jačati. To je moguće primenom kegel vežbi. Međutim, bolje rešenje od tradicionalnog izvođenja kegel vežbi u izolovanom režimu jeste izvoditi ih kroz aktivni forsirani izdah.

Lezite na leđa i podignite noge na neko uzvišenje (tabure, stoličica) ili na zid. Zatvorite oči radi bolje koncentracije. Udahnite na nos šireći rebra u stranu. Osetite kako vam se respiratorna dijafragma širi zahvaljujući širenju rebara u stranu i kako se spušta na dole. Pritisak koji nastaje u abdominalnoj šupljini aktom udaha, rasporedite svuda: u leđa, bočno, napred i u karlično dno. Osećaj je kao da vam se struk raširio, malo se leđa popunila i malo se stomak ispupčio. Zatim sledi izdah koji treba da traje oko 7,8 sekundi. Nežno zatvorite svoje sfinktere (vaginalni i analni) i blago ih povucite ka gore. Možete koristiti vizualizaciju radi lakšeg razumevanja. Npr. kao da treba da podignete svoje karlično dno iz prizemlja na prvi sprat. Dok traje izdah, traje i podizanje. Nakon toga sledi udah i neophodno je da prestanete sa podizanjem i da opustite svoje karlično dno. Znači, završite sa izdahom i istovremeno završite sa podizanjem karličnog dna. Tek nakon toga sledi ponovo udah i ponavljamo ponovo opisani ciklus disanja i kegela.

Nevoljno mokrenje posle porođaja

Osobe koje imaju hipertonično (prenapeto) karlično dno ne bi trebalo da rade kegel vežbe.  Moguće je pogoršanje stanja. Kod takvih osoba je neophodno prvo raditi na opuštanju mišića karličnog dna. Pa tek onda na jačanju.

Šta da preduzmem ukoliko imam urgentnu urinarnu inkontinenciju?

Ukoliko imate hitno nevoljno mokrenje, možete da radite na treniranju bešike. Ovo su koraci koje možete preduzeti:

 • Pomoću posude izmerite koliko urina je bilo u trenutku kada ste hitno morali u toalet. Ta količina bi trebalo da bude 300- 400 ml. Kod hitnog nevoljnog mokrenja se često hitnost javlja pre nego što je bešika zaista puna.
 • Prestanite da idete u toalet „za svaku slučaj“. To su situacije kada krećete negde iz kuće, i bili ste u toaletu pre 15 min. Ali idete ponovo za svaku slučaj. Cilj je da istrenirate bešiku da šalje signal kada je zaista puna.
 • Probajte da uradite nekoliko brzih kontrakcija mišića karličnog dna. Ta strategija može da pomogne u ometanju signala, da signal za hitnošću prođe.
 • Otkrijte da li vam nešto od hrane i pića pogoršava stanje. Naprimer, kofein, kafa, alkohol i slično. Vodite dnevnik ishrane neko vreme.
 • Smanjite stres ili unapredite tehnike umanjivanja stresa npr. meditacija.
 • Opustite mišiće karličnog dna, posebno prednjeg dela karličnog dna.
 • Koristite sat i određene distrakcije prilikom javljanja hitnosti. To znači da probate svaki put da odložite odlazak u toalet neko vreme, koliko možete. Vodite dnevnik i povećavajte vreme odlaganja postepeno. Za distrakciju preporučujem šetnju od sobe do sobe ili do kapije i nazad. To može biti izuzetno korisno za mišiće karličnog dna. Da se izazove njihova spontana reakcija kretanjem.

Nevoljno mokrenje posle porođaja

Koristite ove tehnike bar neko vreme u kontinuitetu. Nemoguće je reprogramirati bešiku iz nekoliko pokušaja. Ukoliko sve ove tehnike ne pomognu, obavezno se javite lekaru zbog eventualnih infekcija, iritacija nerava, lekova koje možda pijete.

avatar
Profesor sporta i fizičkog vaspitanja i sertifikovani trener za korektivno vežbanje u trudnoći i postporođajnu rehabilitaciju. Kreator je programa vežbanja Postporođajna rehabilitacija.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Gasimenti
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Bezbroj je pitanja trudnica pre porođaja, iako se o porođaju informišu tokom cele trudnoće. Ovo su tri najčešća pitanja i na njih vam dajemo odgovor. 3 pitanja trudnica pre porođaja...

Plašite se da će se dogoditi pucanje međice na porođaju? Evo zašto se perinealno kidanje dešava i šta možete da uradite u vezi sa tim. O određenim aspektima porođaja se...

Kakve su sve mogućnosti drugog porođaja, ako je prvi porođaj završen carskim rezom? Ako ste ranije imali carski rez, možete imati vaginalni porođaj nakon carskog reza. Vaginal birth after a...

Dobra komunikacija sa babicom u porodilištu je veoma značajna. Većina trudnica kada dođe u porodilište ima strah od nepoznatog. A to je strah od porođaja, komunikacije sa osobljem, procedurama u...