Komplikacije Posle Carskog Reza

Najčešće komplikacije posle carskog reza

Ginekolog akušer o porodjaju carskim rezom, iskustvima i najčešćim komplikacijama posle carskog reza. Da li su trudnice dovoljno informisane?

Mnoge žene se odlučuju za carski rez a glavni razlozi za ovu odluku su strah od porođaja, od cepanja prilikom porođaja i mišljenje da je i za bebu bolje da se rodi na ovaj način, nego da prolazi kroz porođajni kanal.

Koje komplikacije posle carskog reza mogu nastupiti?

Zbog korišćenja anestezijei drugih lekova, kao i samog operativnog zahvata, oporavak nakon carskog rezaje duži u poređenju sa prirodnim porođajem. Pored toga ovim načinom porođaja mogu nastati i mnoge druge postporođajne komplikacije.

  • Pojava bolova (zbog rane, ali i zbog kontrakcija materice) je češća nakon porođaja carskim rezom i bolovi su većeg inteziteta nego što je to kod žena koje su imale vaginalni porođaj. Nakon buđenja iz totalne anestezije oseća se malaksalost, ošamućenost, mučnina, moguće je povraćanje, a tu je bol u predelu reza, jer je nekoliko slojeva tkiva sečeno i zašiveno.
  • U mnogim slučajevima se žene posle porođaja carskim rezom žale na višak kilograma koji se koncentriše u području ispod reza.
  • Isto tako, žale se na gubitak osećaja na području reza i oko njega.

Moguće komplikacije posle carskog reza

Po mišljenju stručnjaka

Porođaj carskim rezom nema nikakve prednosti u odnosu na klasični, ne predstavlja nimalo manju traumu ni za bebu ni za majku, a statistika pokazuje da je za bebu mnogo bolje da se prirodnim putem rodi. U poređenju s bebama koje su rođene prirodnim putem, bebe rođene hirurškim zahvatom, zbog lekova koji se koriste za vreme operacije, nisu u potpunosti aktivne odmah posle porođaja. Takođe, dojenje ovako rođenih beba zahteva više napora od dojenja beba rođenih prirodnim putem.

Beba

Što se tiče bebe njen prvi udah je neretko otežan kod carskog reza. Buduće majke treba da znaju i da kod ove vrste porođaja mleko nadolazi od 24 do 36 sati posle porođaja, pa se mora koristiti veštačko mleko. Još jedna bitna informacija za buduće majke je da anestetici ne bi došli u dodir sa bebom prilikom operacije, neophodno je da dete napusti metericu tri do devet minuta od početka zahvata.

Da li su trudnice dovoljno informisane?

Postavlja se pitanje jesu li do kraja informisane o svemu što carski rez donosi i koliko je želja da se izbegne bol na porođaju uistinu problematična, ako znaju da ih nakon carskog reza čeka poprilično bolan oporavak o kome im možda niko ne govori, a same se ne informišu. Uz to na  početku detetovog  života često uopšte ne mogu kvalitetno da brinu  o detetu jer i same trebaju pomoć.

Skok telesne temperature nakon porođaja može se očekivati kod 2 % pacijentkinja porođenih vaginalnim (prirodnim) putem, a kod oko 30 % porođenih carskim rezom. To je samo još jedan dokaz da je carski rez jedna ozbiljna abdominalna operacija, koja ima svoje, ne baš retke, komplikacije i u toku i nakon operacije, pa se sa razlogom ovoj vrsti porođaja preporučuje da se pribegava isključivo usled akušerskih i medicinskih indikacija.

6-8 nedelja nakon porođaja

Tokom šest do osam nedelja, koliko uglavnom traje posleporođajni period, organi se vraćaju u predporođajno stanje i za to vreme mogu se dogoditi još neke komplikacije koje se,   pravilnom prevencijom mogu izbeći. Zdravstvene komplikacije u toku babinja nisu tako česte, ali svi operativno završeni porođaji, posebno carski rez, nose visok rizik za pojavu nekih od njih, kao što su endometritis, infekcija rane i tromboembolijske bolesti.

Endometritis

Najčešći razlog skoka temperature u prvih par dana nakon porođaja je endometritis (upala sluzokože materice). Endometritis se obično javlja kao pojačano krvarenje posle porođaja, pri čemu lohije (iscedak iz materice) koje su sukrvičave najčešće poprimaju  neprijatan miris. Temperatura raste postepeno, a pacijentkinja se žali na bol u donjim partijama abdomena. Nastanku ove komplikacije znatno doprinose rano prsnuće vodenjaka, produženi porođaj, primena instrumentalnog završavanja porođaja (vakuum, forceps), ručne intervencije u materičnoj duplji (revizije). Rizik od ove komplikacije posebno je povećan nakon porođaja carskim rezom. Faktori koji pomažu nastanku ove komplikacije su takođe jaka krvarenja tokom porođaja i anemija u trudnoći, jer slabe odbrambene snage organizma. Ove infekcije se leče antibioticima i uterotonicima (lekovi koji skupljaju matericu), a zbog nekih se mora obustaviti i dojenje (Metronidazol npr). Lečenje treba odmah započeti, pre dobijanja bakterioloških analiza, i to najmanje sa dva antibiotika širokog spektra dejstva. Naravno, obavezni su mirovanje i nadoknada tečnosti i, eventualno, krvnih derivata. Prevencijapodrazumeva smanjenje pojave vaginalnih i urinarnih infekcija i anemije u perodu trudnoće.

Infekcije hirurških rana i rascepa

Nije retko da se rana od carskog reza na prednjem trbušnom zidu inficira, posebno ako nije uredno zbrinuto krvarenje u mišićnom i potkožnom masnom tkivu. Pacijentkinje u predelu rane osećaju bol i pritisak, temperatura raste, a nakon otvaranja rane i drenaže (najčešće gnojnog sadržaja), dolazi do znatnog olakšanja i pada telesne temperature. Rana se dalje mora svakodnevno previjati (nekad i 2 puta dnevno), uz primenu antibiotika.

Mada je međica i predeo epiziotomije u bakteriološkom smislu najrizičnija regija, infekcija epiziotomije i nezbrinutih rana u ovom predelu nije naročito česta. Ukoliko do infekcije ipak dođe dovoljne su samo lokalne mere dezinfekcije.

Zastoj mleka i pojava mastitisa

Zastoj mleka u mlečnim kanalima dovodi do njihove upale − mastitisa, kojem su porodilje podložne ukoliko dojenje nije konstantno. Ulazni put bakterijske infekcije po pravilu su ragade na bradavicama. Staza (zastoj) mleka je najčešći problem koji se javlja posebno kod neiskusnih prvorotki usled loše tehnike dojenja i slabog oticanja nadolazećeg mleka. Usled prirodnog refleksa svaki kontakt usnica bebe sa bradavicom majke dovodi do naviranja mleka u dojke. Ukoliko mleko ne otiče ravnomerno, dolazi do staze. Dojke su obostrano nabrekle, bolne i moguć je skok telesne temperature. Pumpice ili ručno izmlazavanje najčešće rešavaju problem. Međutim, na bradavicama se mogu stvoriti rascepi i ragade koji predstavljaju idealno mesto za ulazak bakterija i sledstvenu pravu infekciju dojki. Skok temperature, najčešće između 2. – 4. nedelje nakon porođaja, praćen napetošću i bolovima. Najčešće u jednoj, a ređe u obe dojke. Uvek ukazuju da se razvija mastitis. Obavezna je antibiotska terapija, kao i stavljanje hladnih obloga na dojke. Najčešće se dojenje u tim situacijama ne mora obustaviti. U težim i zapuštenim slučajevima, gde nije primenjena adekvatna terapija, dolazi do stvaranja bolnih infiltarata ili apscesa u dojki.  Te se nakon njihovog razmekšavanja primenje jedino efikasno hirurško lečenje u vidu otvaranja gnojne kolekcije i drenaže gnojnog sadržaja. Antibiotici širokog spektra su obavezni. Prevencija zastoja mleka i mastitisa, je pravilna tehnika pražnjenja dojki i redovna higijena dojki − bradavica posle svakog podoja.

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije nisu retke u periodu babinja. Njima pogoduje fiziološko proširenje mokraćnih puteva i mokraćne bešike u trudnoći i periodu babinja, posebno kod pacijentkinja koje su u trudnoći imale u nekoliko navrata rezistente i povratne infekcije urotrakta. Takođe, i porođajna nagnječenja zida mokraćne bešike, posebno ako se ona u porođaju i pred samu ekspulziju (trenutak rađanja glavice) ne prazni, uz česte kateterizacije u toku porođaja, sa svoje strane doprinose pojavi zapaljenja. Tada je potrebno započeti antibiotsku terapiju i pre pristizanja nalaza urinokulture, obavezno uz dosta tečnosti. Prevencijapodrazumeva redovnu mesečnu kontrolu urina i adekvatno lečenje urinarnih infekcija.

Zastoj venske cirkulacije

Na sreću jedna od ređih komplikacija u periodu nakon porođaja je venska staza krvi u nogama i venama male karlice, te zastoj u venskoj cirkulaciji praćen trombozom, upalom vena ili embolijom. Ova komplikacija se češće javlja kod starijih babinjara, kao i kod žena koje su rađale više puta. Oboljenju su sklonije gojazne pacijentkinje i one koje su i pre trudnoće imale probleme sa venama. Primena vakuuma ili carskog reza takođe doprinosi ovoj pojavi. Simtomi tromboze u venama noge su jak bol i otok. Kod tromboze vena male karlice javljaju se bol u donjem delu trbuha koji se širi prema butini i povišena temperatura. Najteža komplikacija tromboembolizma je plućna embolija koje je veoma retka. Lečenje tromboembolijskih bolesti podrazumeva uzimanje antikoagulantne terapije, antibiotika i mirovanje).

Prevencija:

Ranim ustajanjem posle porođaja, pojava tromboembolizma u periodu babinja pokazuje značajnu tendenciju pada. Zato se u savremenom akušerstvu sve više potencira rano ustajanje iz krevetanakon porođaja i kraći boravak u bolnici koji znatno sprečava sve vrste tromboembolitskih komplikacija.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Vitamil
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…