Najčešće komplikacije posle porođaja carskim rezom

komplikacije posle porođaja carskim rezom

Sadržaj

Ginekolog akušer, o iskustvima i koje su najčešće komplikacije posle porođaja carskim rezom. Da li su trudnice dovoljno informisane? Mnoge žene se odlučuju za carski rez a glavni razlozi za ovu odluku su strah od porođaja. Zatim od cepanja prilikom porođaja i mišljenja da je i za bebu bolje da se rodi na ovaj način, nego da prolazi kroz porođajni kanal.

Koje su komplikacije posle porođaja carskim rezom?

Zbog korišćenja anestezije i drugih lekova, kao i samog operativnog zahvata, oporavak nakon carskog reza je duži u poređenju sa prirodnim porođajem. Pored toga ovim načinom porođaja mogu nastati i mnoge druge postporođajne komplikacije.

  • Pojava bolova (zbog rane, ali i zbog kontrakcija materice) je češća nakon porođaja carskim rezom. iIbolovi su većeg inteziteta nego što je to kod žena koje su imale vaginalni porođaj. Nakon buđenja iz totalne anestezije oseća se malaksalost, ošamućenost, mučnina, moguće je povraćanje. A tu je bol u predelu reza, jer je nekoliko slojeva tkiva sečeno i zašiveno.
  • U mnogim slučajevima se žene posle porođaja carskim rezom žale na višak kilograma koji se koncentriše u području ispod reza.
  • Isto tako, žale se na gubitak osećaja na području reza i oko njega.

komplikacije posle porođaja carskim rezom

Po mišljenju stručnjaka

Porođaj carskim rezom nema nikakve prednosti u odnosu na klasični. Ne predstavlja nimalo manju traumu ni za bebu ni za majku. Statistika pokazuje da je za bebu mnogo bolje da se prirodnim putem rodi. Bebe rođene hirurškim zahvatom, zbog lekova koji se koriste za vreme operacije, nisu u potpunosti aktivne odmah posle porođaja. Takođe, dojenje ovako rođenih beba zahteva više napora od dojenja beba rođenih prirodnim putem.

Beba i carski rez

Što se tiče bebe njen prvi udah je neretko otežan kod carskog reza. Buduće majke treba da znaju i da kod ove vrste porođaja mleko nadolazi od 24 do 36 sati posle porođaja. Mora se koristiti veštačko mleko. Još jedna bitna informacija za buduće majke je da anestetici ne bi došli u dodir sa bebom prilikom operacije, neophodno je da dete napusti metericu tri do devet minuta od početka zahvata.

komplikacije posle porođaja carskim rezom

Da li su trudnice dovoljno informisane?

Postavlja se pitanje jesu li do kraja informisane o svemu što carski rez donosi. I koliko je želja da se izbegne bol na porođaju uistinu problematična. Ako znaju da ih nakon carskog reza čeka poprilično bolan oporavak o kome im možda niko ne govori.  Uz to na  početku detetovog  života često uopšte ne mogu kvalitetno da brinu  o detetu jer i same trebaju pomoć.

Skok telesne temperature nakon porođaja može se očekivati kod 2 % pacijentkinja porođenih vaginalnim (prirodnim) putem, a kod oko 30 % porođenih carskim rezom. To je samo još jedan dokaz da je carski rez jedna ozbiljna abdominalna operacija. Koja ima svoje, ne baš retke, komplikacije i u toku i nakon operacije. Zato se sa razlogom ovoj vrsti porođaja preporučuje da se pribegava isključivo usled akušerskih i medicinskih indikacija.

6-8 nedelja nakon porođaja

Tokom šest do osam nedelja, koliko uglavnom traje posleporođajni period, organi se vraćaju u predporođajno stanj. I za to vreme mogu se dogoditi još neke komplikacije. One se, pravilnom prevencijom mogu izbeći. Zdravstvene komplikacije u toku babinja nisu tako česte. Ali svi operativno završeni porođaji, posebno carski rez, nose visok rizik za pojavu nekih od njih, kao što su endometritis, infekcija rane i tromboembolijske bolesti.

Endometritis

Najčešći razlog skoka temperature u prvih par dana nakon porođaja je endometritis.  To je upala sluzokože materice. Endometritis se obično javlja kao pojačano krvarenje posle porođaja. Pri čemu lohije (iscedak iz materice) koje su sukrvičave najčešće poprimaju  neprijatan miris. Temperatura raste postepeno, a pacijentkinja se žali na bol u donjim partijama abdomena. Nastanku ove komplikacije znatno doprinose rano prsnuće vodenjaka. Zatim produženi porođaj, primena instrumentalnog završavanja porođaja (vakuum, forceps), ručne intervencije u materičnoj duplji (revizije). Rizik od ove komplikacije posebno je povećan nakon porođaja carskim rezom. Faktori koji pomažu nastanku ove komplikacije su takođe jaka krvarenja tokom porođaja. I anemija u trudnoći, jer slabe odbrambene snage organizma. Ove infekcije se leče antibioticima i uterotonicima (lekovi koji skupljaju matericu). aAzbog nekih se mora obustaviti i dojenje (Metronidazol npr). Lečenje treba odmah započeti, pre dobijanja bakterioloških analiza, i to najmanje sa dva antibiotika širokog spektra dejstva. Naravno, obavezni su mirovanje i nadoknada tečnosti i, eventualno, krvnih derivata. Prevencija podrazumeva smanjenje pojave vaginalnih i urinarnih infekcija i anemije u perodu trudnoće.

Skok telesne temperature nakon porođaja može se očekivati kod 2 % pacijentkinja porođenih vaginalnim (prirodnim) putem, a kod oko 30 % porođenih carskim rezom.

Infekcije hirurške rane 

Nije retko da se rana od carskog reza na prednjem trbušnom zidu inficira. Posebno ako nije uredno zbrinuto krvarenje u mišićnom i potkožnom masnom tkivu. Pacijentkinje u predelu rane osećaju bol i pritisak, temperatura raste. A nakon otvaranja rane i drenaže (najčešće gnojnog sadržaja), dolazi do znatnog olakšanja i pada telesne temperature. Rana se dalje mora svakodnevno previjati (nekad i 2 puta dnevno), uz primenu antibiotika.

Zastoj mleka i pojava mastitisa

Zastoj mleka u mlečnim kanalima dovodi do njihove upale − mastitisa, kojem su porodilje podložne ukoliko dojenje nije konstantno. Ulazni put bakterijske infekcije po pravilu su ragade na bradavicama. Staza (zastoj) mleka je najčešći problem koji se javlja posebno kod neiskusnih prvorotki. Usled loše tehnike dojenja i slabog oticanja nadolazećeg mleka. Usled prirodnog refleksa svaki kontakt usnica bebe sa bradavicom majke dovodi do naviranja mleka u dojke. Ukoliko mleko ne otiče ravnomerno, dolazi do staze. Dojke su obostrano nabrekle, bolne i moguć je skok telesne temperature. Pumpice ili ručno izmlazavanje najčešće rešavaju problem. Međutim, na bradavicama se mogu stvoriti rascepi i ragade koji predstavljaju idealno mesto za ulazak bakterija. I sledstvenu pravu infekciju dojki. Skok temperature, najčešće između 2. – 4. nedelje nakon porođaja, praćen napetošću i bolovima. Najčešće u jednoj, a ređe u obe dojke. Uvek ukazuju da se razvija mastitis. Obavezna je antibiotska terapija, kao i stavljanje hladnih obloga na dojke. Najčešće se dojenje u tim situacijama ne mora obustaviti. U težim i zapuštenim slučajevima, gde nije primenjena adekvatna terapija. Dolazi do stvaranja bolnih infiltarata ili apscesa u dojki.  Te se nakon njihovog razmekšavanja primenje jedino efikasno hirurško lečenje. U vidu otvaranja gnojne kolekcije i drenaže gnojnog sadržaja. Antibiotici širokog spektra su obavezni. Prevencija zastoja mleka i mastitisa, je pravilna tehnika pražnjenja dojki i redovna higijena dojki − bradavica posle svakog podoja.

komplikacije posle porodjaja carskim rezom

Urinarne infekcije

Urinarne infekcije nisu retke u periodu babinja. Njima pogoduje fiziološko proširenje mokraćnih puteva i mokraćne bešike u trudnoći i periodu babinja. Posebno kod pacijentkinja koje su u trudnoći imale u nekoliko navrata rezistente i povratne infekcije urotrakta. Tada je potrebno započeti antibiotsku terapiju i pre pristizanja nalaza urinokulture, obavezno uz dosta tečnosti. Prevencija podrazumeva redovnu mesečnu kontrolu urina i adekvatno lečenje urinarnih infekcija.

Zastoj venske cirkulacije

Na sreću jedna od ređih komplikacija u periodu nakon porođaja je venska staza krvi u nogama i venama male karlice. Te zastoj u venskoj cirkulaciji praćen trombozom, upalom vena ili embolijom.  Oboljenju su sklonije gojazne pacijentkinje i one koje su i pre trudnoće imale probleme sa venama. Primena  carskog reza takođe doprinosi ovoj pojavi. Simtomi tromboze u venama noge su jak bol i otok. Kod tromboze vena male karlice javljaju se bol u donjem delu trbuha koji se širi prema butini i povišena temperatura. Najteža komplikacija tromboembolizma je plućna embolija koje je veoma retka. Lečenje tromboembolijskih bolesti podrazumeva uzimanje antikoagulantne terapije, antibiotika i mirovanje).

Ranim ustajanjem posle porođaja, pojava tromboembolizma u periodu babinja pokazuje značajnu tendenciju pada. Zato se u savremenom akušerstvu sve više potencira rano ustajanje iz kreveta nakon porođaja. I kraći boravak u bolnici koji znatno sprečava sve vrste tromboembolitskih komplikacija.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje gubitak kose...

Koje pomoći za mame koje pate od postporođajne depresije su dostupne? Otkriveno je da žene sa postporođajnom depresijom preferiraju psihoterapijsku pomoć, spram farmakoterapije. I to, one vrste koja podrazumeva blaži,...