Nosiljke za bebe – Marame, kenguri, ergonomske nosiljke

Nosiljke za bebe

Sadržaj

Kako izabrati nosiljke za bebe i kako ih koristiti? Kako se pravilno nosi dete zavisi od uzrasta deteta. Da li je beba okrenuta ka roditelju ili od roditelja najčešće je pitanje. Takođe i od kojih materijala i koje nosiljke su najbolji izbor zbog zdravlja bebe.

Kako izabrati nosiljke za bebe i kako ih koristiti?

Motorni razvoj beba je vrlo kompleksan i jako brz u prvoj godini života. Deca su individualna. Sasvim je normalno da dete bude “naprednije” ili malo “kasni” u odnosu na svoj uzrast. Ono što je važno jeste da se dete ne forsira, vec stimulise. I da se prati detetov razvoj. Na tržištu je veliki broj nosiljki za bebe. Cilj nosiljke je da pomogne roditeljima a malisanima bude udobno i da ne ometaju razvoj.

Da li je dete okrenuto ka majci ili od majke u nosiljci?

Dete je uz majku, u najranijem uzrastu okrenuto ka majci. A kasnije, kada je vrat stabilan i dete starije, od majke kako bi posmatralo svet oko sebe.

Nosiljke za bebe
Marame za nošenje bebe su uobičajeno od kvalitetnog i prirodnog materijala.

Marame za nošenje bebe

Marame za nosenje bebe, tj male dece, su jako interesantne. One su obično prijatnog materijala i pružaju dobru potporu. Fleksibilne su, pa odgovaraju i za bebe najmlađeg uzrasta. Što se tiče udobnosti pružaju odličnu potporu i olakšavaju nošenje deteta. Uz to su roditelju slobodne ruke. Ovo nije reklama određenog brenda, ali na neke stavke bi trebalo da obratite pažnju. Pre svega da je proveren proizvođač. Znači neko ko ima sve sertifikate koji garantuju bezbednost proizvoda. Potrebno je da marama bude dovoljno velika i od prirodnog materijala. Treba da uz nju dobijete predloge na koji se način može koristiti tj nositi bebu. Obratite pažnju kada stavljate dete u maramu da mu rukice budu ispred njega, ka središnjoj liniji tela. I, ako je dete u položaju žabice, da su mu kolena malo iznad kukova (kao slovo M). Bitno da dete ima punu potporu.

Nosiljke za bebe
Bitno je da noge deteta budu u položaju žabice(slovo M).

Kenguri za nošenje deteta

Keneguri se proizvode od čvršćeg materijala. Tako, dete u njemu bude uspravno postavljeno. Definitivno bebe nisu spremne da održavaju uspravan položaj svojom posturom. Nekada dete nema čak ni kontrolu glave odnosno vratne muskulature a u kenguru zauzima položaj stajanja! Ruke deteta budu raširene tj sa strane. Baza oslonca između nogu deteta ukoliko je uska i tvrda ne pruža potporu. Nije prihvatljiva jer noge deteta vise i budu u ispruženom položaju. Ako se setimo, dete kada se rodi bude u savijenom položaju, takozvani fetus položaj. Ovaj način nošenja ne omogućava položaj kičme deteta u obliku slova C. Mimo toga, ukoliko dete ima naprimer, veći tonus ekstermiteta, ovakav način nošenje će dodatno nametnuti ekstenzioni obrazac kod deteta. Neki kenguri čak nemaju pojas koji bi se kopčao i na središnji i lumbani deo leđa roditelja. Tako neravnomerno raspoređen teret predstavlja dodatni napor za roditelja. I naglašava loš prinudni položaj i vuče telo put napred.

Nosiljke za bebe
Bezbednost i udobnost i za vas i vaše dete.

Ergonomske nosiljke – ergonosmki kenguri

Ergonomske nosiljke – ergonosmki kenguri pružaju daleko bolju opciju od običnih kengura. Potpora koju adekvatna nosiljka treba da omogući jeste od kolena do kolena deteta. Noge deteta u položaju žabice (slovo M). Ruke deteta prate središnju liniju tela. Kaiševi su širi, i tako pružaju veću stabilnost i udobnost i detetu i roditelju.

nosiljke za bebe
 Vodite se instrukcijama koje će obezbediti pravilan motorni razvoj deteta.

Na tržištu je veliki izbor nosiljki za bebe

Ovo bi bile neke osnovne smernice na koje možete obratiti pažnju prilikom kupovine nosiljke. Na tržištu je veliki broj nosiljki za bebe i decu. I velikog raspona cena. Verujem da je bolji izbor da pozajmite ili kupite polovnu nosiljku. Obratite pažnju da bude  ergonosmki prihvatljiva. Prilikom izbora nosiljke za vaše dete smernica neka vam bude bezbednost i udobnost. Bezbednost i udobnost i za vas i vaše dete.

avatar
Primarni domen rada je oblast pedijatrije. Individualnim kineziterapijskim programom, procenom posture i edukacijom poboljšava kvalitet života i mama.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena? Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...