Opadanje Kose i Corona Virus

Opadanje kose zbog Corona virusa

Sadržaj

Opadanje i Corona virus su u vezi? DA, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu. Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava.

Opadanje kose i Corona virus

Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku kliničku sliku praćenu visokom febrilnošću (visokom temperaturom). Dosadašnje studije pokazuju da se gubitak kose javlja kod oko 30% pacijenata koji su preležali Covid, uglavnom kod onih sa težom kliničkom slikom.

Zašto dolazi do opadanja kose?

Još nema jasnih zaključaka zašto dolazi do gubitka kose odnosno kojim tačno mehaniznom. Nama se svakodnevno javljaju pacijenti zabrinuti za gubitak kose, čiji gubitak dodatno pojačava brigu i stres. Sam stres, briga, neizvesnost, kao i ostali socijalni i ekonomski faktori su dovoljan okidač za gubitak kose čak i kod osoba koje nisu bile inficirane virusom Covid 19.

Tačna povezanost Covida 19 i gubitka kose jos uvek nije potpuno istražena, ali se pretpostavlja da su virus i visoko febrilno stanje okidač uvođena dlake u telogenu fazu koj predstavlja fazu opadanja kose u kojoj se u normalnim okolnostima kod zdrave osobe nalazi oko 10% dlaka, i tada imamo normalan gubitak od oko 50-100 dlaka dnevno i svaka izgubljena dlaka blagovremeno biva zamenjena drugom koja iz faze mirovanja prelazi u fazu rasta. Kod pacijenata koji su preležali Covid 19 broj dlaka koji se nalazi u fazi padanja dostiže oko 30-50% dlaka i tako dolazi do difuznog gubitka kose.

Opadanje kose zbog Corona virusa

Kada dolazi do opadanja kose?

Dosadjašnji slučajevi su pokazali da do gubitka kose dolazi oko 3-4 meseca nakon infekcije virusom Covid 19, nešto ređe se to događa odmah nakon infekcije virusom izuzetno retko još za vreme trajanja drugih simptoma Corona virusa.

Pacijenit najčešće sami primete da je opadanje kose značajnije od uobičajenog, ali preciznije govereći je to stanje kada je gubitak veći ili značajno veći od sto dlaka dnevno. Pacijenti ovu pojavu opisuju kao klupko dlaka, puna četka ili češalj ili puna šaka dlaka prilikom prolaska rukom kroz kosu ili nakon češljanja ili puno dlaka koje ostaju iz njih na fotelji, stolici, jastučnici…

Koliko dugo traje opadanje kose nakon Covida?

Dosadašnja iskustva su pokazala da ovo stanje traje oko 2 do 3 meseca i da je potpuno reverzibilno tačnije da kosa nakon tog perioda ponovo počinje da raste. Zato je jako bitno da se pacijenti sa ovim problemom odmah na početku jave lekaru koji će im objasniti tok i isod ove vrste gubitka kose i tako umanjiti dodatni stres i brigu jer u početku pacijenti imaju utisak da će potpuno ostati bez kose.

Opadanje kose zbog Corona virusa

Šta može pomoći?

Potrebno je prekonstolisati krvnu sliku i biohemiju, posebno vrednosti gvožđa i Vitamina D, takodje je potrebna uravnotežena ishrana najpre zbog oporavka celog organizma nakon preležane infekcije. Potrebna je i pravilna dijagnostika jer osim ove vrste gubitka kose postoje i drugi uzroci i razlozi koje pravilnom dijagnostikom isključuje lekar ili u slučaju otkivanja drugog uzroka gubitka kose pristupa adekvatnom lečenju.

Kod gubitka kose vezanog za infekciju Covidom 19 razvili smo protokol koji kombinuje mezoterapijske koktele i PRP – plazma obogaćena trombocitima i primenom ovog protokola kod pravilno dijagnostikovanih pacijenata pojava i rast nove kose može biti ubrzan.

Šta vi sami možete učiniti ako kosa opada?

Uravnotežena dobro balansirana ishrana (poput mediteranske, koja je bogata povrćem, voćem, ribom, nemasnim mesom, maslinovim hladno ceđenim uljem, integralnim hlebom …), doprineće boljem opštem stanju a samim tim i boljem stanju vaše kose (od korena do vrhova). Tako ćete na prirodan način uneti dovoljnu količinu vitamina i minerala neophodnih za zdravlje vaše kose.

Budite nežni prema svojoj kosi i izbegavajte oštro i grubo četkanje kose.

Izbegavate agresivne šampone i možda počnite da koristite šampone sa saponinima (šampone sa sulfatima zamenite šamponima sa saponinima). Saponini su sjajna prirodna alternativa za sulfate, šamponi sa saponinima su manje agresivni. Ekstrakti biljaka koje sadrže puno saponina se koriste kao antioksidansi i antiinflamatorne i regenerativne supstance.

Masirajte nežno više puta dnevno koren kose (glavu) i poboljšajte cirkulaciju kože glave.

avatar
Radi u Kliničkom centru Srbije na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Trenutno je na doktorskim studijama iz rekonstruktivne hirurgije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Gasimenti
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Vaginalni sekret može biti često zdravstveni problem. Na početku važno je da razjasnimo da vagina nije sterilna. U njoj se nalaze milioni mikroba koji čine normalnu vaginalnu floru. Šta je...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...