Opadanje Kose i Corona Virus

Opadanje kose zbog Corona virusa

Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.

Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?

Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku kliničku sliku praćenu visokom febrilnošću (visokom temperaturom). Dosadašnje studije pokazuju da se gubitak kose javlja kod oko 30% pacijenata koji su preležali Covid, uglavnom kod onih sa težom kliničkom slikom.

Zašto dolazi do opadanja kose?

Još nema jasnih zaključaka zašto dolazi do gubitka kose odnosno kojim tačno mehaniznom. Nama se svakodnevno javljaju pacijenti zabrinuti za gubitak kose, čiji gubitak dodatno pojačava brigu i stres. Sam stres, briga, neizvesnost, kao i ostali socijalni i ekonomski faktori su dovoljan okidač za gubitak kose čak i kod osoba koje nisu bile inficirane virusom Covid 19.

Tačna povezanost Covida 19 i gubitka kose jos uvek nije potpuno istražena, ali se pretpostavlja da su virus i visoko febrilno stanje okidač uvođena dlake u telogenu fazu koj predstavlja fazu opadanja kose u kojoj se u normalnim okolnostima kod zdrave osobe nalazi oko 10% dlaka, i tada imamo normalan gubitak od oko 50-100 dlaka dnevno i svaka izgubljena dlaka blagovremeno biva zamenjena drugom koja iz faze mirovanja prelazi u fazu rasta. Kod pacijenata koji su preležali Covid 19 broj dlaka koji se nalazi u fazi padanja dostiže oko 30-50% dlaka i tako dolazi do difuznog gubitka kose.

Opadanje kose zbog Corona virusa

Kada dolazi do opadanja kose?

Dosadjašnji slučajevi su pokazali da do gubitka kose dolazi oko 3-4 meseca nakon infekcije virusom Covid 19, nešto ređe se to događa odmah nakon infekcije virusom izuzetno retko još za vreme trajanja drugih simptoma Corona virusa.

Pacijenit najčešće sami primete da je opadanje kose značajnije od uobičajenog, ali preciznije govereći je to stanje kada je gubitak veći ili značajno veći od sto dlaka dnevno. Pacijenti ovu pojavu opisuju kao klupko dlaka, puna četka ili češalj ili puna šaka dlaka prilikom prolaska rukom kroz kosu ili nakon češljanja ili puno dlaka koje ostaju iz njih na fotelji, stolici, jastučnici…

Koliko dugo traje opadanje kose nakon Covida?

Dosadašnja iskustva su pokazala da ovo stanje traje oko 2 do 3 meseca i da je potpuno reverzibilno tačnije da kosa nakon tog perioda ponovo počinje da raste. Zato je jako bitno da se pacijenti sa ovim problemom odmah na početku jave lekaru koji će im objasniti tok i isod ove vrste gubitka kose i tako umanjiti dodatni stres i brigu jer u početku pacijenti imaju utisak da će potpuno ostati bez kose.

Opadanje kose zbog Corona virusa

Šta može pomoći?

Potrebno je prekonstolisati krvnu sliku i biohemiju, posebno vrednosti gvožđa i Vitamina D, takodje je potrebna uravnotežena ishrana najpre zbog oporavka celog organizma nakon preležane infekcije. Potrebna je i pravilna dijagnostika jer osim ove vrste gubitka kose postoje i drugi uzroci i razlozi koje pravilnom dijagnostikom isključuje lekar ili u slučaju otkivanja drugog uzroka gubitka kose pristupa adekvatnom lečenju.

Kod gubitka kose vezanog za infekciju Covidom 19 razvili smo protokolkoji kombinuje mezoterapijske koktele i PRP – plazma obogaćena trombocitima i primenom ovog protokola kod pravilno dijagnostikovanih pacijenata pojava i rast nove kose može biti ubrzan.

Šta vi sami možete učiniti?

Uravnotežena dobro balansirana ishrana (poput mediteranske, koja je bogata povrćem, voćem, ribom, nemasnim mesom, maslinovim hladno ceđenim uljem, integralnim hlebom …), doprineće boljem opštem stanju a samim tim i boljem stanju vaše kose (od korena do vrhova). Tako ćete na prirodan način uneti dovoljnu količinu vitamina i minerala neophodnih za zdravlje vaše kose.

Budite nežni prema svojoj kosi i izbegavajte oštro i grubo četkanje kose.

Izbegavate agresivne šampone i možda počnite da koristite šampone sa saponinima (šampone sa sulfatima zamenite šamponima sa saponinima). Saponini su sjajna prirodna alternativa za sulfate, šamponi sa saponinima su manje agresivni. Ekstrakti biljaka koje sadrže puno saponina se koriste kao antioksidansi i antiinflamatorne i regenerativne supstance.

Masirajte nežno više puta dnevno koren kose (glavu) i poboljšajte cirkulaciju kože glave.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Radi u Kliničkom centru Srbije na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Trenutno je na doktorskim studijama iz rekonstruktivne hirurgije.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…