Opadanje Kose i Corona Virus

0

Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.

Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku kliničku sliku praćenu visokom febrilnošću (visokom temperaturom).

Dosadašnje studije pokazuju da se gubitak kose javlja kod oko 30% pacijenata koji su preležali Covid, uglavnom kod onih sa težom kliničkom slikom.

Zašto dolazi do opadanja kose?

Još nema jasnih zaključaka zašto dolazi do gubitka kose odnosno kojim tačno mehaniznom. Nama se svakodnevno javljaju pacijenti zabrinuti za gubitak kose, čiji gubitak dodatno pojačava brigu i stres. Sam stres, briga, neizvesnost, kao i ostali socijalni i ekonomski faktori su dovoljan okidač za gubitak kose čak i kod osoba koje nisu bile inficirane virusom Covid 19.

Možete uraditi pull test – takozvani test čupanja

Tačna povezanost Covida 19 i gubitka kose jos uvek nije potpuno istražena, ali se pretpostavlja da su virus i visoko febrilno stanje okidač uvođena dlake u telogenu fazu koj predstavlja fazu opadanja kose u kojoj se u normalnim okolnostima kod zdrave osobe nalazi oko 10% dlaka, i tada imamo normalan gubitak od oko 50-100 dlaka dnevno i svaka izgubljena dlaka blagovremeno biva zamenjena drugom koja iz faze mirovanja prelazi u fazu rasta. Kod pacijenata koji su preležali Covid 19 broj dlaka koji se nalazi u fazi padanja dostiže oko 30-50% dlaka i tako dolazi do difuznog gubitka kose.

 

 

Kada dolazi do opadanja kose?

Dosadjašnji slučajevi su pokazali da do gubitka kose dolazi oko 3-4 meseca nakon infekcije virusom Covid 19, nešto ređe se to događa odmah nakon infekcije virusom izuzetno retko još za vreme trajanja drugih simptoma Corona virusa.

Pacijenit najčešće sami primete da je opadanje kose značajnije od uobičajenog, ali preciznije govereći je to stanje kada je gubitak veći ili značajno veći od sto dlaka dnevno. Pacijenti ovu pojavu opisuju kao klupko dlaka, puna četka ili češalj ili puna šaka dlaka prilikom prolaska rukom kroz kosu ili nakon češljanja ili puno dlaka koje ostaju iz njih na fotelji, stolici, jastučnici…

Koliko dugo traje opadanje kose?

Dosadašnja iskustva su pokazala da ovo stanje traje oko 2 do 3 meseca i da je potpuno reverzibilno tačnije da kosa nakon tog perioda ponovo počinje da raste. Zato je jako bitno da se pacijenti sa ovim problemom odmah na početku jave lekaru koji će im objasniti tok i isod ove vrste gubitka kose i tako umanjiti dodatni stres i brigu jer u početku pacijenti imaju utisak da će potpuno ostati bez kose.

Potrebno je prekonstolisati krvnu sliku i biohemiju, posebno vrednosti gvožđa i Vitamina D, takodje je potrebna uravnotežena ishrana najpre zbog oporavka celog organizma nakon preležane infekcije. Potrebna je i pravilna dijagnostika jer osim ove vrste gubitka kose postoje i drugi uzroci i razlozi koje pravilnom dijagnostikom isključuje lekar ili u slučaju otkivanja drugog uzroka gubitka kose pristupa adekvatnom lečenju.

Razvili smo protokol lečenja.

Kod gubitka kose vezanog za infekciju Covidom 19 razvili smo protokol koji kombinuje mezoterapijske koktele i PRP – plazma obogaćena trombocitima i primenom ovog protokola kod pravilno dijagnostikovanih pacijenata pojava i rast nove kose može biti ubrzan.

Share.

About Author

Comments are closed.