Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom

Petar Đokić kreativni tata

Sadržaj

Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja znanja Petri prenosi na kreativan način.

Evo šta Petar Đokić kreativni tata kaže o sebi

Ja sam Petar Đokić, imam 30 godina. U braku sam od 2017. godine i supruga i ja imamo jedno dete – Petru, 3 godine. Po profesiji sam grafički dizajner, imam svoju firmu koja se bavi dizajnerskim uslugama / ilustracijom. Moja osnovna delatnost je dizajn karaktera za igrice. Svoje znanje sam nastavio da usavršavam na prvim master studijama iz oblasti gejminga na Univerzitetu u Kragujevcu. Pored svoje lične stranice na instagramu petar.designer, od skoro je napravljen i profil s_petrom.

Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petra otkriva svet oko sebe.

Vaša instagram stranica inspiriše i druge tate

Ova stranica je nastala potpuno spontano, budući da je ona samo ogledalo naših uobičajenih dana i sprovedenih aktivnosti. Petra je jedno dobro dete sa kojim je sve moguće. Sve drugo što bih o njoj rekao možda bi tu dobrotu, kojom može da se ponosi svako dete, stavilo u drugi plan.

Petar Djokic kreativni tata
Instagram stranica s_petrom je nastala potpuno spontano, budući da je ona samo ogledalo naših uobičajenih dana i aktivnosti.

Ona je često neustrašiva, odmerena, radoznala. To što je Petra takva, supruga smatra da je moja zasluga. Podsetila me je na jedan naš razgovor u kome mi je rekla da misli da to što ja radim sa Petrom i način na koji joj se posvećujem je nešto što se ne viđa baš često.  I da smatra da bi to bilo zanimljivo i drugima da vide. To da otac provodi vreme sa svojim detetom, treba da bude sasvim prirodna stvar.

Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
U najboljem društvu, sa Petrom.

U fokusu su prave vrednosti

Petri je dopušteno da bude dete – da skače, pada, da se valja po blatu, da pomaže da se vatra upali. Da gasi male požare, da priđe konjima, da hrani životinje, da se penje na merdevine. Svi koji nas i malo znaju i viđaju vide koliko je odeća koju Petra nosi potpuno u drugom planu. Zato nikad nisam viknuo na nju zbog uprljanih novih belih patika. Zato što to nije zadatak roditelja u tom uzrastu. Zato što često ne kupujemo to što nam zaista treba. U ovom slučaju šta je detetu zaista potrebno, već sliku o sebi koju iz dana u dan ulepšavamo. I otuda nervoza, frustracije, nesigurnost koja se najlakše prenese na decu.

Petar Djokic kreativni tata
Petra je često neustrašiva, odmerena, radoznala.

Odakle inspiracija za ovako kreativno, svesno roditeljstvo?

Mislim da je meni dosta pomoglo vreme koje sam proveo sa izviđačima. I preporučujem svakom roditelju da razmisli o nekoj organizaciji koja se na taj način bavi decom. Priroda, spremanje hrane, dežuranje tokom noći, pešačenje, traženje odredišta uz pomoć mape. Predvođenje čete, druženje, empatija, nema bolje provedenih dana u mom odrastanju. Mislim da je to mnogo uticalo na mene i da mi je značilo u daljem odrastanju.

I pored toga što nam vreme svima izmiče i što mnogo vremena provodimo na poslu, ono što smatram svojim uspehom je što sam na vreme shvatio da je važno ponekad sve ostaviti. Sesti na pod i sklapati igračku. Zbog takvih odluka nikada nisam pogrešio. Svaki posao se završio uspešno, a dete oseća da je važno i da nije skrajnuto. Naša je dužnost kao roditelja da se organizujemo u vremenu i prostoru. Mislim da Petru posebno impresionira ta moja doslednost i rutina. Budući da skoro pa da nema izneverenih očekivanja. Obećanja se ispunjavaju, pretnje takođe.

Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom - Petar Djokic kreativni tata 5
Na vreme sam shvatio da je važno ponekad sve ostaviti, rad kome nema kraja, i biti sa porodicom.

Mnogo sam ja srećna tebi!

Zajedno sviramo, pevamo, pecamo, palimo vatru, crtamo na grafičkoj tabli, hvatamo rakove i žabe iz potoka, penjemo se na drvo, gasimo vatru. Pričamo, ćutimo, raspravljamo se, mirimo. Uobičajene aktivnosti koje su deci inače poznate. Način na koji ih obavljamo razlikuje nas kao roditelje. Petra mi je jednog dana rekla – mnogo sam ja srećna tebi. Neka samo tako i ostane.

avatar
Autor projekta Trudnoća i zdravlje. Autor realizovanih uspešnih projekata: Zdrava hrana-Zelena jabuka, Berza male privrede, Svet u srcu i brojnih drugih.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Anđela Trajković, supruga i mama je naša kreativna mama, koja inspiriše! Ovo je priča o mladoj ženi koja je svoj zdravstveni problem sa uspehom rešavala. I koja pomaže drugim budućim...

Naša kreativna mama je Tijana Bratić, master psiholog i koautor brenda Frajla kids. Sada je supruga, majka i preduzetnica. Priča o Tijani možda i vas inspiriše da znanja koja imate...

Šta mame umeju znaju i mogu, pokazao je Festival kreativnih mama. U slavu kreativnosti i moći mama, želeli smo da prikažemo rad rukotvoraca, izdavača, umetnica… Uz partnerstvo Blic Žene i...

Kreativna mama Lea Lilić je diplomirani menadžer bezbednosti. Majka je trogodišnje ćerke Maše i supruga gospodina Darka. Kreativna mama Lea Lilić Lea je autor knjige koja je nedavno izašla iz...