Plivanje Sportić za Vašu Bebu?

0

Bebe se rađaju sa urođenim refleksima za plivanje i ronjenje, ali oni spontano nestaju do petog meseca. 

Preporuka je da bebe vodite na plivanje od najranijeg uzrasta (već od 4. meseca). Postoje organizovani programi za bebe i decu do 4. Godine, koje vode obučeni treneri. Tako, roditelji koji dolaze sa svojom malim detetom, polako uvode dete u veštinu koju će u kasnijem uzrastu lakše savladati. Pored učvršćivanja bliskosti između roditelja, bebe  i malog deteta, plivanje bebama i maloj deci donosi i niz zdravstvenih benefita I podržavaju psihomotorni razvoj. Jačaju imunitet i uvećavaju plućni kapacitet, poboljšava se cirkulacija, jača srčani mišić…

Bebe u vodi

Plivanje se ekstremno preporučuje od 2. meseca bebe ako beba ima dijagnostikovan hipertonus (već posle prve kontrole kod pedijatra, nakon 1. Meseca, pedijatar može da uputi na terapeutsku proceduru – plivanje od 2. Meseca).

Plivanje, programi za bebe i malu decu do 4. godine (3)U početku u bazenu bebe provode 10-15 minuta, a kasnije i ceo školski čas. Bebe se kupaju u društvu majke, ili oca,  uz nadzor trenera,  poželjno je  da ponesete i neku igračkicu za vodu, kako bi beba pokušavala da je dohvati i na taj način dodatno angažovala mišiće ruku. Bebama ne smeta hlor iz bazena, osim onima koje su alergične.

Nikada ne plivate sa bebom u rukama, odnosno nogama uvek treba da se oslanjate o dno bazena!

Bebe uglavnom uživaju u ovoj divnoj interakciji s majkom ili ocem i u dobroj zabavi! Kada vodite bebu na plivanje, ne treba da  bude umorna ili gladna, a nije dobro da “pliva” odmah posle obroka. Budite strpljivi i nemojte odustajati ako prvi trening prođe “neslavno”.

Osećanje spokoja i bezbednosti u vodi, u naručju roditelja!

Osećanje spokoja i bezbednosti u vodi, u naručju roditelja!

Posle boravka u bazenu bebu isperite vodom, kako biste uklonili hlor sa kože. Kada dođete kući nahranite bebu i vratite se uobičajenom ritmu.

Bebe na plivanje mogu ići tokom svih godišnjih doba, čak i zimi.
Važno je samo da je adekvatno obučete i da je izvedete napolje tek kada je potpuno suva.

Za bazen je potrebno za bebu: pelene za vodu, peškir, bademantil i eventualno kapica, ukoliko beba ima dužu kosicu

Mališani od 1. Do 4. Godine  u vodi

I najmlađi neplivači mogu kroz igru i uz nadzor obučenih stručnjaka naučiti da plivaju i svladati eventualni strah od vode. Za najmladje ( od 1. Do 4. Godine) sa detetom u vodu ulazi i jedan od roditelja (ili bliski član porodice). Kroz razne igrice, uz dobro raspoloženje, dete polako ulazi u vodu i navikava se na novu sredinu. Program učenja treba da je  prilagodjen uzrastu deteta i specifičnostima individualnog motoričkog razvoja svakog deteta. Dete treba da navikne na vodu i da nema strah

Pravilan rast, razvoj i zdravlje dece!

Pravilan rast, razvoj i zdravlje dece!

Deca do četri godine

Pomoću daske za plivanje uče da plivaju, tako što je drže ispred sebe, sa bočnih strana (postoji prostor za koji dete hvata ručicama). Potom se mališani «pružaju» po površini vode i uče da plivaju koristeći noge – praveći bočne kretnje nalik žabljim, ili ispravljenim nožicama, koje pomeraju gore-dole, naizmenično.

Trajanje obuke za najmladje početnike je individualno i zavisi od motoričkih i psiho-fizičkih karakteristika svakog deteta, ali dugogodišnja praksa govori da je 12 do 18 časova sasvim dovoljno da svako psiho-fizički zdravo dete “propliva”. Kada se dete u dovoljnoj meri oslobodi u vodi i pokaže da je spremno za dalje napredovanje ili jednostavno preraste  „vodenu igraonicu“, poželjno je da nastavi sa treniniranjem u grupi mališana od 4 do 6 godina koja   ima posebni program.

Za trening je potrebno poneti: kupaći kostim, papuče, kapicu,  peškir, i ukoliko je potrebno – pelene za vodu.

Posle plivanja, u prelaznim periodima jesen ka zimi, zima ka proleću i zimi, poželjno je da beba ili dete, ostanu u zatvorenom prostoru, koji svaki klub koji organizuje plivanje ima, bar 30 minuta pre izlaska napolje.

Share.

About Author

Comments are closed.