Praznici su važni deci

Praznici su važni deci

Sadržaj

Praznici su važni deci, to je za njih najveselije doba godine! Posebno Uskrs, kada je proleće već stiglo, sve se rascvetalo, pravo uživanje kako za odrasle, tako i za decu.

Praznici su važni deci

Praznici su naša tradicija, koju negujemo i prenosimo na naše mališane. Koliko će i kako neko sutra uživati u praznicima, zavisi od porodice u kojoj rastemo i od vrednosti koje smo u njoj usvojili.

Praznici su važni deci

Sama priprema praznika, planiranje, kupovina, budi posebne emocije i nas odrasle vraća u naše detinjstvo. Vreme kada smo mi kao mali kod bake pekli kolače, farbali jaja, jurili piliće po dvorištu. Svako na to neko vreme gleda sa dozom nostalgije i trudi se da svojoj deci prenese kako je to nekad izgledalo. Od prvog dana, deci prenosimo tradiciju, učimo ih šta se radi tokom praznika i uživamo u zajedničkoj pripremi.

Praznici su važni deci

Kroz praznike dete uči o svom poreklu

Praznici su za decu mnogo važni, jer kroz praznike dete uči o svom poreklu. Uči se o svom narodu. Dete razvija emocije i upija tu toplinu doma, koju svi osećaju u većoj meri tokom praznika. Moramo da budem svesni kao roditelji, da im mi sada kreiramo sećanja i uspomene. Da će im ono što danas sa njima radimo ostati urezano za čitav život. Kao i da će ih na neki način odrediti kao osobe u budućnosti. Uskrs je posebno lep praznik, jer deca tada učestvuju u farbanju jaja i pripremi kolača. Ovo je odličan način da se razvijaju i uče kroz igru. Farbajući jaja dete uči boje, oblike, podstiče svoju kreativnost i razvija maštu.

Praznici su važni deci

Dopustite detetu da farba jaja kako ono želi, da se kreativno iskaže. Iako je možda dete malo i to neće biti najsavršenije. Ali, baš to prvo farbanje jaja, tim malenim ručicama, koje se još uvek razvijaju je nešto najdivnije i podstiče najveće uspomene. Svaka porodica ima neki svoj način same pripreme za Uskrs, kao i svoj način farbanja jaja. Lepljenjem sličica i crtanjem po jajima, dete razvija finu motoriku, preciznost. Istovremeno i brižnost i pažljivost dok pazi da jaje ne pukne tokom šaranja.

Deca nestrpljujući čekaju farbanje jaja, to je za njih veliki događaj. Zato se udružite i svi zajedno šarajte po jajima. Smišljajte najdivnije šare, eksperimentišite, deca u tome posebno uživaju. Praznici su doba ljubavi, zato budite svi zajedno. Ali i doba sreće, kada uz posebne Uskršnje pesmice pripremamo sve za praznik. Učite sa decom nove pesmice, smišljajte koreografiju, pričajte o pilićima, zeki, kao o simbolima Uskrsa.

Praznici su važni deci

U nekim krajevima, posebno u Vojvodini, postoji tradicija sakrivanja poklona za decu svuda po dvorištu ili kući. Potom deca se rastrče i traže svoje poklone poput malih žečića, ovo je posebno zanimljiva i radosna aktivnost za decu tokom praznika. Pokloni naravno uvek treba da budu simbolični. Akcenat je na prazniku i porodičnim vrednostima, a ne na skupim poklonima. Deca uče gledajući šta mi radimo tokom praznika i uče od nas kako se tada ponaša. Gledaju kako mi doživljavamo praznik. Praznici su posebno važni za decu, jer ih tada učimo našim porodičnim vrednostima, prenosimo im ljubav, porodičnu toplinu i euforiju koju će imati i kada porastu. Budite deca sa svojom decom, prepustite se i igrajte se dok farbate jaja ili pravite kolače. Deca će se sa nostalgijom sećati mirisa tih kolača i kada porastu. Baš kao što se mi danas sećamo onog mirisa krofni koje se širilo kroz celu bakinu kuću kada smo bili mali. Učite decu šta suštinski simbolizuje praznik. Uključite decu u ceo proces pripreme, jer će tako najbolje naučiti i najviše uživati.

Praznici su važni deci

Praznici su simbol porodice

Praznici su simbol porodice, kada su svi na okupu, kada je kuća puna. Deci te slike mnogo znače za njiihov pravilan razvoj. Pravite kolače u obliku jaja, pilića, zečeva, učite oblike, šarajte i ukrašavajte. Nove ideje za učenje i razvoj su tokom praznika svuda oko nas, a posebno na ovaj način deca uče o emocijama i razvijaju emocije. I nama su praznici vesela sećanja, baš to će biti i našoj deci. Budite strpljivi i uvek se setite da su praznici najlepši upravo zbog dece. Da ništa ne mora da bude savršeno, ali da je prelepo kada je dete srećno jer je baš njegovo jaje pobedilo u porodičnom takmičenju. Deca ovako razvijaju takmičarski duh, ali i uče da se nose i sa pobedama i porazima i kako da emocijama odgovore na to što osećaju. Zato, stavite sve na sto, boje, jaja, sličice, četkice, šljokice, pustite Uskršnje dečije pesmice.

Praznici su važni deci

Uživajte u pripremi praznika uz radoznale dečije oči i najglasnije osmehe.

avatar
Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece i u radu sa decom na projektima CK.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Skeeter sindrom kod dece ili alergijska reakcija na ujed komarca mogu biti više od smetnji. Evo šta treba da znate o Skeeter sindromu, alergijskoj reakciji na protein u plјuvački komaraca...

Kako razgovarati sa decom da se ostvari dobra komunikacija je prava veština. Dobra komunikacija sa decom je od vitalnog značaja u ostvarivanju roditeljstva. Dečije traženje i potreba za pažnjom u...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Jezički razvoj dece zavisi i od sposobnosti dece za kategorizacijom.  Sposobnošću kategorizacije dete razvija način da grupiše misli, obradi informacije i opiše pojmove. Radom na kategorizaciji, podstičemo razvoj jezičkih veština....