Čemu se deca raduju tokom praznika – Nova Godina nam stiže!

čemu se deca raduju tokom praznika

Sadržaj

Bliže nam se praznici, čemu se deca raduju tokom praznika? Pred nama je predivno doba godine. Svi su nekako euforični i puni ljubavi. Radujemo se kićenju jelke, poklonima, svim nekim običajima na koje smo navikli unutar naše porodice. Ovo je doba kada svi uživaju, a deca posebno. Mi malo stariji, vraćamo se u svoje detinjstvo kroz sećanja. Zajedno sa svojom decom stvaramo njima prelepa sećanja i divne uspomene. Sećamo se kad smo mi bili mali i kitili jelku. Tačno se setimo i ukrasa i onog oblika na  vrhu. Sve to nam budi neku posebnu emociju. Polako se svi već pripremamo za prazničnu atmosferu. Biramo dekoracije, poklone, uzbudljivo čekamo Deda Mraza. I svu prazničnu čaroliju.

čemu se deca raduju tokom praznika

A čemu se deca raduju tokom praznika?

Najpre moram reći da je i ovo nešto čemu ih mi kao roditelji učimo. Deca uče po našem modelu gledajući šta radimo tokom praznika.

Deca se raduju kićenju jelke, to je poseban događaj u većini kuća. Otpakuju se svi oni ukrasi koji tokom cele godine stoje negde zaboravljeni. Onda kreće iznenađenje kada ugledamo neki zaboravljeni ukras i kada se setimo da ga imamo. Kićenje jelke je prelep momenat za svaku porodicu. Prelepo je kada sama porodica ima neke svoje navike i rituale kada kite jelku. Bilo da je to da svi to rade zajedno, ili da slušaju neku određenu muziku baš tada. Ili piju toplu čokoladu, sve ovo samo još daje dodatnu notu celom događaju.

Samo kićenje jelke je takođe vreme kada mogu da se uče oblici, boje. Da se uče nove reči, razvija mašta, pažnja i kreativnost. Deca vole kićenje jelke, to je radostan dan i dan kada cela euforija počinje. Deca se takođe raduju Deda Mrazu. Smišljaju želje i zamišljaju kako će ta neka igračka izgledati i kako će se igrati.

čemu se deca raduju tokom praznika

Pišete pismo Deda Mrazu?

Pisanje pisma Deda Mrazu, za decu je vrlo značajno, ali i edukativno. Da bi napisali pismo potrebno je da usmere svoju pažnju na to. Da zamisle šta žele, a potom da to i verbalizuju i napišu (kažu ili nacrtaju). Deca ovako razvijaju grafomotoriku, govor i maštu.  Zato obavezno pišite pisma Deda Mrazu i to krenite još od prve detetove Nove godine. I u uzrastu beba i mada to rade roditelji umesto deteta, tako se zapravo stvaraju divne uspomene. I za vas kao roditelje i za dete. Zamislite samo kada sva ta pisma budete zajedno čitali kada vaše dete bude imalo više od 20 godina. Ili kada i samo bude bilo roditelj i piše pismo sa svojim detetom.

Nemojte ucenjivati dete Deda Mrazom, da mora da uradi to i to kako bi dobio poklon. Deda Mraz je nešto divno, čisto detetovo verovanje u nešto što je samo po sebi divno. Zato negujte takav odnos prema tome kod svog deteta, jer dete tako razvija emocije i maštu. Nemojte mu pretiti Deda Mrazom. Jer ako je pored svega i Deda Mraz nešto negativno, kako će dete naučiti šta su prave i dobre stvari u životu.

čemu se deca raduju tokom praznika

Deda Mraz je simbol ljubavi, deljenja, detinjstva i motivacije. Zato učestvujte sa svojim detetom u celoj pripremi za Deda Mrazov dolazak. Za dete je to vrlo važna stvar i važan događaj. Zajedno birajte igračke, pišite pismo i pratite detetove želje. Lepo je i da Deda Mrazu nešto nacrta. Ili smislite vi neki vaš ritual za dolazak Deda Mraza. Jer će to detetu obeležiti detinjstvo. Recimo, uoči Nove godine pre spavanja zajedno sa detetom ostavite keks i mleko ispod jelke. Kada dete zaspi, popijte mleko, pojedite keks i ostavite poklone. Zamislite samo koliko će vaše dete biti srećno kada ujutru vidi da je Deda Mraz bio i poslužio se. To je za dete posebna potvrda njemu kao osobi.

Da li je pogrešno da dete veruje u Deda Mraza?

I ne nije pogrešno ukoliko dete veruje u Deda Mraza. Na taj način razvija maštu, a i dobro je imati neka verovanja u životu. A Deda Mraz je vera u ljubav.

čemu se deca raduju tokom praznika

Kolači za Novu Godinu i raduju dete

Deca se raduju hrani koja se pravi recimo samo oko praznika. Zato sa detetom pravite sve te divne đakonije. Mirisi i te kako utiču na naše emocije i sećanje. I sami se sigurno prisetite neke slike iz detinjstva kada osetite negde miris baš tih kolača koje je vaša baka spremala nekada kada ste bili mali. Zato sa decom pravite i oslikavajte medenjake, pored toga što će se toga sećati, razvijaće kreativnost i finu motoriku.

A i nema ničeg lepšeg nego kad je porodica oko stola, uključite omiljenu prazničnu muziku. Igrate i pravite svi medenjake. Deca će u ovome posebno uživati.

čemu se deca raduju tokom praznika

Otvaranje poklona je posebna radost

Pored poklona, deca se posebno raduju i samom otvaranju poklona. To iščekivanje, koje kod njih budi radoznalost, ali ih uči i strpljenju. Jer je potrebno recimo da sačekaju jutro kako bi svi zajedno otvarali poklone ispod jelke. Zatim razmišljaju da li im je Deda Mraz ispunio želju i doneo baš tu igračku koju su želeli. Tako dete razvija maštu, ali i mišljenje.

Sve ovo su mali veseli trenuci koje detinjstvo čine srećnim. I u momentu kada su deca mala i kada se to dešava, ali i kasnije kada porastu i kada im to postanu prelepe uspomene. Uspomene, su ih dosta toga naučine i formirale kao ličnosti.

čemu se deca raduju tokom praznika

Vaši rituali za praznike

Praznici su odlična prilika kada svako unutar svoje porodice može da stvori svoje  radosne rituale kojima će se svi iznova i iznova radovati. Možda pravite svake godine 1 zajednički ukras za jelku ili nešto drugo? Ovo je doba godine i prilika kada deca najviše uče kroz igru. Kroz kićenje jelke, kroz isčekivanje Deda Mraza. Učite decu da imaju svoje želje, da ih iskažu, učite ih da maštaju. Ali ih učite i strpljenju i podstičite razvoj kreativnosti, mašte i motivacije. Pustite dete da bude dete. Budite i vi dete zajedno sa njim i radujte se svim prazničnim lepotama. Stvarajte uspomene koje se pamte. Jer baš te male uspomene, to pravljenje kolača ili kićenje jelke, kasnije predstavlja divne uspomene iz detinjsta i sreću koja je samo naša.

avatar
Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine. Radi u Edukativno razvojnom centru Kefalo kao psiholog i daje stručne savete roditeljima preko društvenih mreža. Svoje znanje je pretočila i u kreativnu proizvodnju drvenih edukativnih igračaka, za razvoj dece kroz igru. Njen brend je Frajla kids.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...

Mnogo je razloga zašto je važno da decu vodimo na selo. I ako nemamo rođake na selu koji bi nas ugostili, seoski turizam je u procvatu. Nije dovoljno da o...

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena? Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...