Uključenost oba roditelja je temelj detetovog razvoja do 3. godine

Temelj detetovog razvoja do 3. godine  

Sadržaj

Uključenost oba roditelja je temelj detetovog razvoja do 3. godine. Često možda nismo ni svesni šta zapravo sve utiče na detetov razvoj i u kojoj meri.

Temelj detetovog razvoja do 3. godine  

Mi smo kao mali rasli drugačije. Tada se nekako podrazumevalo da je mama uz dete, dok otac zarađuje, radi i slično. Bilo je i tada očeva koji su bili uključeni u detetovo odrastanje. Ali se nekako tada ipak sve svodilo na to da je mama glavna u tom odnosu.

Temelj detetovog razvoja do 3. godine  

Danas se više edukujemo, čitamo i čini mi se da se to polako menja. Znamo i često govorimo o tome koliko su roditelji važni za detetovo vaspitanje i odrstanje. Ali danas se sve više susrećemo s tim da možda iako su roditelji tu, dovodi se pitanje da li su i koliko uključeni. Prisutnost roditelja ali i uključenost je mnogo važna za detetov razvoj. Nije nekad dovoljno da ste samo tu. Pri tom ste više na telefonu ili radite od kuće i tu ste fizički. Ali nije samo to dovoljno, potrebno je da budete uključeni, da se sa detetom igrate. Da ga zagrlite, da uvažite i saslušate ono što vam govori, da odgovorite na njegove emocije i usmeravate njegovo vaspitanje i ponašanje. A zašto?

Razvoj deteta do 3. godine i prisutnost roditelja

Sve što se ključno dešava u detetovom razvoju i učenju dešava se do 3 godine života. Do te treće godine dete razvija i uči sve ono najbitnije što će biti temelj njegove ličnosti i ponašanja. Tada je ključno i posebno važno da oba roditelja budu tu. Da budu uključeni u razvoj svog deteta. Dete u tome periodu uči oponašajući mamu i tatu i uči po njihovom modelu. Ukoliko ste roditelj koji je tu fizički, ali ne čučne da se spusti na detetov nivo kada mu nešto govori, ne zagrli, ne pokazuje empatiju i ljubav, dete neće imati model od kog će učiti sve to.

Temelj detetovog razvoja do 3. godine  

Deca su ogledalo roditelja

Svima nam je poznata izreka ”Deca su ogledalo roditelja” i to je zaista tako. Deca su onakva kakav smo im mi dali primer, kao roditelji, da budu. Mi, roditelji smo ti koji decu uče svemu. Čak i kada mislimo da nas deca ne gledaju, deca upijaju svaki momenat, svaki naš pokret. Naše ponašanje u svim okolnostima i situacijama. Kako ispoljavamo emocije, koje su nam navike. Deca sve to uče posmatrajući mamu i tatu. Čak i kada za decu kažemo da su agresivna, bezobrazna u ponašanju, ili kako to roditelji često znaju da kažu ”nemoguća”, takava su zbog svojih roditelja.

Temelj detetovog razvoja do 3. godine  

Ovakvom ponašanju deteta doprinosi roditelj ili istim ponašanjem prema drugima. Ili zanemarivanjem detetovih rutina i potreba. U najranijem detinjstvu detetu su za adekvatan razvoj potrebna oba modela. Podjednako su važne i muška figura oca i ženska figura majke. Da bi dete razvijalo sve ono što je potrebno da razvije do 3 godine života i formiralo se kao ličnost. Ove dve figure su različite i možemo ih gledati kao dva pola modela ponašanja po kojem će dete učiti. I to tako što će nešto naučiti i identifikovati se delom sa žeskom. A delom sa muškom figurom. Na ovaj način dete razvija svoje ponašanje, uči i spoznaje svet oko sebe. Kada neki od ova dva modela nisu stalno uz dete iz bilo kog razloga, potrebno je kod deteta negovati pozitivnu sliku o modelu koji nije tu. Ne govorite loše o svom partneru pred detetom, jer je njemu to mama ili tata. A za dete je to nešto najsvetije na ovom svetu.

Dogovor kuću gradi – Važi i za vaspitanje deteta

Za detetov adekvatan razvoj najvažnije je uključenost oba roditelja i slaganje po pitanju vaspitanja. Roditelji bi trebalo da imaju isti ili približno isti pogled na roditeljstvo i stavove o tome. Da ne bi dete zbunjivali različitim stilovoima vaspitanja. Za dete mama i tata su jedno. Roditelji koji ga svemu uče i usmeravaju i zato je važno da budu na istoj strani roditeljstva.

avatar
Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece i u radu sa decom na projektima CK.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Preporučujemo vam...

Deca se raduju letovanju sa roditeljima, ali šta deca pamte tokom letovanja? Čemu se najviše raduju, šta ostaje kao nezaboravna uspomena? Leto nam i zvanično stiže za koji dan, počinje...

Deca ne vole mnogo toga tokom odrastanja i razvoja. Odgoj dece može biti izazovan, a ponekad se čini da deca ne vole ništa od onoga što radimo. Šta deca ne...

Dete priča svojim jezikom, da li da se zabrinemo? Koliko detetov govor treba da bude razumljiv prema uzrastu? Kako podržati dete? Ponekad dete govori ali toliko „drugačije“ da stičemo utisak...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...