Bez Rasprava Pred Decom, Molim!

Bez Rasprava Pred Decom

Bez rasprava pred decom, najlepše molim!  Svaki par se ponekada raspravlja, manje ili više “burno”, ali problem nastaje kada to radi pred očima svog deteta. Jer, Mama i Tata su njihov čitav svet.

Bez rasprava pred decom, mama i tata su njihov čitav svet

Kada se spoje dve osobe sa različitim modelima vapitanja, ponašanja, različitim načinom razmišljanja, svađe su nekad neibežne.  Dete ne treba da prisustvuje raspravi svojih roditelja, jer ono ne može da razume zbog čega se mama i tata sukobljavaju i biva zbunjeno. Iako ono nije razlog svađe, dete često sebe krivi za svađu roditelja. Pita se, šta je pogrešno uradilo i smatra, da je ono uzrok što se mama i tata “više ne vole”.

Bez Rasprava Pred Decom
Deca ne razumeju roditeljske rasprave…

Mala deca ne znaju za probleme u životu, nemaju iskustva, ne razumeju šta je sve to što može dovesti do određene svađe, ona sve gledaju emocionalno iz svog ugla. Mama i tata su najvažnije osobe u detetovom životu, neko ko je nepogrešiv, ko se voli i voli dete, autoritet i izvor bezuslovne ljubavi. Malo dete ne razmišlja da postoje neke nesuglasice. Pri tome, prilikom svake rasprave roditelja, dete ne zna težinu nesuglasica, kao ni šta će se desiti nakon toga. Možda je taj način razmene mišljenja i stavova, za vas normalna stvar, nakon koje se ponašate kao da se ništa nije dogodilo, ali vašem detetu nije tako. Ono se oseća manje voljeno i boji se da će se mama i tata zbog svađe ravesti i da će ga napustiti.

Dečiji strahovi

Strah od napuštanja se javlja kod male dece, i jedan je od najvećih strahova, razumljivo, jer roditelji su mu oslonac.  Dete se boji da će ga roditelji ostaviti i da se neće vratiti. Kada je ovaj strah prisutan, vaše dete se sa njim bori svakog puta kada ga ostavljate u vrtić, ili kod bake, strepi da li ćete se vratiti po njega… Deca ne mogu da razumeju nesuglasice odraslih, već sve doživljavaju iz svog ugla, koji je praćen jakim i iskrenim emocijama.

Bez Rasprava Pred Decom
U ranom detinjstvu dete ima razne strahove, jer tek upoznaje svet. Zato gledajte da mu strahove ublažite, nemojte ga još dodatno izlagati stresnim situacijama, kojima ne mora da prisustvuje.

Različite reakcije

Iako je to možda neka bezazlena svađa, jer ste nervozni ili vam je loš dan, budite svesni da dete to ne može da razume i da će burno reagovati, plačom najčešće. Čak iako vaše dete nema burne reakcije na vašu svađu i ne plače, ne znači da se tako ne oseća, verujte da mu se sva ova pitanja motaju po glavi i da je tužno, a koji roditelj želi da bude uzrok tuge svog deteta.

Kada dete nije prisutno

Trudite se da svoje nesuglasice rešavate kada dete nije prisutno, kada spava i kada ostanete sami,  raspravite i rešite problem na koji ste naišli. Imajte na umu da je tokom vaspitanja bitno da detetu ne date loš primer za oponašanje. Ukoliko je često izloženo svađama, šaljete mu poruku da je to prihvatljivo ponašanje i takav model će i ono usvojiti. Kasnije će takav model preneti u svoj partnerski odnos i naučiće da se svađama rešavaju problemi. Učite ga pozitivnim emocijama.

Bez-rasprava-pred-decom-
Pomirite se pred detetom, olakšajte stres koji ste mu napravili…

Pokazujte ljubav

Zato, nemojte gajiti svađalicu, već širite i pokazujte mu ljubav, sreću, radost i da se mama i tata vole, takav model za oponašanje mu dajte svojim primerom. Naravno da su deca deo porodice, i neko će reći ali svađe se dešavaju i one su deo porodice i to je tačno, ali to što ćete svoje dete zaštiti nečega što ne razume, ne znači da od njega nešto krijete, već samo dete čuvate i sklanjate od sadržaja koji nije za njega, kao što ćete prebaciti film koji ide na TV-u a pun je nasilja i eksplicitnih scena koje nisu za detetov uzrast.

Pomirenje

Ukoliko do svađi baš i dođe, pomirite se pred detetom, neka ono to vidi, recite mu da se volite i da volite njega, neka oseti da nije strašno to što se desilo i da ste i dalje porodica. Detetu će to biti dragocena informacija i neće mu se po glavi motati sadržaji kojih se boji, već će videti da je sve isto, da se to desilo tada i da to ne znači da ga mama i tata više ne vole i da će se rastati.

Master psiholog Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece. U timu Crvenog krsta učestvovala je u projektima na temu vaspitanja i razvoja dece.
Preporučujemo vam...
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića može biti dobro pomoćno sredstvo. Primenjuje se u prvoj fazi rešavanja problema dijastaze. Dijastaza trbušnih mišića Dijastaza (razdvojenost) pravog trbušnog mišića predstavlja normalnu pojavu u trudnoći. Ona se dešava kako beba raste. Na taj način se proširuje prostor za rast bebe. Nakon porođaja razdvojenost…
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…