Mama i Tata igraju za isti tim

Mama i Tata igraju za isti tim

Mama i Tata igraju za isti tim, nemojte nikada zaboraviti. Biti roditelj je prelepo.  A još je lepše, ako shvatite da ste zapravo, vi i vaš partner,  jedan tim. U usklađenosti je ključ uspeha!

Kada Mama i Tata igraju za isti tim, sve je lakše

Biti roditelj nije lako, pre svega je velika odgovornost, potrebno je mnogo  truda, ulaganja i posvećenosti. Mame, sigurno ste mnogo puta čule, naročito od strane starijih osoba, ali i nekih mama: “Jao, ti si srećna, ako muž hoće da ti pričuva decu ili “Odlično što želi da ti pomogne i opere sudove, moj Mile nikad u kuhinju nije ušao, baš si dobrog muža našla“.

Nekada je bilo tako…

Sve se menja, napredujemo godinama i više se ne zagovara stav da je žena osoba kojoj je mesto u kuhinji i da čuva decu, dok muškarac donosi kući novac, već je došlo vreme kada su svi uključeni u doprinos porodici, i kada nema tih polnih podela.

Mama i Tata igraju za isti tim
Tata je prisutan, u svakodnevnim životnim obavezama.

Muž vama ne pomaže, jer to nije pomaganje, već zajedno stvarate porodicu i o njoj brinete. Žena ne rađa dete sebi, da bi dete bilo njena obaveza, pre svega nije ni obaveza, već je zajednička želja, jer dete je mamino koliko i tatino. Zato mama i tata zajedno grade svoju porodicu i o njoj se oboje brinu. Mame nisu pepeljuge da bi čišćenje i sređivanje bilo samo njihova obaveza,  kao što ni tate nisu gosti u svojoj kući, već su svi ravnopravni članovi porodice i odgovornost je u tom odnosu podeljena. Dok mama pere sudove, tata usisava, ili kupa dete dok mama kuva ručak. I to je normalno, jer nikome u tom odnosu ništa nije dužnost. Dok mama riba kupatilo, tata neka raširi veš, ili tata uspaljuje decu, dok mama pere sudove, kombinacija je bezbroj, stvar je u tome da zajedno vodite svoj život i zajedno radite sve stvari koje život kao takav sa sobom nosi.

Mama i Tata igraju za isti tim

U usklađenosti je ključ uspeha roditeljstva!

Budite usklađeni, radite na tome, jer roditeljstvo je stvar dobre organizacije. Ko će ići po dete u vrtič, ko će sa njim učiti pesmicu napamet, stvar je dogovora i podele poslova, dete treba da se oseti poželjno i voljeno, zato je uključenost svih važna, jer na ovaj način dete učite porodičnim vrednostima, a to je da je porodica zapravo jedna celina. Naravno, svi smo različite osobe, sa različitim veštinama, nekada je mama u nečemu prosto spretnija i brža, te će ona to i uraditi dok tata čuva dete i igra se sa njim. Kao što će tata uraditi neke teže poslove, kojima mama fizički ne može da odgovori.

Mama i Tata igraju za isti tim
Tate se raduju roditeljstvu a deca se raduju tatama!

Znanje o roditeljstvu

Smatra se da kada su deca i briga o njima u pitanju, da je ženama prirodnije da znaju sve o tome, ali zapravo nije tako, koliko samo žena ima koje pre rođenja bebe nisu ništa o tome znale, ili nikada ranije nisu imale prilike da drže tek rođenu bebu. Ženama ova uloga nije predodređena, već su i one sve savladale vremenom. Razlika je što je ženama ova uloga bliža, jer se devojčice od malih nogu  vaspitavaju i uče tome da će nekada biti mame, igraju se lutkama, presvlače ih, te im je ova stvar prosto bliža nego muškarcima. Zato, ukoliko tata nešto ne ume da uradi, pokažite mu, budite stvrpljivi i dajte mu šansu i priliku da nauči, jer su i mame to naučile, nisu rođene sa tim darom da kada beba dođe prosto sve oko nje znaju, već svakoga dana uče nove stvari, zato u sve to uključite i vašeg muža, učite zajedno.

Mama i Tata igraju za isti tim
Cela porodica je jedan tim!

Cela porodica je jedan Tim!

U kući je sve stvar dobre organizacije i podele poslova, jer mama i tata su članovi jednog tima, tima koji se zove porodica. Niko u tom odnosu ne čini onom drugom, niti mu je dužnost da ručak bude gotov u 14h,  već je sve to dogovor, zajednička želja i zajednička volja za stvaranjem porodice i doma. Zato podelite poslove u kući kako bi što pre bili gotovi i kako biste imali veliki broj sati na pretek za igranje, maženje, ljubljenje i voljenje. I imajte jednu stvar na umu, porodicu čine i deca, njima na ovaj način pokazujete i učite ih kako se u životu funkcioniše kao tim, kada porastu i oni će preuzeti ovaj model i preneti ga u odnos sa svojim partnerom. Porodica će za njih biti mesto gde vladaju dogovor i sloga, bezbrižno mesto gde je dobra organizacija ključ uspeha i sreće. Zato naučite da budete usklađeni kao tim, jer svako vaše ponašanje, svaka vaša reč, vaš partnerski odnos, ljubav koju pokazujete jedno drugom, sve je to detetu lekcija i model za njegovo ponašanje, jer sve što radimo zapravo je deo vaspitanja.

Master psiholog Iskustvo je stekla radom na odeljenju psihijatrije Kliničkog centra Vojvodine, u radu sa decom podstiče sposobnosti kod dece. U timu Crvenog krsta učestvovala je u projektima na temu vaspitanja i razvoja dece.
Preporučujemo vam...
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića može biti dobro pomoćno sredstvo. Primenjuje se u prvoj fazi rešavanja problema dijastaze. Dijastaza trbušnih mišića Dijastaza (razdvojenost) pravog trbušnog mišića predstavlja normalnu pojavu u trudnoći. Ona se dešava kako beba raste. Na taj način se proširuje prostor za rast bebe. Nakon porođaja razdvojenost…
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…