Bračne svađe i rasprave – Šta je lekovito?

Bračne svađe - Šta je lekovito

Sadržaj

Bračne svađe mogu biti protest od emocionalne otuđenosti. Strah da nas partner ne poštuje, da mu nismo vredni, uzrokuje često emotivnu razdvojenost.

I naravno svadju, koja to stanje produbljuje…

Zabluda o tome šta je ljubav

Velika je i opasna zabluda da ljubav izgleda ovako: prvo se zaljubimo. Tu hemija radi svoje.  Onda vremenom zaljubljenost prestaje, a ostaje ljubav. Dolaze deca, obaveze, krediti, i supružnici se polako emotivno udaljuju. Razgovori imaju samo praktičnu svrhu, organizacionu. Svađe postaju česte i besmislene. Seks postaje rutinski. Tolerišemo se.

Bračne svađe i rasprave

Kada supružnici ovako žive, na to niko ne obraća pažnju?

Nikome to ne bode oči, pa ni njima samima. Smatra se normalnim jer je većini tako. Niste srećni, ali niste ni mnogo nesrećni. Kažu, puno radite, nema se vremena. Za seks da opet postane uzbudljiv preporučuje se razbijanje rutine, nove poze, igračke. Protiv svađa se preporučuju razne tehnike razrešavanja konflikta. Bračnim parovima ljudi dobronamerno savetuju da izdvoje jedno veče za sebe, da odu negde bez dece. Ali većina takvih večeri prođe u istoj rutini i svađama. Ili se čitavo veče osećaju čudno jedno s drugim i jedva čekaju da se vrate na staro. To se sve smatra normalnom sudbinom prvobitne zaljubljenosti. Smatra se da, nažalost, više nikada ne možemo biti onakvi kakvi smo bili na početku veze.

Povezanost ili udaljenost partnera?

Nije, međutim, problem u nedostatku zaljubljenosti. Priroda nam jeste dala zaljubljivanje kako bismo se brzo emotivno povezali sa nekim, ali upravo je emotivna povezanost ono što zaljubljene parove štiti od rutine i svađa. Psihoterapeutkinja Su Džonson, koja je napisala knjigu „Zagrli me čvrsto“ i opisala u njoj svoj način rada sa parovima, kaže da je osnovni razlog zašto se žene i muškarci svađaju „protest protiv emotivne udaljenosti“. U svojoj knjizi ona navodi primer bračnog para, koji godinama živi zajedno, a otuđeno. Svađaju se vrlo često, ni sami ne znaju zbog čega. On kaže da je ne razume, da ona pravi probleme ni oko čega. Ona kaže da je on bezosećajan. „Sećaš se kada sam ti rekla da lekar misli da je kod mene po sredi rak. Rekla sam ti to kada sam došla kući. Samo si ustao, prošao pored mene, rekao mi hladno da se priberem, da ne paničim kad još ništa ne znam za sigurno i otišao u svoju sobu. Izašao si posle sat vremena, raspoložen kao da se ništa nije desilo. Slomio si mi srce tada. Tada sam odlučila da sa tobom više ne mogu biti bliska.“

On je izgledao na ivici suza. Objasnio je da je bio prestravljen kada mu je ona to saopštila. Otišao je u svoju sobu i plakao narednih sat vremena. Kada se pribrao, izašao je i pokušao da bude najveseliji koliko je mogao. Želeo je da joj pokaže da je siguran da će sve biti u redu. Mislio je, ako pokaže da je uplašen, kako će to njoj biti od pomoći? Taj primer je navela autorka u svojoj knjizi.

Bračne svađe – Primer loše emotivne povezanosti

Kada oseti da su se emocionalno razdvojili, žena će zapodenuti svađu. Svađaće se oko neke sitnice, u tom trenutku uverena da je ta sitnica pravi razlog svađe. Muškarac će se povući, zaćutati, sesti za kompjuter… Ona će to razumeti kao da mu nije stalo. Da mu je svejedno i da on samo želi da ona prestane da ga gnjavi. Jer ona bi reagovala tako kao on samo ako bi je bilo baš briga. I ona sada navaljuje još više. Jer ako ga je baš briga, daj da odmah to raščistimo. Ako te je baš briga, kaži mi tako. Ali nemoj se povući. Da, moramo to sada, odmah da razrešimo jer znam da, ako ostavim po strani, ti se nećeš vratiti kasnije na ovaj razgovor. A ja ne mogu da nastavim sutra kao da je sve u redu, ako znam da je tebe možda baš briga.

Bračne svađe i rasprave

Muškarac, s druge strane, vidi da ona započinje svađu ni oko čega. On to ne vidi kao njen strah od emocionalne razdvojenosti (jer, ruku na srce, ni ne izgleda tako). Sve što on vidi je da ona pokušava da ih razdvoji. Da pokvari odnos. I oseća da šta god da sad kaže ili uradi, izazvaće novi napad. Pa se povlači. Da ne kvari dalje. Oseća se neadekvatnim, kao da ništa ne ume da uradi kako treba. Oseća da će je svakako izgubiti šta god uradio. Reaguje urođenom reakcijom „smrzni se“ u situaciji koja mu izgleda beznadežna. I povlači se u ćutanje, u kompjuterske igrice, u posao, ili odlazi da spava.

Emotivna razdvojenost u braku

Da nisu toliko emotivno razdvojeni, žena s početka priče bi imala više poverenja da on nije neko bezosećajno čudovište i dala bi mu priliku da njegova reakcija možda znači nešto drugo. Muškarac s početka priče bi znao da nama, ženama, kada iznesemo neki emocionalni problem, uglavnom ne trebaju rešenja već podrška. Ne treba nam da nam rešite problem, već da znamo da vam je stalo do nas.

Bračne svađe i rasprave

Šta je lekovito? 

Ako se volite, pričajte jedno s drugim i budite iskreni. Nisu krediti, ni deca, ni rutina razdvojili vas od vašeg partnera. Samo ste prestali da budete emotivno bliski. Da zaista slušate jedno drugo. Nisu nove poze, uloge, ni nove seksi igračke ono što će začiniti vaš seksualni život, kaže autorka. „Najbolji vodič za dobar seks je emotivna bliskost.“ Ako nje nema, sve se svodi na poze, tehnike i mehaniku seksa, a to je samo bleda zamena za seks kakav je kada smo sa nekim zaista povezani dušom. Isto je i sa raznim tehnikama rešavanja svađa. Nije važno da stavite argumente na papir, da se ne svađate u spavaćoj sobi. Da prvo vi iznesete argumente, pa on, pa onda vi opet sačekate svoj red. To je popravljanje simptoma, a ne problema. Kao kada biste na kolima, kada se upali signalna lampica, otišli kod automehaničara da vam ugasi signalnu lampicu, umesto da vam reši problem na koji ta lampica ukazuje. Tako je i sa svađama.

bracne svadje i rasprave

Budite iskreni sa sobom šta vam ne odgovara, čega se plašite

To uglavnom nisu prljavi sudovi ili kašnjenja. To je možda strah da nas partner ne poštuje, da ne vrednuje naš rad, da mu nismo vredni. A onda budite iskreni i sa partnerom. I budite strpljivi, ali odlučni i uporni u traženju svog odgovora.

avatar
Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Neusaglašenost roditelja u vaspitanju deteta nije retkost. Često se dešava da par kada postane roditelj nema istu ideju o vaspitanju deteta. Koliko god da su se slagali pre dolaska bebe...

Ima mnogo znakova i signala koji ukazuju da je dete pod stresom. Za roditelje to nije uvek lako prepoznati, zavisi od uzrasta detetovog i od detetovo ličnosti. Kako prepoznati da...

Bliže nam se praznici, čemu se deca raduju tokom praznika? Pred nama je predivno doba godine. Svi su nekako euforični i puni ljubavi. Radujemo se kićenju jelke, poklonima, svim nekim...