Priprema dece za povratak u kolektiv

Priprema dece za povratak u kolektiv

Priprema dece za povratak u kolektiv je potrebna. U letnjim mesecima se, pre svega zbog godišnjih odmora, u vrtićima nalazi manji broj dece. Mališani se u septembru raduju ponovnom susretu sa drugarima, dok roditelji sa strepnjom iščekuju novu sezonu razboljevanja i izostanka iz kolektiva. I ne mogu a da se ne pitaju mogu li ovog puta nešto da urade drugačije. Da li mogu da pripreme dete za ponovni kontakt sa virusima, bakterijama i svim izazovima koji čekaju njihov, još uvek nedovoljno razvijen, sistem odbrane.

Priprema dece za povratak u kolektiv
Imuni sistem se svakodnevno bori protiv velikog broja bakterija, virusa, gljivica, parazita, alergena…

Priprema dece za povratak u kolektiv –  Saveznici u jačanju imuniteta

Imuni sistem je jedna živa, interaktivna mreža unutar našeg organizma.  Odlučujući je faktor u signalnim procesima između nas, infektivnih agenasa i faktora spoljašnje sredine. Mnogo je elemenata koji utiču na njegovo pravilno funkcionisanje. Nedostatak nekog od njih dovodi do nedovoljno jakog ili adekvatnog odgovora i posledično razboljevanje deteta.

Neke od tih elemenata organizam sam sintetiše, dok je druge potrebno unositi ishranom. Zato je važno da ona bude izbalansirana i raznovrsna. Međutim deca često znaju biti izbirljiva i pored svih naših napora, ne unose dovoljne količine vitamina i minerala. Sa druge strane, naše zemljište je sve siromašnije nutrijentima, pa se nekada deca i roditelji i pored pravilne ishrane susreću sa nedostatcima pojedinih elemenata.

Priprema dece za povratak u kolektiv
Ishrana dece u razvoju treba da bude raznovrsna i izbalansirana. To podrazumeva unos namirnica iz svih 5 grupa.

Zato se u takvim situacijama preporučuje suplementacija mulivitaminskim preparatima. Oni se mogu primenjivati duži vremenski period, a posebno se savetuje njihova primena u zimskim mesecima, nakom preležanih respiratornih infekcija kao i pri pojačanim fizičkim naporima dece.

Imunostimulansi

Kod dece koja unose dovoljne količine voća i povrća, organizam se može dodatno pripremiti dodacima ishrani koji sadrže imunostimulanse poput cinka, vitamina D3, vitamina C…

Cink je neophodan za funkcionisanje velikog broja enzima, poseduje antivirusna svojstva, bitan je za zarastanje rana, reguliše aktivnost insulina, moćan je antioksidans. Inkorporiran je u praktično sve komponente imunog sistema što posledično znači da njegov nedostatak dovodi do povećanja osetljivosti na infekcije.

Vitamin D posredstvom receptora kojih ima u svim tkivima, organima i imunskim ćelijama ostvaruje pored značajnog učinka na zdravlje našeg koštano mišićnog sistema i imunomodulatorni efekat.

Priprema dece za povratak u kolektiv
Simptome hipovitaminoze vitamina D je teško uočiti jer nisu dovoljno specifični.

Zbog savremenog načina života nedostatak ovog vitamina je izuzetno čest.  Simptomi ove hipovitaminoze su teško teško primetni jer nisu dovoljno specifični: opadanje kose, pojačan umor, bolovi u kostima i leđima, melanholija, depresija, anksioznost, česte prehlade i virusne infekcije, oslabljen imunitet. U zimskim mesecima i deci i odraslima kada sunca, koje nam je neopodno za njegovu sintezu, ima manje, savetuje se dodatna suplementavija ovim vitaminom.

Ako do infekcije ipak dođe

Dečijem organizmu nije kasno pružiti podršku ni kada do respiratorne infekcije dođe. Tada će se on na lakši način izboriti sa istom, simptomi će trajati kraće, njihov intenzitet će biti manji… Izbor mogu biti beta-glukani prirodni polisaharidi koji pojačavaju „prvu liniju“ odbrane oranizma. NJihovom primenom se može značajno smanjiti učestalost respiratornih infekcija.

Ukoliko infekcija zahteva antimikrobnu ili antivirusnu terapiju, beta-glukani se mogu koristiti kao dodatak koji poboljšava efikasnost terapije. Takođe, nije zanemarljiv ni njihov antialergijski efekat kod sve većeg broja dece sa atopičnom konstitucijom.

Priprema dece za povratak u kolektiv
U prvih pet godina dete preboli šest do devet infekcija godišnje. Češće boluju deca koja idu u jaslice ili obdanište. Treba se pripremiti za povratak u kolektiv.

Izazova tokom dečijeg odrastanja svakako ima mnogo, ali za neke se možemo unapred pripremiti i naoružati: voćem, povrćem, sirupima ili tabletama za žvakanje.

Pedijatar, alergolog i klinički imunolog. Radi u Specijalnoj bolnici za plućne nespecifične bolesti u Sokobanji. Magistrirala i doktorirala iz oblasti alergologije; zvanje užeg specijaliste stekla iz alergologije i kliničke imunologije. Učestvovala je na brojnim kongresima i sastancima u zemlji i inostranstvu s autorskim i koautorskim radovima.
Preporučujemo vam...
Preparati na bazi zobi
Preparati na bazi zobi su idealni za negu osetljive kože
Preparati na bazi zobi su od davnina korišćeni u nezi kože. Brašno zobi se dodavalo kupkama i kremama kako bi se umirio svrab, ali i ublažila suvoća i iritacija kože.Za fragilnu kožu – preparati na bazi zobi Koža nije samo najveći, već je i izuzetno kompleksan ljudski organ. Kada govorimo…
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…