Progesteron – Simptomi i posledice manjka i viška progesterona

Progesteron

Sadržaj

Progesteron je jedan od osnovnih hormona koje treba uraditi kada planirate trudnoću. Najčešće se počinje od osnovnog hormonskog statusa za ženu koji se radi u prvoj fazi ciklusa od 2 do 4 dana ciklusa.

Iako se smatra da je progesteron ženski hormon, ta tvrdnja ipak nije tačna. Tačno je da se većina progesterona izluči u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. Dejstvo progesterona nije ograničeno polom i reprodukcijom. Manjak progesterona može dovesti do velikih problema, kako kod žena tako i kod muškaraca. Višak progesterona takođe nije dobar za zdravlje.

Progesteron
Progesteron je uvek prisutan u organizmu žene. Njegove referentne vrednosti
 kod zavise od reproduktivnog perioda i perioda ciklusa.

Polni hormoni imaju veliki značaj za pravilno funkcionisanje organizma. Oni pokreću mnoge metaboličke procese, i regulišu rad brojnih ćelija. Uloga ženskih polnih hormona se menja tokom života.

Jajnici i nadbubrežne žlezde su glavni proizvođači polnih hormona žene. Ženski polni hormoni su estrogen, progesteron i male količine testosterona. Estrogen i progesteron zajednički doprinose regulaciji menstrualnog ciklusa, pripremanju matrice za implantaciju oplođene jajne ćelije i održavanju trudnoće.

Progesteron

Progesteron priprema telo za trudnoću i porođaj i dominira u drugoj polovini menstrualnog ciklusa jer stimuliše rast endometrijuma za prihvat embriona ako je došlo do oplodnje. Takođe, progesteron reguliše ljuštenje endometrijuma (menstrualno krvarenje) ukoliko se ne desi trudnoća.

Ovaj hormon ima vrlo važnu ulogu u središnjem nervnom sistemu. Deluje opuštajuće, čime se objašnjavaju promene u raspoloženju, razdražljivost i depresivna stanja koja se javljaju već s prvim znacima smanjene proizvodnje progesterona i rada jajnika.

Progesteron
Ako jajna ćelija nije oplođena, nivo progesterona pada i novi menstrualni ciklus kreće.

Progesteron ima važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi. On doprinosi zdravlju urinarnog trakta, utiče na zdravlje nervnog sistema i moždane funkcije. Takođe,  učestvuje u očuvanju gustine kostiju, reguliše tečnost u tkivima i deluje diuretički. Progesteron osigurava zdrav san, a važan je za očuvanje organizma u stresnim situacijama. On deluje sedativno i antidepresivno, a u trudnoći i analgetski. Učestvuje u pretvaranju masti u energiju, reguliše proizvodnju hormona štitne žlezde i jača imuni sistem.

Progesteron
Posle ovulacije, ovaj hormon pomaže zadebljanje materice koja je priprema za oplođenu jajnu ćeliju. Ovaj hormon je zadužen i za održavanje endometrijuma tokom trudnoće.

Manjak progesterona – Simptomi i tegobe koje izaziva manjak progesterona

Česte promene raspoloženja, gubitak koncentracije, teskoba ili depresija, izraženi simptomi predmenstrualnog sindroma. Neredovni ciklusi ili izostanak menstruacije mogu biti pokazatelji manjka ovog hormona. Takođe, anovulacija, nemenstrualno krvarenje, glavobolje, napetost u grudima. Ali i slab san ili nesanica, hroničan umor mogu signalizirati da ovaj hormon nije regulisan.

Progesteron
Nakon porođaja nivo progesterona i estrogena znatno pada i time nastupa
 početak laktacije.

Neretko se javlja i problem s regulacijom telesne težine, ali i s regulacijom vode u tkivima. I to zadržavanje vode u tkivima, otečenost i nadutost. S vremenom simptomi manjka progesterona mogu napredovati. Tada tegobe postaju izraženije, a javljaju se i veći ili manji zdravstveni problemi, posebno u perimenopauzi.

Višak progesterona – Simptomi i tegobe koje izaziva višak progesterona

Osnovni simptomi viška su najčešće osetljivost grudi, promene raspoloženja, potištenost. Takođe i letargija, suvoća vagine, usporena probava. Ponekad višak progesterona može dovesti do povećanja lučenja kortizola pa je onda i pojačan apetit.

progesteron
Tokom trudnoće, progesteron, zajedno sa estrogenom, ima važnu ulogu u razvoju fetusa, stimulaciji rasta tkiva i mlečnih ćelija kao pripreme za dojenje.Progesteron utiče i na jačanje karličnih mišića kako bi telo moglo da iznese porođaj.

Kada se radi analiza progesterona

Lekar će tražiti analizu progesterona najčešće u sledećim slučajevima:

  • Kada želi da proceni uzrok neplodnosti kod žena.
  • Kada želi da proceni da li je došlo do ovulacije.
  • Kada želi da proceni zdravlje placente kod visoko rizičnih trudnoća.
  • Kada želi da proceni uzrok abnormalnih krvarenja iz materice.
  • Kada prati zamensku terapiju progesteronom.
avatar
Udruženje pruža informacije o lečenju neplodnosti na jednom mestu. Pomoć, podrška, konsultacije, vodič kroz IVF klinike i procedure.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...