Proširene vene i sport, koji je dobar za mene, kako vežbati?

Proširene vene i sport

Sadržaj

Proširene vene i sport, koja fizička aktivnost je dobra za mene? Pitaju se sve osobe koje imaju problem proširenih vena.

Proširene vene i sport, koji je primeren?

Ukoliko imate problem sa proširenim venama, sva je prilika da se pribojavate ili potpuno izbegavate fizičku aktivnost iz straha od pogoršanja stanja. Međutim, imamo dobre vesti za vas: fizička aktivnost je zapravo dobrodošla!

Iako se od fizičke aktivnosti pre svega savetuju šetnja, vožnja bicikla ili plivanje, svesni smo da većina mlađe populacije ipak preferira teretanu i trčanje.

Proširene vene i sport
Redovna šetnja i hodanje posebno blagotvorno deluju, a morska voda će poboljšati zdravlje i dokazano utiče i na lepotu žene

Hodanje da, kako i koliko?

Umerena fizička aktivnost se savetuje i preporučuje, jer pozitivno utiče na vene. Redovna šetnja i hodanje posebno blagotvorno deluju na ljude koji pate od proširenih vena, zbog činjenice da je hodanje vežba sa veoma malim rizikom od povrede. Kod hodanja, nema naglih trzaja ili udaranja nogama o čvrstu podlogu, te vam pomaže da ojačate mišiće listova, bez nekog naročitog naprezanja ostatka tela. Zadajte sebi cilj da hodate najmanje po 30 minuta, pet dana u nedelji. Ako možete, idealno bi bilo da postepeno ubrzavate svoj tempo hodanja. Brzo hodanje povećava broj otkucaja srca, bez rizika, dok pomaže i da sagorite više kalorija. Izbegavajte trčanje, jer ono stvara veliki napor i pritisak na vaše noge, dok neprestano udaraju o traku za trčanje ili o čvrsto tlo.

Proširene vene i sport, koji je dobar za mene, kako vežbati? - Prosirene vene i sport 5
Dizanje tegova je naporna vežba koja stavlja vaše vene pod veliki stres, ako baš morate neka budu mali.

U teretani, teški tegovi ne!

Ukoliko ste, ipak, navikli da trenirate malo većim intenzitetom, pogotovo u teretani sa tegovima, onda bi trebalo da vodite računa o načinu na koji trenirate. Dizanje tegova je naporna vežba koja stavlja vaše vene pod veliki stres, a može da izazove i pogoršanje simptoma venske bolesti, u bilo kom stadijumu se one nalazile. Ukoliko ipak želite da trenirate na ovaj način, evo nekoliko bitnih stvari koje treba da uradite:

  • Zamenite teške tegove lakšim i vodite računa o pravilnom disanju. Skoncentrište se tako da izdah bude prilikom podizanja.
  • Neposredno nakon podizanja, hodajte ili vozite bicikl kako biste ponovo pokrenuli krv i cirkulaciju.
  • Preventivno nosite kompresivne čarape tokom i nakon podizanja tegova.
Proširene vene i sport
U plivanju možete da uživate i sa mališanom

Proširenim venama prija plivanje

Ako ste spremni da svoje vežbačke sklonosti preusmerite na nešto što bi više prijalo vašim venama, plivanje je pravi sport za vas.

Plivanje se smatra kardiovaskularnom vežbom niskog intenziteta i može vam i te kako pomoći da se izborite sa neprijatnim simptomima proširenih vena. Pomaže tako što popravlja cirkulaciju, ojačava noge i stimuliše protok krvi.

Plivanje je verovatno najbolji način da se vaše vene odmore, a cirkulacija u nogama poboljša. Pokreti prilikom plivanja, osim što vam pomažu da se krećete kroz vodu, takođe pomažu da se krv ispumpava iz nogu, jer pritisak iz vode efikasnije gura krv iz nogu nazad u srce. Tokom plivanja, noge su mahom iznad nivoa srca, jer ste u horizontalnom položaju, što pomaže oticanju krvi iz vena.

Osim toga, plivanje umanjuje bol u nogama, koji jedan od najčešćih simptoma bolesti proširenih vena, naročito u odmaklim fazama bolesti. Prilikom plivanja, umanjuje se efekat gravitacije na vaše noge, a vene trpe manji pritisak, čime se poboljšava cirkulacija i omogućava venama da se oporave.

Ukoliko niste plivač, a imate proširene vene ili sklonost ka ovoj bolesti, preporučujemo da naučite da plivate. Početnicima se savetuje da počnu s laganim vežbama i da se ne izlažu naglim i prevelikim naprezanjima, bar dok ne uđu u formu.

Proširene vene i sport
Postoje vežbe koje se mogu sprovoditi u vodi

Vežbe u vodi za olakšavanje simptoma proširenih vena

Postoje vežbe koje se mogu sprovoditi u vodi, a koje su preporučljive za olakšavanje simptoma proširenih vena.

  • Dok ste oslonjeni na jednu nogu, drugom nogom mešajte vodu kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu.
  • Iskoristite dasku za plutanje- ona će vam omogućiti da odmarate gornji deo tela, dok se nogama odgurujete i krećete kroz vodu.
  • Sedite na ivicu bazena ili neke dublje vode i krećite se nogama po vodi kao da vozite bicikl.

Sve pobrojano predstavlja sjajan način za početnike da povećaju broj srčanih otkucaja i vežbaju mišiće nogu.

Pored olakšavanja bolnih simptoma proširenih vena, plivanje pomaže i u prevenciji. Tako što doprinosi sužavanju vena koje se još uvek nisu manifestovale na koži.

Proširene vene i sport
Trudnice imaju često problem proširenih vena, šetnja je blagotvorna.

Svakako pre nego što krenete sa bilo kojim režimom treninga, obavezno se konsultujte sa doktorom. Samo  tako ćete biti sigurni da nećete naneti dodatnu štetu svojim venama

avatar
Dr Dario Jocić je magistar medicinskih nauka, specijalista opšte hirurgije i vaskularni hirurg. Jedan od pionira u lečenju vena minimalno invanzivnim metodama.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...