Rubeola u trudnoći

Rubeola u trudnoći

Sadržaj

Rubeola u trudnoći može biti jako opasna. Rubeola je akutna bolest uzrokovana virusom (toga-virusom). Prenosi se kapljicama i u direktnom kontaktu sa sekretom iz nosa i ždrela inficiranih osoba.

Simptomi bolesti su blagi i kod dece i kod odraslih, a 25-50% inficiranih nema simptome. Inkubacija iznosi obično 14-23 dana, nakon čega dolazi do pojave temperature, malaksalosti, ospe i uvećanja određenih limfnih žlezda. Ospa kod rubela infekcije je bleđa i nije u slivenoj formi, kao kod malih boginja.

Rubeola u trudnoći

Rubeola u trudnoći – Ko je u najvećem riziku od rubeole?

Većina žena u reproduktivnom dobu ili je bolovala od ove bolesti ili je bila vakcinisana protiv nje u detinjstvu. Međutim, pošto je rubeola zarazna i pošto nije eliminisana u inostranstvu, neimuna osoba je u opasnosti da dobije bolest ako dođe u kontakt sa nekim ko je zaražen.

Koji su simptomi rubeole?

Simptomi rubeole uključuju:

  • Crveno-ružičasti kožni osip sastavljen od malih tačaka.
  • Otečene žlezde oko glave i vrata.
  • Visoka temperatura (groznica).
  • Simptomi slični prehladi, kao što su kašalj i curenje iz nosa
  • Bolni zglobovi (uglavnom kod odraslih).

Zašto je rubeola opasna u trudnoći?

Infekcija virusom rubele tokom trudnoće može zahvatati sve organe ploda i izazvati pobačaj, kongenitalne anomalije ili mrtvoređenost. Više od 90% fetusa majki koje su inficirane tokom prvih 11 nedelja trudnoće razviće teške defekte koji čine kongenitalni rubela sindrom (KRS). Manifestacije KRS mogu biti prolazne (npr. purpura). Trajne malformacije su npr. gluvoća, defekti CNS, kongenitalne srčane mane, katarakta. Kasne manifestacije su npr. šećerna bolest, zapaljenja štitne žlezde, autizam. Oštećenje sluha se javlja u 70-90% slučajeva.

Ako trudnice dobiju infekciju tokom prvih nekoliko meseci trudnoće, njihove bebe mogu razviti urođene mane koje se nazivaju sindrom urođene rubeole (CRS). Ovo uzrokuje širok spektar problema, od kojih su neki:

  • Gubitak sluha.
  • Oštećenje mozga.
  • Srčane mane.
  • Katarakte.

Rubeola je opasna za nerođenu bebu ako se trudnice zaraze tokom prvih 20 nedelja trudnoće jer ne postoji tretman za sprečavanje sindroma urođene rubeole. Posebno je opasno tokom prvih deset nedelja jer oboljenje rubeole u ​​ovoj fazi može izazvati pobačaj.

Rubeola u trudnoći

Da li treba da budete zabrinuti zbog rubeole tokom trudnoće?

Rubeola je prilično blaga bolest kod dece, pa čak i odraslih, ali može biti pogubna za nerođene bebe. Virus rubeole može da prođe kroz placentu i najopasniji je u ranoj trudnoći, kada su bebe izložene virusu izložene riziku od stanja zvanog sindrom urođene rubeole. Njega karakterišu defekti oka, srčane mane i intelektualne smetnje. Rizik od pobačaja ili  mrtvorođenja takođe se povećava ako trudnica oboli od rubeole.

Kao i kod mnogih zaraznih bolesti u detinjstvu, najvažnije je da se uverite da ste ili vakcinisani ili da ste već imuni pre nego što zatrudnite. Većina ginekologa  će Vas pitati za istoriju vakcinacija  prilikom Vaše prve prenatalne posete. Ako ste nesigurni u tačnost  iste, obaviće se testiranje na ciljana antitela u krvi.

Kako se dobija rubeola?

Rubeolu izaziva vrsta virusa koja se zove togavirus. Širi se kapljicama vlage kada neko ko je zaražen kija, kašlje ili priča. Može proći dve do tri nedelje da se simptomi razviju. Zaražena osoba može preneti rubeolu nedelju dana pre nego što se simptomi razviju i do četiri dana nakon što se osip prvi put pojavi.

Rubeola u trudnoći

Da li da idem kod doktora zbog rubeole?

Da, trebalo bi da kontaktirate svog lekara opšte prakse ili babicu čim dobijete osip ili dođete u kontakt sa bilo kim ko ga ima. Vaš lekar opšte prakse ili babica će organizovati testove kako bi proverili da li imate rubeolu. U međuvremenu, izbegavajte bilo koje prenatalno ili porodiljsko okruženje kako ne biste dolazili u kontakt ni sa jednom drugom trudnom ženom .

Kako da sprečim da dobijem rubeolu u trudnoći?

Najbolji način za prevenciju rubeole je imunizacija MMR vakcinom. MMR vakcinacija se obično daje deci kao deo rutinskog programa imunizacije dece. Daje se u dve doze. Prva kada dete napuni godinu dana, a druga pre polaska u školu. Ako pokušavate da dobijete bebu, dobro je da proverite da li ste u potpunosti zaštićeni od rubeole. Ako niste sigurni u svoju istoriju vakcinacije, pitajte svog lekara opšte prakse za istoriju vakcinacije. Ako zapis pokazuje da niste uzeli obe doze, zatražite da je dobijete odmah.

MMR vakcinacija može da izazove rizik za Vašu bebu tokom trudnoće. Trebalo bi da izbegavate da zatrudnite mesec dana nakon uzimanja vakcine.

Da li postoji skrining test za rubeolu?

U Engleskoj od 2016. kratak odgovor je: ne. Odluka je doneta da se to zaustavi jer je u Velikoj Britaniji veoma nizak nivo rubeole. To je veoma retko ovde u trudnoći i dobijanje MMR vakcine pre trudnoće je efikasnije u zaštiti žena od rubeole tokom trudnoće. Skrining test ponekad takođe može dati lažno pozitivne rezultate i izazvati nepotreban stres kod žena.

Rubeola u trudnoći

Tretmani protiv rubeole

Ne postoji poseban tretman za rubeolu, ali simptomi obično prolaze u roku od sedam do 10 dana. Ako su neprijatni, neki simptomi se mogu lečiti kod kuće dok se čeka da infekcija prođe. Paracetamol može pomoći u smanjenju temperature i lečenju bilo kakvih bolova.

Verovatno je da ste već imuni, ali ako niste i već ste trudni, ne preporučuje se primanje vakcine jer sadrži oslabljeni živi virus. Ako verujete da ste bili izloženi rubeoli, odmah obavestite svog lekara.

Ako imate drugu decu, ona se i dalje mogu vakcinisati protiv rubeole tokom Vaše trudnoće. To neće izložiti riziku ni Vas ni Vašu bebu, a Vašu decu će spasiti od brige o infekciji rubeolom kada postanu stariji.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...