Povišena temperatura u trudnoći – Kako sniziti temperaturu u trudnoći

Povišena temperatura u trudnoći

Sadržaj

Povišena temperatura u trudnoći – groznica, najčešće nastaje iz istih razloga kao i pre trudnoće. Kako sniziti temperaturu u trudnoći. Koji su mogući uzroci groznice, simptomi i lečenje.

DA LI POVIŠENA TEMPERATURA U TRUDNOĆI UTIČE NA BEBU PROČITAJTE OVDE

Koja je normalna temperatura u trudnoći i zašto?

Normalna telesna temperatura u trudnoći je malo povišena, svega oko 0.4°C više nego pre trudnoće. Tako da je do 37 °C reč o normalnoj temperaturi.

 

Povisena temperatura u trudnoci

Neki od simptoma groznice su jeza, drhtavica, osećaj vrućine, bolovi u mišićima, znojenje. Ali i gubitak apetita, dehidracija, razdražljivost, slabost.

Kada ste trudni, često možete imati osećaj da vam je vruće. Kao i većina budućih mama, možda ćete se osećati zajapureno ili dodatno  zažareno u licu. Možda ćete čak iskusiti i povremene valunge, zahvaljujući hormonskim promenama. Osećaćete dodatnu toplotu i zahvaljujući Vašoj budućoj bebi koja zrači toplotom dok raste. Realna visina temperature zavisi od načina merenja temperature. Da li merite tempetaturu ispod pazuha, rektalno, preko čela…

Povišena temperatura u trudnoći – Šta se smatra groznicom tokom trudnoće?

Kada je u pitanju groznica, brojevi na Vašem  termometru ukazuju na ozbiljnost Vaših simptoma. Evo šta treba da znate o groznici tokom trudnoće. Uključujući ono što se smatra groznicom kod trudnica, koje lekove možete  da uzmete. Takođe i važnost provere kod svog lekara kako biste sveli na minimum potencijalne rizike koje groznica može predstavljati za Vas i Vašu bebu koja raste .

Generalno, pravilo je isto tokom trudnoće: temperatura od 37,8 C do 38,3 C se smatra groznicom. Ako vaša temperatura dostigne 38,3 C, odmah pozovite svog lekara, čak i ako je usred noći.

Povisena temperatura u trudnoci
U vašoj kućnoj apoteci uvek treba da imate lekove za snižavanje temperature.

Kako sniziti temperaturu u trudnoći

Ako vam se temperatura popne na 37,8  C, odmah počnite da je snižavate. Možete paracetamolom, i pozovite svog doktora istog dana. Ili, ako ste izmerili temperaturu u sredini noći, sledećeg jutra.

Paracetamol   ili acetaminofen   je u širokoj upotrebi na slobodno. Služi kao  analgetik (za olakšanje bola) i antipiretik (za umanjenje  groznice). Reči acetaminofen (korišćene u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Japanu…) i paracetamol (korišćene u drugim zemljama) obe potiču iz hemijskog imena jedinjenja. Para-acetilaminofenol i para-acetilaminofenol. U nekim kontekstima, on se skraćeno naziva APAP, po acetil-para-aminophenol.

Izbegavajte aspirin ili ibuprofen kada ste trudni, osim ako ih izričito ne preporuči Vaš lekar.

  • Uzmite mlaku kupku ili istuširajte se.
  • Pijte puno vode i drugih hladnih napitaka da se ohladite i sprečite dehidraciju.
  • Neka odeća i prekrivači budu lagani.
Povisena temperatura u trudnoci

Trudnice brinu kako groznica može uticati na bebu. Rizici zavise od toga koliko vam temperatura postane visoka. Zato je odmah kada pređe 37,8 C skidajte dozvoljenim lekovima.

Niska, mala temperatura u trudnoći

Inače, niska temperatura ili temperatura ispod 37,8 C obično nije nešto o čemu treba da brinete kada ste trudni. Uz to, to je takođe nešto što ne bi trebalo da ignorišete. Pa pazite na termometar da biste bili sigurni da brojevi ne počnu da rastu.

Šta može izazvati povišenu temperatur u trudnoći?

Neki mogući uzroci groznice tokom trudnoće mogu uključivati: obične prehlade u trudnoći, grip, bakterijsku infekciju, listeriozu i Covid 19.

Obične prehlade u trudnoći

Veća je verovatnoća da ćete patiti od uobičajenih virusnih infekcija kao što je prehlada dok ste trudni. To je zato što Vaš imuni sistem prolazi kroz promene tokom trudnoće kako bi zaštitio Vaš fetus. Vaše telo ga smatra autsajderom. Rezultat može biti više prehlade, što nije tako dobra vest za Vaše sinuse.

Povisena temperatura u trudnoci
Groznica u trudnoći može biti uznemirujuća. ali budite sigurni da ćete se uz blagovremenu negu i lečenje uskoro osećati bolje i beba će biti dobro.

Grip u trudnoći

Promene imunog sistema tokom trudnoće mogu povećati rizik i od dobijanja gripa. Simptomi gripa mogu uključivati bolove u telu, jezu i drhtavicu pored groznice.

Bakterijske infekcije 

Ponekad, groznica može biti uzrokovana bakterijskom infekcijom. Kao što je infekcija urinarnog trakta, infekcija bubrega ili streptokokna infekcija  grla, na primer – za koju mogu biti potrebni antibiotici.

Listerioza

Iako su šanse da se zarazite listeriozom veoma male, Vi ste u većem riziku tokom trudnoće. Trudnice treba da izbegavaju da jedu sirovo meso, ribu i nepasterizovani sir. Tako će izbeći  izlaganje bakterijama listerije tokom trudnoće, koje mogu izazvati visoku temperaturu.

COVID-19

Groznica takođe može biti  simptom COVID-19, bolesti izazvane novim koronavirusom. Ako mislite da ste možda bili izloženi COVID-19, odmah pozovite svog lekara. Trudnice su pod povećanim rizikom od komplikacija bolesti.

Povisena temperatura u trudnoci
Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta ne?

Koliko dugo traje groznica u trudnoći?

Groznica u trudnoći može trajati onoliko dugo koliko je osnovni uzrok. Kada je temperatura povišena preduzmite korake da snizite temperaturu. I to istog dana kada se popne na 37,8 C  ili više. Kontaktirajte lekara i primenjujte datu terapiju.

Šta mogu učiniti da sprečim groznicu tokom trudnoće?

Izbegavajte da se prehladite ili  zarazite gripom. Često perete ruke, izbegavate bolesne ljude i velike skupove. Ojačajte svoj imunitet dobrom ishranom, boravkom na svežem vazduhiu i kretanjem. Izbegavajte ako ste u mogućnosti boravak sa malom decom. Zaraza gripom ne samo da može da izazove groznicu, već potencijalno može dovesti i do drugih komplikacija. To je razlog više da se vakcinišete protiv gripa na početku sezone gripa. Idealno u oktobru, ako ste trudni ili planirate da zatrudnite.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...