Kako Covid-19 Utiče na Trudnice?

Šta stručni izvori kažu o korona virusu i trudnicama u dosadašnjim izvorima?

Sadržaj

Kako Covid-19 Utiče na Trudnice? Šta stručni izvori kažu o koronavirusu i trudnicama prema dosadašnjim saznanjima? Kako utiču na  samu trudnoću i bebu?

Važno je: pridržavajte se svih zvaničnih preporuka, koje se redovno objavljuju u medijima!

Kako Covid-19 Utiče na Trudnice prema dosadašnjim saznanjima

Sve što danas kažem, moglo bi se promeniti.  Svakodnevno učimo, ne znamo mnogo jer nemamo toliko podataka. Donosim Vam pregled  ovih izvora sadržaja do 15.03.2020.g. : 

Kako covid 19 utice na trudnice

 

Razlika između koronavirusa i prehlade

  • Ako imate koronavirus, verovatno je da imate groznicu, suvi kašalj i osećate se vrlo umorno.
  • Ako imate prehladu, verovatno ćete kijati, imati curenje ili začepljen nos i grlobolju.
  • Ako imate nazeb, verovatno je da imate temperaturu, umor, glavobolju, bolni kašalj   i bolove.

Vredno je zapamtiti da je stopa smrti od koronavirusa oko 1%, što znači da će se 99% ljudi koji dobiju COVID-19 oporaviti. A ne dolazi do prenošenja kroz posteljicu do deteta i ne dovodi  do komplikacija s detetom. Još bolje, ne prolazi ni u  majčino mleko.

Podaci o Covid-19 iz Kine pokazuju da, iako je kod trudnica postoji verovatnoća da će dobiti infekciju, ali NIJE verovatnije da će zbog trudnoće razviti komplikacije od koronavirusa.

Iako još uvek nema podataka o osetljivosti trudnica na COVID-19 ili potencijalnom riziku za njih i nerođeni plod, to bi trebalo smatrati populacijom visokog rizika na temelju iskustava s dva prethodna koronavirusa SARS-Cov i MERS-CoV i virus gripa, H1N1. To znači da treba posvetiti dodatnu pažnju  u nadzoru i kontroli trudnoće ako se sumnja da su se zarazile virusom.

Imuni odgovor koji izaziva ovaj koronavirus sličan je imunološkom odgovoru na virus gripa, ali puno je agresivniji. I virus gripa i koronavirus izazivaju prostuupalni citokinski odgovor, no čini se da je protivupalni citokinski odgovor koji vidimo u slučajevima COVID-19 mnogo jači kod ovog koronavirusa nego kod normalnog gripa i da protivupalni odgovor može izazvati  spontano prevremeno rođenje I druge neželjene posledice po plod.

Kod COVID-19 većina (85%) ima samo vrlo blagu bolest, ali u 10% slučajeva ona je teška, što uzrokuje smanjeni kapacitet pluća. Zbog toga se trudnice, posebno u drugom tromesečju, trebaju pažljivo nadzirati, jer su one više izložene riziku od razvoja teške bolesti.

Šta kada majka ima tešku bolest?

U slučajevima kada majka ima tešku bolest, a gestacijska dob deteta je > 36 nedelja gestacije,  verovatno  će akušer možda morati planirati carski rez da spreči neželjenu mogućnost po plod.  To nije generalna  preporuka, već se   razmatra pojedinačno, zavisno od majčinog stanja.

U ovoj fazi nema dokaza o prenosu virusa na dete  u materici, ali kako će majka i dalje širiti virus nakon što se dete rodi, postoji rizik od prenošenja virusa na novorođenče.  Međutim, nema dokaza da se virus može preneti majčinim mlekom. Dobra vest je da dosadašnji dokazi govore da mala deca ne razvijaju tešku bolest. Savet je za  trudnice da preduzmu  sve mere opreza kako bi izbegle da se zaraze virusom, uključujući ograničavanje putovanja u pogođene zemlje.

Izvor sadržaja: Nacionalni centar za imunizacijsku i respiratornu bolest (NCIRD) , Odeljenje za virusne bolesti.

Koliki je rizik da trudnice dobiju COVID-19?

Je li trudnicama lakše da obole  od te bolesti? Ako se zaraze, biće bolesniji od ostalih ljudi? Trenutno ne znamo imaju li trudnice veću šansu da se razbole od COVID-19 od opšte populacije, niti imaju li veću verovatnoću da će imati ozbiljne bolesti. Trudnice doživljavaju promene u telu koje mogu povećati rizik od nekih infekcija. Uz viruse iz iste familije kao i COVID-19 i druge virusne respiratorne infekcije, poput gripa, žene su imale veći rizik od razvoja teške bolesti. Trudnicama je uvek važno zaštititi se od bolesti!

Kako se trudnice mogu zaštititi od dobijanja COVID-19?

Trudnice bi trebale da rade iste stvari kao i opšta populacija  kako bi se izbegla infekcija. Možete pomoći zaustaviti širenje infekcije  COVID-19 preduzimajući  ove mere:

  • Pokrijte  usta dok kašljete (  korištenje tehnike laktom)
  • Izbegavajte ljude koji su bolesni
  • Perite  ruke često pomoću sapuna i vode ili sredstva za čišćenje ruku na bazi alkohola

Može li COVID-19 uzrokovati probleme u trudnoći?

Trenutno ne znamo da li bi COVID-19 stvarao probleme tokom trudnoće ili uticao na zdravlje deteta nakon rođenja.

Može li se COVID-19 preneti s trudnice na plod ili novorođenče?

Još uvek ne znamo može li trudnica s COVID-19 preneti virus koji uzrokuje COVID-19 svom fetusu ili detetu tokom trudnoće ili porođaja. Nijedno novorođenče koje je rođeno od majki s COVID-19 nije testom bilo pozitivno na virus COVID-19. U tim slučajevima, kojih je mali broj, virus nije pronađen u uzorcima amnionske tečnosti ili majčinog mleka.

Ako trudnica tokom trudnoće ima COVID-19, hoće li to naštetiti detetu?

Trenutno ne znamo da li ikakvu opasnost predstavlja za plod  trudnica koja ima COVID-19. Zabeležen je mali broj problema s trudnoćom ili porođajem (npr. prevremeni porođaj) kod beba rođenih kod majki koje su tokom trudnoće imale pozitivnost testa na COVID-19. Međutim, nije jasno da li su ti ishodi bili povezani sa infekcijom majke.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...