Kako se leči kašalj u trudnoći i 5 kućnih lekova

Kako se leči kašalj u trudnoći

Sadržaj

Kako se leči kašalj u trudnoći? Drugačije nego kada niste trudni, svakako. Trudnice pitaju, može li kašalј tokom trudnoće povrediti bebu?

Postoje neke važne stvari koje treba uzeti u obzir pre nego što posegnete za svojim omilјenim lekom za kašalј. Kašalј može biti smetnja i pritom bolna. Prvo, znajte ovo: daleko ste od prve osobe koja je zakašlјala u trudnoći. I, sigurno nećete biti poslednja. Evo šta treba da znate o kašlјanju tokom trudnoće. Plus, saveti koji će Vam pomoći da dobijete olakšanje.

Kako se leči kašalj u trudnoći
Bitno je da vaš lekar utvrdi šta je uzrokovalo kašalj.

Uzroci kašlјa tokom trudnoće

Doktori naglašavaju da su uzroci kašlјa tokom trudnoće prilično standardni. Drugim rečima, oni nisu jedinstveni za trudnoću. Imati bebu na putu može doneti mnogo promena. Ono što se ne menja je razlog zašto kašlјemo.  Postoji niz potencijalnih razloga zbog kojih biste mogli da dobijete kašalј tokom trudnoće.

Najčešći uzroci uklјučuju:

 • Virusna bolest, kao što je obična prehlada,
 • grip,
 • alergije.
 • COVID-19,
 • asthma,
 • gastrični refluks.
Kako se leči kašalj u trudnoći
Ovlaživač vazduha u zimskom periodu može pomoći umirenju kašlja.

Može li kašalј tokom trudnoće povrediti bebu?

Dobra vest je da iako može biti dosadno, samo kašalј neće naškoditi bebi.  I, ne, to neće dovesti do porođaja. Beba je zaštićena unutar mišića materice i okružena je amnionskom tečnošću. Ona deluje kao tampon protiv pokreta povezanih sa kašlјanjem. Naravno, iako je ovo ohrabrujuće, to ne znači nužno da ste potpuno bezbedni. Ako se ne leči, bolest koja izaziva kašalј tokom trudnoće može potencijalno da povredi bebu. Na primer, trudnice su pod većim rizikom nego ostale žene od razvoja ozbilјnih komplikacija virusnih bolesti koje izazivaju kašalј. Kao što su COVID-19 i grip, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) .

Kako se leči kašalj u trudnoći
Topao čaj koji je preporučen u trudnoći i med su dobitna kombinacija.

Zbog toga je važno otkriti zašto imate kašalј. I što pre započeti lečenje osnovnog uzroka, ako je potrebno.

Kako se leči kašalj u trudnoći?  – Koji je lek za kašalј siguran za trudnoću?

Nažalost, istraživanja o lekovima, lekovima protiv prehlade i kašlјa u trudnoći su prilično ograničena. Uopšteno govoreći, potrebno je uraditi više studija kako za efikasnost tako i za bezbednost lekova u trudnoći.  Osim toga, istraživanja su u više navrata pokazala da uobičajeni lekovi bez recepta sami po sebi ne pomažu u ublažavanju kašlјa. Međutim, ako želite da isprobate opciju bez recepta, napominjemo da postoje određeni lekovi protiv kašlјa koji se generalno smatraju bezbednim za trudnoću. Preporučiće vam vaš ginekolog ili lekar opšte medicine.

Kako se leči kašalj u trudnoći
Ne posežite za sirupima za kašalj koje ste koristili pre trudnoće. Konsultujte se sa svojim lekarom.

Koje sirupe protiv kašlja treba izbegavati?

Treba izbegavati sirupe protiv kašlјa koji sadrže alkohol ili visok nivo šećera. Uvek proverite sa svojim lekarom pre nego što uzmete bilo koji novi lek ili suplement tokom trudnoće. Generalno, sve trudnice takođe treba da izbegavaju dugotrajnu upotrebu lekova protiv kašlјa. Ako simptomi traju nekoliko nedelјa, obratite se svom lekaru za procenu i druge opcije lečenja.

Kapi za kašalј tokom trudnoće

Tražite trenutni umirujući efekat? Kapi za kašalј mogu pomoći. I, da, možete uzimati kapi za kašalј dok ste trudni. Ovo uklјučuje opcije mentola i nementola. Kapi za  kašalј bilo koje vrste su bezbedne za uzimanje u trudnoći. Međutim, pratite preporučene doze ako uzimate one sa mentolom.

Kućni lekovi za kašalј tokom trudnoće

Kašalј obično nestaje nakon otprilike nedelјu dana. Često prolazi sam od sebe. Drugim rečima, kašalј tokom trudnoće (ili bilo kada, zaista) je igra čekanja. Na sreću, postoje određeni kućni lekovi pomoću kojih možete da se osećate bolje.

 • Koristite ovlaživač.
 • Pijte čaj ili toplu vodu sa limunom i medom
 • Ispirati grlo toplom slanom vodom za kašalј sa upalom grla.
 • Koristite fiziološke kapi ako je kašalј posledica postnazalnog kapanja ili začeplјenja.
 • Pileća bistra supa.

ČAJEVI KOJE MOGU DA PIJU TRUDNICE I ČAJEVI KOJI NISU PREPORUČENI PROČITAJTE OVDE

Ako sumnjate da je Vaš kašalј posledica refluksa, preporučuje da izbegavate velike obroke. Umesto toga jedete nekoliko manjih porcija tokom dana. Pored toga, izbegavajte začinjenu hranu. Pokušajte da ne ležete odmah nakon što jedete. Ako Vaš kašalј potiče od alergija, pokušajte da izbegnete bilo kakve okidače.  Mnogi antihistaminici su bezbedni u trudnoći.

Kako se leči kašalj u trudnoći
Ne brinite, vaš kašalj neće naštetiti bebi.

Kada pozvati doktora u vezi kašlјa tokom trudnoće

Ako mislite da bi Vaš kašalј mogao biti posledica gripa ili COVID-19. Dobra je ideja da pozovete svog lekara da biste se testirali. Vaši drugi simptomi su takođe važni.  Ako imate poteškoća sa disanjem, odmah potražite medicinsku pomoć. Ako imate temperaturu, iskašlјavate sluz, takođe. Ako se čini da Vam se simptomi pogoršavaju ili dugotrajni kašalј jednostavno ne prestaje. Tada obavezno proverite. Slušajte svoje telo i ne ustručavajte se da eskalirate bilo kakvu zabrinutost svom lekaru. Za Vaše dobro i dobro bebe.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...

Sindrom nervoznog creva u trudnoći je nelagodnost koja je sve učestalija. Tačan uzrok IBS-a nije poznat. Ali, faktori kao što su stres, određena hrana, hormonalne promene, i infekcije gastrointestinalnog trakta...

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...

Kakav je uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoće? Šta kažu ispitivanja koja su ovo istraživala? To je, u mojoj ordinaciji često pitanje trudnica koje imaju bakterijsku vaginozu koju leče. Ranije...