Simptomi i lečenje gripa u trudnoći i 11 preporuka

lečenje gripa u trudnoći

Sadržaj

Imati grip u trudnoći može biti više nego samo neprijatno. Kako se sprovodi lečenje gripa u trudnoći? Može li dovesti i do nekih komplikacija?

Kako da se zaštitite od gripa u trudnoći?

Kada ste trudni, normalne promene u Vašem srcu, plućima i imunološkom sistemu čine Vas podložnijim virusima nego inače nego što ste bili ranije. Dakle, čak i ako ste jedna od onih žena koji obično plove kroz zimu bez šmrkanja, moguće je da se ove sezone razboleti od prehlade, gripa ili druge bolesti.

lečenje gripa u trudnoći

Grip se najčešće najavljuje bolovima u telu, groznicom  i drhtavicom, između ostalih simptoma. Može biti problematičan za trudnice i potencijalno dovesti do komplikacija koje zahtevaju hospitalizaciju.  Zato je poželjno da sve buduće mame dobiju vakcinu protiv gripa mnogo pre nego što nastupi sezona gripa, najbolje u jesen.

Bez obzira da li ste već dobili grip ili samo želite da znate na šta da pazite i kako da ga sprečite, evo šta treba da znate da biste zaštitili sebe i svoju bebu. Ono što je najvažnije, ako sumnjate da imate grip, odmah pozovite svog lekara da biste dobili čvrstu dijagnozu i tretman koji vam je potreban. On može uključivati antivirusne lekove za grip koji su bezbedni za trudnoću, što je pre moguće.

Grip je najbolje sprečiti na vreme. Jačajte imunitet zdravim stilom života. Svakodnevna konzumacija probiotika, đumbira, meda i limuna je dobra prevencija. U sezoni gripa ne može biti na odmet, a nema negativnih uticaja na plod.

Simptomi i lečenje gripa u trudnoći

Grip (poznat i kao influenca) je teži od prehlade i javlja se naglo – u odnosu na  prehladu.

lečenje gripa u trudnoći

Simptomi gripa

Simptomi uključuju:

 • Groznica. Obično 38,3 C do 40 C  ili više.Pozovite svog doktora ako se popne iznad 38,3 C.
 • Intenzivni bolovi u mišićima.
 • Jeza.
 • Bol u grlu koja se generalno pogoršava drugog ili trećeg dana.
 • Glavobolja.
 • Opšta slabost i umor.
 • Povremeno kijanje.
 • Kašalj koji može postati jak.
 • Povremeno mučnina, povraćanje i/ili dijareja.

Međutim, neki ljudi koji imaju grip imaju respiratorne simptome bez temperature. Simptomi gripa obično traju dve nedelje, mada mogu da traju i duže.

Šta uzrokuje grip tokom trudnoće?

Slučajevi gripa su uzrokovani nizom virusa gripa. Pošto virus gripa stalno mutira, postoji neograničen broj virusa gripa. To takođe objašnjava zašto se vakcina protiv gripa razlikuje svake godine.

Da li je za trudnicu bezbedna vakcina protiv gripa?

Da, bezbedno je dobiti vakcinu protiv gripa tokom trudnoće. Možete dobiti vakcinu protiv gripa u bilo kom trenutku tokom trudnoće. Postoji mnogo dokaza da je ova vakcina bezbedna za Vas i Vašu bebu. Vakcina protiv gripa nudi najveću zaštitu ako se daje pre sezone gripa ili rano tokom nje. Poželjno do kraja oktobra. Nikada nije 100 posto efikasna jer štiti samo od virusa gripa za koje se sezonski očekuje.

Imajte na umu da vakcinu u spreju za nos (FluMist, koja se pravi od živog „oslabljenog“ virusa gripa) ne treba davati dok ste trudni ili dojite. Proverite sa svojim lekarom da saznate više.

lečenje gripa u trudnoći

Šta se dešava ako imam simptome gripa tokom trudnoće?

Ako imate simptome gripa, važno je da odmah pozovete svog lekara. Često će vam Vaš lekar primarne zdravstvene zaštite ili lokalna hitna pomoć ponuditi brzi test na grip. Test Influenza A+B se radi iz nazofaringealnog brisa. Rano testiranje pomaže da budete lečeni što je ranije moguće. Takođe i da Vaši bliski kontakti mogu da dobiju preventivni (profilaktički) tretman kako bi ostali zdravi.

Pošto grip može biti ozbiljan kod trudnica, Vaš lekar će možda želeti da Vas leči antivirusnim posredovanjem kao što je Tamiflu. Antivirusni lekovi najbolje deluju ako ih uzmete u roku od dva dana nakon što ste se razboleli. Što pre budete lečeni, bezbedniji ćete biti Vi i Vaša beba.

11 preporuka trudnici oboleloj od gripa

Isti saveti koji vam mogu pomoći da Vam bude udobno kada ste prehlađeni mogu se koristiti i kada ste oboleli od gripa. To uključuje:

 • Održavanje kontakta sa svojim lekarom.
 • Mnogo se odmarati.
 • Pijte puno tečnosti da biste umirili bol u grlu i nadoknadili ono što je izgubljeno radi groznice.
 • Uzimanje antivirusnih lekova koji Vam lekar može propisati prema uputstvima.
 • Jedite dobro koliko god možete. Fokusirajte se na hranu koja jača imunitet sa vitaminom C i hranu bogatu cinkom.
 • Uzimajte Vaše prenatalne vitamine, koji nudi dozu vitamina C i cinka bezbednu za trudnoću pored folata, kalcijuma i drugih hranljivih materija koje su Vama i Vašoj bebi potrebne.
 • Uzimati nekoliko kašika meda, što može biti umirujuće i zapravo pomoći u suzbijanju kašlja. Takođe i sirup za suzbijanje kašlja, koje vam vaš lekar preporuči.

ČAJEVI KOJI SU BEZBEDNI U TRUDNOĆI I ČAJEVI KOJI NISU PREPORUČENI  PROČITAJTE OVDE

Za visoku temperaturu

Pošto visoka temperatura može biti potencijalno štetna, moraćete da preduzmete korake da je smanjite, uključujući:

 • Uzmite lekove za snižavanje temperature(Paracetamol).
 • Isprobajte mlaku kupku ili tuš.
 • Pijte puno hladnih napitaka.
 • Neka odeća i pokrivači za krevet budu lagani.

lečenje gripa u trudnoći

Bezbedni lekovi za grip tokom trudnoće

Iako su mnogi lekovi za kojima ste posezali pre nego što ste zatrudnjeli sada zabranjeni, još uvek postoje neki lekovi koje je bezbedno uzimati za ublažavanje simptoma gripa tokom trudnoće:

 • Antivirusna sredstva. Antivirusni lekovi koji su bezbedni (i važni za uzimanje) ako ih je prepisao lekar koji Vam je postavio dijagnozu gripa.
 • Paracetamol. Ako imate groznicu ili patite od gadnih bolova u telu ili glavobolje, generalno se smatra bezbednim da uzimate proizvode koji sadrže paracetamol. Samo razgovarajte sa svojim lekarom o pravilnom doziranju.
 • Lekovi protiv kašlja. Ekspektoransi, kao i sredstva za suzbijanje kašlja, kao i većina kapi za kašalj smatraju se bezbednim tokom trudnoće. Međutim, pitajte svog lekara da li su u redu za Vas, i o doziranju.
 • Neki sprejevi za nos. Proverite sa svojim lekarom o brendovima i doziranju. Obične fiziološke kapi i sprejevi sa morskom vodom su uvek bezbedni za uzimanje. Oni mogu pomoći u čišćenju i vlaženju začepljenog nosa.

Zapamtite: Nikada ne uzimajte lekove (na recept, bez recepta ili homeopatske) bez konsultacije sa lekarom koji zna da ste trudni i prati Vašu trudnoću.

Može li grip biti opasan tokom trudnoće?

Trudnoća Vas definitivno stavlja u veći rizik od ozbiljnijih komplikacija gripa, poput upale pluća. Veća je verovatnoća da će trudnice biti hospitalizovane zbog komplikacija gripa nego kod netrudnih žena istog uzrasta. Svaka visoka temperatura može naškoditi trudnici. Zato je veoma važno da čim osetite prve simptome gripa pozovete lekara i započnete lečenje.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...