Med, Propolis i Mleč u Trudnoći

0

Med, propolis i mleč u trudnoći su potpora imunitetu, posebno u stanjima prehlade, kijavice i sl. uz  čajeve koji su bezbedni u periodu trudnoće.

Med  je u potpunosti siguran za ishranu u trudnoći. To je namirnica koja sadrži više od 180 sastojaka koji pomažu u balansiranju ishrane u trudnoći.

Upotreba meda preporučuje se posebno kod:

Takođe, med sadrži gvožđe koje pomaže kod anemije i opšteg stanja organizma. Mineralne materije, aromatimne i druge materije u medu, blagotvorno deluju na zdravlje. Posebno je značajan visok procenat  flavonoida. U medu se nalazi i veliki broj aminokiselina, vitamina B grupe, enzima, polena i antikancerogenih materijaStalno korišćenje meda doprineće jačanju odbrambene moći organizma od infekcija,  povećava se fizička i mentalna snaga, količina hemoglobina (poboljšava se krvna slika), tonus srčanog  mićiča i krvnih sudova, navode mnogi ugledni stručnjaci. 

 Med, propolis i mleč u trudnoći su potpora imunitetu, posebno u stanjima prehlade. (2)Propolis u trudnoći

Ne postoje naučna istraživanja koja bi potvrdila ili negirala sigurnost korištenja propolisa u trudnoći. Zato se preporučuje njegovo korišćenje u manjim količinama i u dogovoru s lekarom.

Mleč u trudnoći

Još su lekari u staroj Grčkoj savetovali svojim pacijentima da uzimaju matični mleč, proizvod vrednih pčela, izuzetne biološke i nutritivne vrednosti. Mleč je prirodni proizvod u kome postoji preko 150 biološki aktivnih sastojaka: belančevine, ugljeni hidrati, masti, vitamini, različite organske kiseline i drugi sastojci, ali 2,84% sastava mleča ostalo je nedovoljno istraženo.

Bez obzira na kavalitetna svojstva matični mleč nije imao širu primenu u prošlosti zbog svoje nestbilnosti u prirodnom obliku a posebno skraćene biološke aktivnosti na samo 48h.

Proučavajući sastav i druge osobenosti ove dragocene supstance , Ruski naučnici su u drugoj polovini XX veka novim tehnološkim postupkom tzv. (liofilizacijom) uspeli da na veoma niskim teperaturama, matični mleč oslobode vode, i time mu sačuvaju i produže biološku aktivnost i nekoliko godina nakon sakupljanja.

Share.

About Author

Comments are closed.