Med propolis i mleč u trudnoći

Med propolis i mleč u trudnoći

Med propolis i mleč u trudnoći su potpora imunitetu, posebno u stanjima prehlade, kijavice i sl. uz  čajeve koji su bezbedni u periodu trudnoće. Propolis samo uz preporuku vašeg lekara! Kada je mleč lekovit?

Da li je med u potpunosti siguran za ishranu u trudnoći?

Med  je u potpunosti siguran za ishranu u trudnoći. To je namirnica koja sadrži više od 180 sastojaka koji pomažu u  balansiranju ishrane u trudnoći

Med propolis i mleč u trudnoći
Med je superhrana!

Med u trudnoći – Kada se posebno preporučuje upotreba?

Takođe, med sadrži gvožđe koje pomaže kod anemije i opšteg stanja organizma. Mineralne materije, aromatimne i druge materije u medu, blagotvorno deluju na zdravlje. Posebno je značajan visok procenat  flavonoida. U medu se nalazi i veliki broj aminokiselina, vitamina B grupe, enzima, polena i antikancerogenih materija. Stalno korišćenje meda doprineće jačanju odbrambene moći organizma od infekcija,  povećava se fizička i mentalna snaga, količina hemoglobina (poboljšava se krvna slika), tonus srčanog  mićiča i krvnih sudova, navode mnogi ugledni stručnjaci.

Propolis u trudnoći

Ne postoje naučna istraživanja koja bi potvrdila ili negirala sigurnost korištenja propolisa u trudnoći. Zato se preporučuje njegovo korišćenje u manjim količinama i u dogovoru s lekarom. Trudnice alergične na polen svakako treba da izbegavaju korišćenje propolisa.

Med propolis i mleč u trudnoći
Propolis samo uz konsultaciju sa vašim lekarom.

Mleč u trudnoći

Još su lekari u staroj Grčkoj savetovali svojim pacijentima da uzimaju matični mleč, proizvod vrednih pčela, izuzetne biološke i nutritivne vrednosti. Mleč je prirodni proizvod u kome postoji preko 150 biološki aktivnih sastojaka: belančevine, ugljeni hidrati, masti, vitamini, različite organske kiseline i drugi sastojci, ali 2,84% sastava mleča ostalo je nedovoljno istraženo.

Med propolis i mleč u trudnoći
Med sa hranom je dobrodošla poslastica.

Mleč ima lekovita svojstva samo ili svež ili liofiziran?

Bez obzira na kavalitetna svojstva matični mleč nije imao širu primenu u prošlosti zbog svoje nestbilnosti u prirodnom obliku a posebno skraćene biološke aktivnosti na samo 48h. Proučavajući sastav i druge osobenosti ove dragocene supstance , Ruski naučnici su u drugoj polovini XX veka novim tehnološkim postupkom tzv. (liofilizacijom) uspeli da na veoma niskim teperaturama, matični mleč oslobode vode, i time mu sačuvaju i produže biološku aktivnost i nekoliko godina nakon sakupljanja.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...