Povišena temperatura u ranoj trudnoći – Šta treba da znate

Povisena temperatura u ranoj trudnoci

Povišena temperatura u ranoj trudnoći, u prvom trimestru, može da izazove probleme. Prosečna normalna telesna temperatura trudnice je obično oko  37 C.

Povišena temperatura u ranoj trudnoći

Povišena temperatura tokom trudnoće a posebno tokom prvog tromesečja može da izazove probleme Vašoj bebi. Trudnice koje su imale groznicu tokom rane trudnoće imali su više nego dvostruko veće šanse, od trudnica koje nisu imale groznicu, da beba ima problem. Problemi koji mogu nastati su beba sa defektom neuralne cevi (NCD). NCD su urođeni defekti mozga, kičme i kičmene moždine.

Povisena temperatura u ranoj trudnoci
Dodavanjem sintetičke folne kiseline (400 mikrograma a novije preporuke i do 600 mikrograma) se prevenira neurološki deficit kod bebe, posebno u prvom trimestru trudnoće.

Šta može pomoći?

Uzimanje 400 mikrograma folne kiseline a novije preporuke i do 600 mikrograma, svaki dan tokom trudnoće može smanjiti rizik od defekata neuralne cevi. Čak i ako imate groznicu.

Koji su rizici po trudnoću i bebu kod visoke temperature?

Temperatura viša od  39,4 C  tokom prvog trimestra takođe može povećati rizik od:

 • Poremećaj autističnog spektra (potrebno je više istraživanja u ovoj oblasti).
 • Rascep usne i nepca.
 • Urođene srčane mane.
 • Pobačaj.

Povišena temperatura kasnije tokom trudnoće može povećati rizik od prevremenog porođaja. Takođe i u kasnijoj trudnoći komplikacije mogu dovesti do urođenih mana bebe.

Povisena temperatura u ranoj trudnoci
Rizik od NTD je najviši u prvih šest nedelja trudnoće. U tom periodu se razvija neuralna cev koja formira kičmenu moždinu bebe.

Kako da znam da li imam temperaturu?

Postoji pet mesta na vašem telu na kojima možete izmeriti temperaturu:

 • Pazuh
 • Uһo
 • Čelo
 • Usta
 • Rectum

Generalno, postoje dve vrste termometara. Dodirni termometri (koji se nazivaju i kontaktni termometri) moraju dodirivati Vaše telo da bi izmerili Vašu temperaturu. Daljinski (koji se nazivaju i termometri bez kontakta) mere telesnu temperaturu bez dodirivanja kože.

Povisena temperatura u ranoj trudnoci
Dodirni ili daljinski toplometar pokazaće stanje temperature.

Koja visina temperature znači da imam groznicu?

Vaša temperatura će varirati tokom dana, a porast za stepen ili dva je normalan. Vaša temperatura se smatra groznicom ako:

 • Viša je od  37,8 C  kada se uzima na usta.
 • Viša je od  38 C  kada se uzme preko čela, uha ili rektalno.
 • Viša je od  37,2 C  kada se uzme  pod pazuhom.

Zašto imam temperaturu?

Uobičajeni razlozi za groznicu tokom trudnoće uključuju:

Neke fizičke aktivnosti takođe mogu povećati Vašu telesnu temperaturu. Ovo uključuje Bikram jogu (koja se naziva i vruća joga). Ili vežbanje napolju u vrućim, vlažnim danima. Neke studije sugerišu da previše vremena u sauni ili hidromasažnoj kadi može dovesti do previsoke telesne temperature i povećati rizik od rođenja bebe sa urođenim manama. Da biste bili sigurni, najbolje je preskočiti ove vrste aktivnosti tokom trudnoće.

Povisena temperatura u ranoj trudnoci

Groznica u kasnoj trudnoći nije toliko rizična za razvoj bebe. Sve fetalne strukture su uglavnom formirane.

Šta da radim ako imam temperaturu?

Pozovite svog lekara ako imate temperaturu. Većina trudnica može uzimati acetaminofen   da snizi temperaturu. Prekrivači za hlađenje takođe mogu pomoći. Ako je uzrok groznice bakterijska infekcija, možda će Vam biti propisan antibiotik. Ne bi trebalo da uzimate aspirin ili ibuprofen da biste snizili temperaturu tokom trudnoće. U redu je uzimati niske doze aspirina tokom trudnoće ako ga Vaš lekar preporučuje za preeklampsiju.

Kada kod lekara što pre

Ako imate temperaturu tokom trudnoće, razgovarajte sa svojim lekarom što je pre moguće, posebno ako imate:

 • Teška žeđ.
 • Tamni urin (mokraću) ili manje mokrite.
 • Vaginalni iscedak sa lošim mirisom.
 • Vrtoglavica.
 • Teški grčevi.
 • Teškoće sa disanjem.

Takođe, pozovite svog lekara ako izgleda da pokreti bebe u stomaku nisu uobičajeni.

Povisena temperatura u ranoj trudnoci
Važno je pridržavati se svih propisanih mera od strane lekara.

Najbolji način da izbegnete temperaturu je da preduzmete korake da se ne razbolite. Obavezno često perite ruke ili koristite sredstvo za dezinfekciju ruku. Držite se dalje od bolesnih ljudi, jedite zdravu hranu i dovoljno spavajte. Ojačajte imunitet.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…