Alergija u trudnoći – Lekovi da ili ne? 6 preventivnih mera

Alergija u trudnoći

Sadržaj

Alergija u trudnoći je često prisutna. Najzastupljenije su alergijski rinitis, astma i alergije na hranu. Ako razmišlјate o uzimanju leka za alergije, razgovarajte sa svojim lekarom o rizicima i prednostima.

Trudnice pitaju: Da li je bezbedno uzimati lekove za alergije tokom trudnoće? Može li se alergija prevenirati?

Da li su trudnice izloženije alergijskim reakcijama?

Trudnice spadaju u osetljivu grupu i svakako su izloženije riziku. U trudnoći može doći i do pojave alergije, na određenu hranu i hranu tretiranu hemijskim sredstvima. Kao što su pesticidi, insekticidi, aditivi… Takođe i na sredstva za pranje i tuširanje. Kao što su razni sapuni, šamponi, balzami…  Oni takođe mogu da sadrže veštačke boje, mirise, aditive… Ili druge preparate koji se koriste za negu i ulepšavanje (farbe za kosu, lakovi za kosu i dr.).

alergija u trudnoci
Svrab kože, crvene fleke, curenje iz nosa i kijavica, zapušeni sinusi, suzne oči. Dugačak je spisak nelagodnosti od alergija.

Alergije su već godinama u porastu. Alergija u trudnoći takođe. Prema podacima svaka treća osoba na svetu trenutno ima neki oblik alergije. Najzastupljenije su alergijski rinitis, astma i alergije na hranu. U Srbiji od različitih oblika alergije pati čak 35 odsto stanovništva.

Ako ste imali alergijske reakcije pre trudnoće, verovatno ćete ih imati i u trudnoći. Naravno, ukoliko se izložite okidaču. Međutim, zbog specifičnog fiziološkog stanja u trudnoći, možda se alergijska reakcija pojavi po prvi put baš u trudnoći.

ŠTA TRUDNICE TREBA DA IZBEGAVAJU DA KORISTE PRILIKOM PRANJA I NEGE KOSE PROČITAJTE OVDE

LEKOVI ZA ALERGIJE U TRUDNOĆI PROČITAJTE OVDE

Alergija u trudnoći – Da li je bezbedno uzimati lekove za alergiju u trudnoći

Ako razmišlјate o uzimanju leka za alergije, razgovarajte sa svojim lekarom o rizicima i prednostima. Većina antihistaminika prema FDA kategoriji su B i C, upotreba je ograničena. Naročito u prva tri meseca trudnoće.

Za smanjenje blagih simptomima alergije, lekar može preporučiti oralni antihistaminik. Kao što je loratadin   ili cetirizine koji su relativno bezbedni. Prospektivno prikupljeni podaci o ishodu trudnoće prilikom primene cetirizina ne ukazuju na potencijalnu toksičnost za majku ili fetus/embrion. Cetirizin se izlučuje u majčino mleko u koncentaciji od 25% do 90%. Od one koja se meri u plazmi, u zavisnosti od uzorkovanja i vremena nakon primene. Ne može se isključiti rizik od neželjenih efekata kod dojene dece. Oprez je potreban pri propisivanju ovog leka tokom perioda dojenja. Iako nisu poznata njihova dejstva na odojčad, upotreba antihistaminika se ne preporučuje kod dojilja.

alergija u trudnoci (
Razmislite o mogućnostima prevencie alergija.

Za umerene do teške simptome, Vaš lekar može preporučiti sprej kortikosteroida bez recepta. U najnižoj efektivnoj dozi. Pored oralnog antihistaminika. Opcije uklјučuju budezonid sprej za nos i flutikazon sprej za nos.

Važno

Drage trudnice, bez obzira na sve što ste pročitale u ovom tekstu nipošto se ne odlučujte da na svoju ruku uzimate lekove. Ne pre nego se posavetujete sa lekarom.  Lekar će Vam reći da li ste pravi kandidat za ovaj vid terapije.

Ako ste imali alergiju pre trudnoće

Ako ste imali utvrđenu alergiju pre trudnoće, svakako ćete izbegavati da provocirate alergiju u trudnoći. Ovo važi za alergije na prašinu, duvan, polen i sl. Lekovi protiv alergija se ponekad preporučuju tokom trudnoće. Međutim, pre nego što uzmete lek za alergiju, razmotrite načine da smanjite simptome, uklјučujući.

alergija u trudnoci
Kako birate i kako perete voće i povrće? Čitate etikete i izbegavate nepotrebne aditive?

Predlozi za prevenciju alergija

  • Izbegavanje okidača. Ograničite izlaganje svemu što izaziva simptome alergije. Ako ste imali utvrđenu alergiju pre trudnoće, svakako ćete izbegavati da provocirate alergiju u trudnoći. Ovo važi za alergije na prašinu, duvan, polen i sl. Izbegavajte sve hemijske tretmane za negu kose, lica i tela.
  • Slani sprej za nos. Slani sprej za nos koji možete kupiti u apoteci može pomoći u ublažavanju simptoma. Koristite sprej po potrebi. Većinom je sastav morska voda.
  • Fizička aktivnost. Vežbanje pomaže u smanjenju upale nosa.
  • Trake za nos. Leplјive nazalne trake mogu pomoći da Vaši nosni prolazi budu otvoreni.
  • Podizanje uzglavlјa kreveta. Podizanje uzglavlјa kreveta za 30 do 45 stepeni. Može pomoći u ublažavanju simptoma.
  • Specijalna higijena hrane. Možete koristiti dosadašnja naučna ispitivanja o smanjenju pesticida i drugih spornih sredstava za zaštitu bilja… Utvrđeno je da efikasnost pranja voća i povrća zavisi od: vrste pesticida, njihova rastvorljivost u vodi, temperatura vode, vrsta i količina dodataka, kao i vrsta voća i povrća. Efikasnije je pranje toplom nego hladnom vodom. Dodatak deterdženta značajno povećava količinu pesticida koja se pranjem odstranjuje.

DA LI SE MOŽE SMANJITI KOLIČINA PESTICIDA U VOĆU I POVRĆU PROČITAJTE OVDE

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...

Sindrom nervoznog creva u trudnoći je nelagodnost koja je sve učestalija. Tačan uzrok IBS-a nije poznat. Ali, faktori kao što su stres, određena hrana, hormonalne promene, i infekcije gastrointestinalnog trakta...

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...

Kakav je uticaj bakterijske vaginoze na ishod trudnoće? Šta kažu ispitivanja koja su ovo istraživala? To je, u mojoj ordinaciji često pitanje trudnica koje imaju bakterijsku vaginozu koju leče. Ranije...