Šta beba doživljava tokom porođaja

Šta beba doživljava tokom porođaja

Sadržaj

Šta beba doživljava tokom porođaja, šta vidi, čuje, da li oseća bol, kako diše tokom porođaja? Da li ste se ikada zapitali šta će Vaše dete osećati dok ste na porođaju? Evo detaljnog pogleda šta bebe doživljavaju tokom procesa prirodnog porođaja. I, kako je bebi tokom carskog reza?

Verovatno ste većinu trudnoće proveli planirajući i pripremajući se za ono kroz šta ćete proći kada porođaj počne. Sve, od pakovanja bolničke torbe, pohađanja školica i odlučivanja o Vašim željama za lečenje bolova, verovatno je označeno sa Vaše liste.

Šta beba doživljava tokom porođaja

Porod i porođaj su uzbudljivo vreme za Vas i Vašu bebu. Ne samo da Vi doživljavate velike emocije, osećate intenzivne senzacije i koristite Herkulovu količinu energije, već i Vaša beba. Razgovarajte sa svojim lekarom o svim pitanjima ili nedoumicama koje možete imati o udobnosti i bezbednosti Vaše bebe tokom procesa porođaja.

Šta beba doživljava tokom porođaja

Ali šta je sa Vašom bebom? Šta beba radi tokom trudova i šta doživljava tokom procesa porođaja? Razgovarali smo sa stručnjacima da odgovorimo na Vaša najveća pitanja o iskustvu porođaja i porođaja iz perspektive Vaše bebe.

Kako glava bebe prolazi kroz porođajni kanal?

Svaka trudnica se zapita, često uz trzaj ili dva, kako beba od 3000, 3500 ili čak 4000 g uspeva da prođe kroz otvor prečnika otprilike đevreka. Ali ne brinite previše: majka priroda s razlogom oprema bebe mekim lobanjama koje se mogu oblikovati.

Kada dodirnete glavu novorođenčeta, oseća se skoro kao pločice. A gde bi bila fuga su mekana područja koja omogućavaju da bebina glava ostane savitljiva dok prolazi kroz porođajni kanal.

Pored toga, grlić materice je takođe potpuno istanjen, pa je stoga i taj otvor savitljiv. Dakle, prolaz koji formira donji segment materice (i veoma tanak ostatak grlića materice) može da se proteže oko bebe. Oblikovanje lobanje Vaše bebe je samo jedna od promena koje omogućavaju bebi da prođe.

Zbog toga glava svake bebe rođene vaginalno postaje deformisana u određenom stepenu tokom procesa porođaja. Ali se čak i najizraženija „šišarka“ vraća u normalu za nekoliko dana.

Šta beba doživljava tokom porođaja

Kako beba diše tokom porođaja?

Trudovi  proizvode mehaničke i fiziološke promene koje pomažu da se Vaša beba pripremi za prvi udah vazduha. Tokom trudnoće, fetus dobija kiseonik od  svoje majke. In utero, kiseonik se isporučuje bebi kroz placentu.

Ali kada se beba rodi, a pupčana vrpca je stegnuta, posteljica više ne može da radi svoj posao, pa bebina pluća preuzimaju. U materici, pluća fetusa su ispunjena tečnošću koja im pomaže da sazrevaju. Trudovi isušuju ovu tečnost tako da se pluća mogu proširiti i napuniti vazduhom nakon rođenja.

Pluća Vaše bebe će takođe početi da dobijaju više krvi nakon rođenja. U materici krv zaobilazi ove organe zbog pritiska. Tokom porođaja, pritisak u bebinim plućima opada i krv počinje da teče kroz njih normalno.

Kako beba ostaje topla?

Kako se beba koja dolazi iz stalnog okruženja od 37 C stepeni prilagođava porođajnoj sobi od 22 C stepeni?

Štitna žlezda igra veliku ulogu. Na rođenju, nivo štitne žlezde kod bebe je do neba. Taj porast je uzrokovan i izlaganjem hladnoći i povećanim adrenalinom.

Šta beba doživljava tokom porođaja

Povišeni nivoi štitne žlezde izazivaju proizvodnju toplote iz vrste masti koja se zove “smeđa” mast, što je od suštinskog značaja za pomoć novorođenčetu da reguliše temperaturu van materice. Naravno, novorođenčadima je i dalje potrebna velika pomoć u održavanju telesne temperature. Odlaganje njihovog prvog kupanja, stavljanje kapice na njih i bezbedno povijanje u udobno ćebe može pomoći.

Da li beba oseća bol tokom porođaja?

Lekari sada znaju da novorođene bebe sigurno osećaju bol i nelagodnost. Ali koliko tačno osećaju tokom porođaja i dalje je nepoznato.

Ako biste obavili medicinsku proceduru na bebi ubrzo nakon rođenja, one bi sigurno osetile bol.  Dakle, može biti da beba oseća bol dok prolazi kroz porođajni kanal – ali niko ne zna sa sigurnošću.

Ako se bol porođaja i registruje kod bebe, neki stručnjaci to upoređuju sa osećajem postepenog stiskanja. Teško je reći šta beba oseća. Ali Vaš bol i bol bebe su potpuno različiti. Moguće je da bebin bol može biti ono što se oseća kao da se provuče kroz uski prostor. Kao što je osećaj kompresije koji dobijete kada pokušate da se uvučete ispod ograde. Takođe bi se moglo osećati kao da se stisnete kroz gomilu ili da se stisnete između dve velike gromade dok se provlačite.

Šta beba može da čuje i vidi tokom porođaja?

Baš kao što ne postoji način da se kaže kakav osećaj beba oseća kada putuje kroz porođajni kanal, lekari takođe nisu sigurni koliko beba vidi ili čuje tokom porođaja. Ali dobro je poznato da beba ima neke slušne sposobnosti pre nego što dođe na svet.

Doktori kažu da slušanje mame kako pričaju i pevaju, omogućava bebi  dok su u materici da prepozna zvuk maminog glasa nakon rođenja. Kao i da je deo veze između rmajke i deteta.

Nasuprot tome, vid bebe pre rođenja je teže proceniti. Ali nakon što se beba rodi, znamo da im je vid u početku zamagljen i da ne mogu dobro da se fokusiraju. Kada se drži oko 20 do 35 cm od lica majke (nije slučajno da se radi o rastojanju između Vašeg i bebinog lica kada je držana u Vašim rukama). Beba može da otkrije crte lica svog roditelja –  još jedan element početnog vezivanja.

Šta beba doživljava tokom porođaja

Kako se beba kreće tokom porođaja?

Vaše dete će dati sve od sebe da pomogne tom procesu dok Vaš porođaj napreduje. Na primer, telo Vaše bebe (obično njihova glava) će gurnuti nadole grlić materice pomažući dilataciji, a dok se spuštaju u porođajni kanal, bebe će se uvijati i okretati da pronađu najlakši način da se proguraju kroz karlične kosti.

Dok će se Vaša beba kretati na različite načine tokom porođaja, postoje veliki pokreti (poznati kao kardinalni pokreti porođaja) kroz koje će bebe u položaju sa glavom nadole obično prolaziti tokom vaginalnog porođaja.  Ovi uključuju:

  • Angažovanje: Kada najširi deo bebine glave uđe u karlicu.
  • Spuštanje: Kada se bebina glava spusti dalje u karlicu.
  • Fleksija: Kada se bebina glava savije nadole (brada prema grudima) dok se spušta.
  • Unutrašnja rotacija: Kada se bebina glava rotira tako da je zadnji deo glave odmah ispod stidne kosti.
  • Ekstenzija: Kada se glava ispruži unazad da bi se rotirala ispod i oko stidne kosti.
  • Spoljašnja rotacija: Kada se glava rotira da bi bila u liniji sa telom nakon što je porođena
  • Izbacivanje: Kada se gornje rame porađa ispod stidne kosti, a ostatak tela sledi.

Šta beba radi tokom kontrakcija? One nastavljaju da se kreću! Istraživanja su pokazala da bebe nastavljaju da se kreću tokom porođaja, a većina njihovog kretanja se dešava tokom kontrakcija.

Kako je bebi tokom carskog reza?

Kako se iskustvo rođenja bebe carskim rezom razlikuje od iskustva vaginalnog rođenja? Kao prvo, beba koja se nije progurala kroz porođajni kanal verovatno će imati okrugliju, manje uklještenu glavu.

Još jedna ključna razlika: beba rođena carskim rezom može da diše brže i pliće od bebe rođene vaginalno. To je zato što kontrakcije materice roditelja tokom porođaja i kompresija grudnog koša u porođajnom kanalu mogu pomoći izbacivanju tečnosti iz pluća.

Shodno tome, beba rođena carskim rezom može se roditi sa onim što je poznato kao prolazna tahipneja novorođenčeta, ili “vlažna pluća”, i možda će morati da diše brže i teže dok se tečnost ne izbaci ili apsorbuje. Dobre vesti: Problem se obično rešava za 24 do 48 sati.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Da li su to počeli trudovi, jesu li to što osećam prave porođajne kontrakcije? Da li možete imati kontrakcije pre nego što Vam vodenjak pukne? Upoznajte znakove pravih porođajnih kontrakcija...

Evo kako prirodnim metodama podstaći grlić materice da omekša. Grlić materice je donji deo materice. Povezuje matericu sa vaginom i obezbeđuje prolaz između materične šupljine i vaginalne šupljine. Dilatacija i...

Kako olakšati kontrakcije? Bez obzira da li planirate da se porodite uz upotrebu lekova protiv bolova kao što je epiduralna, saznanje šta pomaže kod kontrakcija može Vam koristiti tokom porođaja....

Krunisanje ili vatreni prsten na porođaju je onaj poslednji deo porođaja Vaše bebe, kada njena glava postane vidljiva u porođajnom kanalu. Za neke porođaje, ovo je uzbudljiv i olakšavajući...