Šta beba u 1. godini ne treba da jede

Šta beba u 1. godini ne treba da jede

Sadržaj

Mame pitaju, šta beba u 1. godini ne treba da jede? Jer, period uvođenja nemlečne hrane je doba tokom koga su roditelji posebno posvećeni brizi da dete dobije što  kvalitetniju hranu.

Šta beba u 1. godini ne treba da jede

Jedan od osnovnih principa zdrave ishrane je uvođenje što više raznovrsnih namirnica. U ovom periodu (od 6. do 12.meseca) važno je da imate na umu i koje namirnice ne treba da dajete svom odojčetu, zato što nisu bezbedne ili zato što dete u ovom uzrastu još nije spremno za njih.

Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Hrana treba da bude bezbedna za bebu.

Koja hrana nije bezbedna za bebu od 6 do 12 meseci

Izbegavajte namirnice kojima beba može da se uguši kao što su:

– Bobičasto voće poput grožđa, višanja, suvog grožđa, krupnih borovnica.

– Čips, smoki, kikiriki i kokice.

– Tvrde namirnice kao što su sirova šargarepa, celer, jabuka.

Bobičasto voće iseckajte na komadiće. Šargarepu i drugo voće i povrće ponudite detetu kuvano ili rendano. Ove namirnice nemojte držati na dohvat deteta. Kada počne samostalno da se kreće (puzi) vaš mališan će prvo posegnuti za onim što je zabranjeno! Hranite dete u stolici za hranjenje. Ne ostavljajte ga bez nadzora odrasle osobe tokom hranjenja!

Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Jagode su čest uzrok alergije pa nije preporučljivo da ih date detetu u prvoj godini.

Namirnice koje se ne preporučuju u prvoj godini života

– Kravlje mleko, kao ni druga mleka životinjskog porekla. Kao što je naprimer kozje, ovčje, nemojte davati detetu do kraja prve godine života. Osim majčinog mleka, mlečne formule prilagođene uzrastu su najbolji izbor. Napici biljnog porekla (bademovo, ovseno i druga “mleka”) ne preporučuju se kao zamena u ovom uzrastu.

– Belance jajeta se ne preporučuju zbog visokog potencijala da izazove alergiju. Krajem prve godine možete dati detetu kolač ili proju pripremljenu sa jajima. Ali za celo jaje sačekajte prvi rođendan.

– Med, jer sadrži spore bakterije clostridium botulinum. Može izazvati botulizam, teško trovanje kod male dece.

–  Voćni sokovi. Voćni sokovi nisu zamena za voće, imaju dosta šećera a malo nutrijenata Iivlakana koje sadrži celo voće.

– Konzervisana hrana, mesne prerađevine, dimljeno meso. Bilo bi dobro da i starija deca i odrasli izbegavaju gotovu i prerađenu hranu. Ali mala deca su posebno osetljiva na nitrite i druge aditive i konzervanse koje ova hrana sadrži.

– Riba sa visokim sadržajem žive (tuna, sabljarka).

– Slatkiši. Bebe imaju urođeni afinitet za slatku hranu i rado prihvataju sve što je slatko. Ograničite bebin jelovnik na prirodno slatke namirnice. Kao što je banana ili drugo voće. Izbegavajte slatkiše (kolače i kremove sa visokim sadržajem šećera i masnoća).

– Jagode su čest uzrok alergije pa nije preporučljivo da ih date detetu u prvoj godini. Ili, vrlo oprezno u maloj količini. Drugi problem je što jagode rastu nisko na zemlji i teško ih je dobro oprati. Tako da je bolje da ih ne dajete odojčetu.

– So. Bubrezi odojčeta su još funkcionalno nezreli. I ne treba ih opterećivati viškom soli. Zato izbegavajte dosoljavanje hrane za odojče. Tako ćete pomoći i uspostavljanju zdravih navika za kasnije.

– Nepasterizovani jogurt ili mladi sir. Mlečni proizvodi mogu biti izvor trovanja hranom ako nisu pasterizovani. Vodite računa i o roku trajanja. On je vrlo kratak za sveže mlečne proizvode.

– Nedovoljno termički obrađene namirnice. Žumance i meso treba da budu dobro kuvani.

Jagode su čest uzrok alergije pa nije preporučljivo da ih date detetu u prvoj godini.
Hrana treba da je dobro termički obrađena, naročito jaja i meso!

Zablude o namirnicama koje mogu da izazovu alergiju

Neke namirnice češće izazivaju alergiju od drugih. To su naprimer riba, kikiriki i koštunjivo voće…. U cilju prevazilaženja ovog problema (sve češćeg kod dece), bilo je pokušaja da se alergije preduprede odlaganjem uvođenja ovih namirnica. Međutim, ova strategija se nije pokazala kao uspešna. Slično je i sa glutenom, uzročnikom celijakije.

Gluten je jedan od sastojaka pšeničnog, raženog i ječmenog brašna. Uvodi se kada počne nemlečna ishrana. Bilo kada između 5. i 12. meseca. Izbegavajte unos veće količine namirnica sa glutenom u prvim nedeljama uvođenja nemlečne ishrane (žitne kašice).

Alergogene namirnice – ne preporučuje se odlaganje uvođenja ribe, putera od kikirikija ni drugog koštunjivog voća. Preporuke su iste kao i za drugu hranu.

Sta beba u 1. godini ne treba da jede
Utvrđeno je da postoje zablude o namirnicama koje mogu da izazovu alergiju.

Nema posebnih preporuka za decu sa pozitivnom porodičnom anamnezom za atopijske bolesti. Kao što su ekcem, aregijski rinitis, astma. Preporuke za uvođenje nemlečne hrane iste su kao i za svu drugu decu.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...