Šta je sindet? Zašto je on dobar za vas?

Šta je sindet

Sadržaj

Šta je sindet, zašto se sve više primenjuje širom sveta i preuzima mesto klasičnom sapunu? Sindet predstavlja sintetski deteržent ili “sapun bez sapuna”. Njegova prednost je to što štiti hidrolipidni sloj, tj. čuva kiseli omotač kože, ne iritira kožu, a uklanja sve nečistoće kao što to radi i sapun.

Zašto je sapun prevaziđeno sredstvo za pranje kože?

Sapun je najstarije sredstvo za pranje kože. Koristimo ga za pranje ruku i lica, a često i za pranje tela. Iako postoji već 5.000 godina, prodaja iz godine u godinu u celom svetu pada. Tome su doste doprineli i dermatolozi koji sve češće ukazuju na štetnost sapuna.

Kako nastaje sapun? 

Jednostavno, hemijskom rekcijom prirodnih biljnih ili životinjskih masti sa jakim bazama.

Sta je sindet
Nedostaci sapuna podstakli su potragu za novim proizvodima za pranje kože.

Kako deluje sapun i zašto je došlo do portage za novim proizvodima za pranje?

Prilikom pranja kože, tj. u vodenom rastvoru, sapun reaguje bazno i snažno odmašćuje kožu   tako da sa nje skida i ono što je loše i ono što je dobro. Loši su patogeni koji žive na našoj koži, a dobre su masnoće koje štite našu kožu od dehidratacije.

Zbog toga koža može da pocrveni, da počne da svrbi, a često bude i preterano isušena. Naime, dolazi do oštećenja prirodnog kiselog zaštitnog omotača kože, koji sprečava razmnožavanje bakterija na površini kože pa ona ostaje nezaštićena ne samo od mikroorganizama nego i od drugih štetnih spoljašnjih faktora.

I još nešto, pranjem u „tvrdoj“ vodi sapun proizvodi teško rastvorljive soli koje zatvaraju pore i dodatno iritiraju kožu. Ovi nedostaci sapuna podstakli su potragu za novim proizvodima za pranje tela.

Sta je sindet
Sapun bez sapuna, idealnao sredstvo za pranje kože, preporuka za higijenu za celu porodicu.

Šta je sindet?  Sapun bez sapuna, idealnao sredstvo za pranje kože?

60-ih godina prošlog veka počinje proizvodnja sintetskih sredstava za pranje, sindeta (sindet – skraćeno od sintetski deterdžent, sapun bez sapuna). Veštački stvoren “mlađi brat” pomeo je industriju kozmetike i poveo pravu revoluciju u čišćenju i nezi, pogotovo kada je u pitanju osetljiva koža.

Kakvi mogu biti sindeti?

Sindeti mogu biti čvrsti ili tečni. Nastaju kompleksnim hemijskim reakcijama zbog kojih je njihov pH neutralan, a samim tim su i lakše podnošljivi.

Sta je sindet

Sindeti su nežniji prema koži, mogu biti čvrsti ili tečni.

Koja je prednost sindeta u odnosu na sapune?

Prednost u odnosu na sapune je da ne daju bazne reakcije pa čuvaju pH kože tj. prirodni kiseli omotač kože koji deluje na razmnožavanje bakterija. Čak i tokom pranja u “tvrdoj” vodi ne stvaraju teško rastvorne soli. Nežniji su prema koži, ne zatvaraju pore i ne iritiraju kožu.

Prepoznatljiva razlika između sapuna i sindeta je osećaj suvoće prilikom pranja ruku. Nakon pranja ruku običnim sapunom koža ostaje suva, postoji osećaj zatezanja. Kod sindeta takvog osećaja nema jer deluje preventivno i štiti zaštitnu barijeru kože, ne zatvara pore i ne iritira.

Sta je sindet
Sindet je posebno formulisan za osetljivu kožu. Posebno se savetuje za pranje nežne kože beba.

Kome se preporučuje higijena sindetom?

Sindet je posebno formulisan za osetljivu kožu, pa se preporučuje i osobama koje imaju problem sa dermatitisom i aknama.

Sindet je uvek najbolja preporuka za higijenu za celu porodicu. Posebno se savetuje za pranje nežne kože beba.

Sindeti gotovo nikada ne sadrže konzervanse, niti paraben, a vrlo često imaju u sebi prirodne sastojke koji dodatno umiruju i hidriraju kožu.

avatar
Već 15 godina u svetu dermokozmetike. Posvetila je karijeru i znanje, stručnom približavanju i pretstavljanju visokokvalitetnih dermokozmetičkih proizvoda.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...