Šta je sindet? Zašto je on dobar za vas?

Šta je sindet

Šta je sindet, zašto se sve više primenjuje širom sveta i preuzima mesto klasičnom sapunu? Sindet predstavlja sintetski deteržent ili „sapun bez sapuna“. Njegova prednost je to što štiti hidrolipidni sloj, tj. čuva kiseli omotač kože, ne iritira kožu, a uklanja sve nečistoće kao što to radi i sapun.

Zašto je sapun prevaziđeno sredstvo za pranje kože?

Sapun je najstarije sredstvo za pranje kože. Koristimo ga za pranje ruku i lica, a često i za pranje tela. Iako postoji već 5.000 godina, prodaja iz godine u godinu u celom svetu pada. Tome su doste doprineli i dermatolozi koji sve češće ukazuju na štetnost sapuna.

Kako nastaje sapun? 

Jednostavno, hemijskom rekcijom prirodnih biljnih ili životinjskih masti sa jakim bazama.

Sta je sindet
Nedostaci sapuna podstakli su potragu za novim proizvodima za pranje kože.

Kako deluje sapun i zašto je došlo do portage za novim proizvodima za pranje?

Prilikom pranja kože, tj. u vodenom rastvoru, sapun reaguje bazno i snažno odmašćuje kožu   tako da sa nje skida i ono što je loše i ono što je dobro. Loši su patogeni koji žive na našoj koži, a dobre su masnoće koje štite našu kožu od dehidratacije.

Zbog toga koža može da pocrveni, da počne da svrbi, a često bude i preterano isušena. Naime, dolazi do oštećenja prirodnog kiselog zaštitnog omotača kože, koji sprečava razmnožavanje bakterija na površini kože pa ona ostaje nezaštićena ne samo od mikroorganizama nego i od drugih štetnih spoljašnjih faktora.

I još nešto, pranjem u „tvrdoj“ vodi sapun proizvodi teško rastvorljive soli koje zatvaraju pore i dodatno iritiraju kožu. Ovi nedostaci sapuna podstakli su potragu za novim proizvodima za pranje tela.

Sta je sindet
Sapun bez sapuna, idealnao sredstvo za pranje kože, preporuka za higijenu za celu porodicu.

Šta je sindet?  Sapun bez sapuna, idealnao sredstvo za pranje kože?

60-ih godina prošlog veka počinje proizvodnja sintetskih sredstava za pranje, sindeta (sindet – skraćeno od sintetski deterdžent, sapun bez sapuna). Veštački stvoren “mlađi brat” pomeo je industriju kozmetike i poveo pravu revoluciju u čišćenju i nezi, pogotovo kada je u pitanju osetljiva koža.

Kakvi mogu biti sindeti?

Sindeti mogu biti čvrsti ili tečni. Nastaju kompleksnim hemijskim reakcijama zbog kojih je njihov pH neutralan, a samim tim su i lakše podnošljivi.

Sta je sindet

Sindeti su nežniji prema koži, mogu biti čvrsti ili tečni.

Koja je prednost sindeta u odnosu na sapune?

Prednost u odnosu na sapune je da ne daju bazne reakcije pa čuvaju pH kože tj. prirodni kiseli omotač kože koji deluje na razmnožavanje bakterija. Čak i tokom pranja u “tvrdoj” vodi ne stvaraju teško rastvorne soli. Nežniji su prema koži, ne zatvaraju pore i ne iritiraju kožu.

Prepoznatljiva razlika između sapuna i sindeta je osećaj suvoće prilikom pranja ruku. Nakon pranja ruku običnim sapunom koža ostaje suva, postoji osećaj zatezanja. Kod sindeta takvog osećaja nema jer deluje preventivno i štiti zaštitnu barijeru kože, ne zatvara pore i ne iritira.

Sta je sindet
Sindet je posebno formulisan za osetljivu kožu. Posebno se savetuje za pranje nežne kože beba.

Kome se preporučuje higijena sindetom?

Sindet je posebno formulisan za osetljivu kožu, pa se preporučuje i osobama koje imaju problem sa dermatitisom i aknama.

Sindet je uvek najbolja preporuka za higijenu za celu porodicu. Posebno se savetuje za pranje nežne kože beba.

Sindeti gotovo nikada ne sadrže konzervanse, niti paraben, a vrlo često imaju u sebi prirodne sastojke koji dodatno umiruju i hidriraju kožu.

Već 15 godina u svetu dermokozmetike. Posvetila je karijeru i znanje, stručnom približavanju i pretstavljanju visokokvalitetnih dermokozmetičkih proizvoda.
Preporučujemo vam...
Preparati na bazi zobi
Preparati na bazi zobi su idealni za negu osetljive kože
Preparati na bazi zobi su od davnina korišćeni u nezi kože. Brašno zobi se dodavalo kupkama i kremama kako bi se umirio svrab, ali i ublažila suvoća i iritacija kože.Za fragilnu kožu – preparati na bazi zobi Koža nije samo najveći, već je i izuzetno kompleksan ljudski organ. Kada govorimo…
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…