Makrobiotička Vegeterijanska i Vegan Ishrana

Makrobiotička Vegeterijanska i Vegan Ishrana

Makrobiotička vegeterijanska i vegan ishrana, koliko je dobrodošla u trudnoći?  Pristupa ishrani ima veoma mnogo. Neki od njih su poznati vekovima, a neki su modni trend.

Makrobiotička vegeterijanska i vegan ishrana i trudnoća

Bez obzira koji je pristup izabran, pravilna ishrana podrazumeva unos svih potrebnih hranljivih materija prema tablicama za referentne dnevne unose.  Izraz „atipični načini ishrane“ potiče iz stručnih krugova. Pod time se podrazumevaju vegetarijanska, vegan i makrobiotička ishrana. Ona se pretežno zasniva na hrani biljnog porekla, ali se preporučuje izvesna upotreba namirnica životinjskog porekla, pre svega ribe. Mlečni proizvodi se izbegavaju.

Makrobiotička Vegeterijanska i Vegan Ishrana
Vegani ne koriste ništa od hrane životinjskog porekla!

Principi makrobiotičke ishrane

  • Makrobiotička ishrana se pretežno zasniva na hrani biljnog porekla, ali se preporučuje izvesna upotreba namirnica životinjskog porekla, pre svega ribe. Mlečni proizvodi se izbegavaju. Makrobiotička ishrana je jedan od atipičnih načina ishrane, kome ljudi pribegavaju kada imaju određene zdravstvene probleme ili  kada donesu takvu odluku iz nekog ličnog razloga. Sve je više poklonika alternativnih načina ishrane, uključujućo one koji izbegavaju meso, proizvode od mesa, industrijske prerađevine, a u želji da očuvaju zdravlje i izraze svoj stav o životnoj okolini. Makrobiotika  podrazumeva filozofiju, način i stil života, odnosno shvatanje sveta.

Koja je razlika između vegetarijanske i vegan ishrane?

  • Ni u jednom od ova dva pravca se ne konzumira meso. Vegetarijanci najčešće koriste mlečne prozvode i jaja, a vegani ništa od hrane životinjskog porekla.

Da li ishrana presnom hranom spada u atipične načine ishrane?

  • Zvanično ne, ali suštinski da. Ovaj način ishrane može dovesti do povećane hladnoće u telu što svakako nije povoljno u trudnoći.
Makrobiotička Vegeterijanska i Vegan Ishrana
Organska hrana je svakako dobrodošla

Koji su rizici po zdravlje trudnice kod atipičnih načina ishrane?

  • Neunošenje hranljivih materija kojih najviše ima u hrani životinjskog porekla. Lakše dolazi do deficita kalcijuma, gvožđa, vitamina B12 i cinka. Iako folne kiseline ima dosta u hrani biljnog porekla, nije redak deficit ovog vitamina.

Da li deficiti pojedinih nutrijenata kod atipične ishrane mogu da se odraze na zdravlje trudnice i bebe?

  • Dok je beba u stomaku, ima prednost u korišćenju svih hranljivih materija. U toku trudnoće, majčin organizam daje svoje rezerve za bebine potrebe, te deficiti ne moraju biti uočljivi, ili bar ne brzo. Ipak, dugotrajna povećana potrošnja dok traje trudnoća i dojenje može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih posledica.

Hrana takođe mora biti pripremljena na odgovarajući način.

Spec. med. mikrobiologije, makrobiotički terapeut i savetnica za makrobiotičku ishranu. Doktorka je usmerena na holisticki pristup zdravlju kroz makrobiotiku. Autor je knjiga iz te oblasti.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…