Makrobiotička, Vegeterijanska, Vegan Ishrana

Atipični Načini Ishrane, Makrobiotička, Vegeterijanska, Vegan Ishrana, i Izazovi u Periodu Trudnoće

Pristupa ishrani ima veoma mnogo. Neki od njih su poznati vekovima, a neki su modni trend.

Bez obzira koji je pristup izabran, pravilna ishrana podrazumeva unos svih potrebnih hranljivih materija prema tablicama za referentne dnevne unose. 

Atipicni Nacini Ishrane Makrobioticka Vegeterijanska Vegan Ishrana i Izazovi u Periodu Trudnoce 2
Vegani ne koriste ništa od hrane životinjskog porekla!

Izraz „atipični načini ishrane“ potiče iz stručnih krugova.

Pod time se podrazumevaju vegetarijanska, vegan i makrobiotička ishrana. Ona se pretežno zasniva na hrani biljnog porekla, ali se preporučuje izvesna upotreba namirnica životinjskog porekla, pre svega ribe. Mlečni proizvodi se izbegavaju.

 

 

  • Koji su principi makrobiotičke ishrane?

  • Makrobiotička ishrana se pretežno zasniva na hrani biljnog porekla, ali se preporučuje izvesna upotreba namirnica životinjskog porekla, pre svega ribe. Mlečni proizvodi se izbegavaju. Makrobiotička ishrana je jedan od atipičnih načina ishrane, kome ljudi pribegavaju kada imaju određene zdravstvene probleme ili  kada donesu takvu odluku iz nekog ličnog razloga. Sve je više poklonika alternativnih načina ishrane, uključujućo one koji izbegavaju meso, proizvode od mesa, industrijske prerađevine, a u želji da očuvaju zdravlje i izraze svoj stav o životnoj okolini. Makrobiotika  podrazumeva filozofiju, način i stil života, odnosno shvatanje sveta. 
  • Koja je razlika između vegetarijanske i vegan ishrane?

  • Ni u jednom od ova dva pravca se ne konzumira meso. Vegetarijanci najčešće koriste mlečne prozvode i jaja, a vegani ništa od hrane životinjskog porekla.
  • Da li ishrana presnom hranom spada u atipične načine ishrane?

  • Zvanično ne, ali suštinski da. Ovaj način ishrane može dovesti do povećane hladnoće u telu što svakako nije povoljno u trudnoći.
  • Koji su rizici po zdravlje trudnice kod atipičnih načina ishrane?

  • Neunošenje hranljivih materija kojih najviše ima u hrani životinjskog porekla. Lakše dolazi do deficita kalcijuma, gvožđa, vitamina B12 i cinka. Iako folne kiseline ima dosta u hrani biljnog porekla, nije redak deficit ovog vitamina.

Atipicni Nacini Ishrane Makrobioticka Vegeterijanska Vegan Ishrana i Izazovi u Periodu Trudnoce 1

  • Da li deficiti pojedinih nutrijenata kod atipične ishrane mogu da se odraze na zdravlje trudnice i bebe?

  • Dok je beba u stomaku, ima prednost u korišćenju svih hranljivih materija. U toku trudnoće, majčin organizam daje svoje rezerve za bebine potrebe, te deficiti ne moraju biti uočljivi, ili bar ne brzo. Ipak, dugotrajna povećana potrošnja dok traje trudnoća i dojenje može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih posledica.

Hrana takođe mora biti pripremljena na odgovarajući način.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Spec. med. mikrobiologije, makrobiotički terapeut i savetnica za makrobiotičku ishranu. Doktorka je usmerena na holisticki pristup zdravlju kroz makrobiotiku. Autor je knjiga iz te oblasti.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…