Makrobiotička Vegeterijanska i Vegan Ishrana

Makrobiotička Vegeterijanska i Vegan Ishrana

Sadržaj

Makrobiotička vegeterijanska i vegan ishrana, koliko je dobrodošla u trudnoći?  Pristupa ishrani ima veoma mnogo. Neki od njih su poznati vekovima, a neki su modni trend.

Makrobiotička vegeterijanska i vegan ishrana i trudnoća

Bez obzira koji je pristup izabran, pravilna ishrana podrazumeva unos svih potrebnih hranljivih materija prema tablicama za referentne dnevne unose.  Izraz „atipični načini ishrane“ potiče iz stručnih krugova. Pod time se podrazumevaju vegetarijanska, vegan i makrobiotička ishrana. Ona se pretežno zasniva na hrani biljnog porekla, ali se preporučuje izvesna upotreba namirnica životinjskog porekla, pre svega ribe. Mlečni proizvodi se izbegavaju.

Makrobiotička Vegeterijanska i Vegan Ishrana
Vegani ne koriste ništa od hrane životinjskog porekla!

Principi makrobiotičke ishrane

  • Makrobiotička ishrana se pretežno zasniva na hrani biljnog porekla, ali se preporučuje izvesna upotreba namirnica životinjskog porekla, pre svega ribe. Mlečni proizvodi se izbegavaju. Makrobiotička ishrana je jedan od atipičnih načina ishrane, kome ljudi pribegavaju kada imaju određene zdravstvene probleme ili  kada donesu takvu odluku iz nekog ličnog razloga. Sve je više poklonika alternativnih načina ishrane, uključujućo one koji izbegavaju meso, proizvode od mesa, industrijske prerađevine, a u želji da očuvaju zdravlje i izraze svoj stav o životnoj okolini. Makrobiotika  podrazumeva filozofiju, način i stil života, odnosno shvatanje sveta.

Koja je razlika između vegetarijanske i vegan ishrane?

  • Ni u jednom od ova dva pravca se ne konzumira meso. Vegetarijanci najčešće koriste mlečne prozvode i jaja, a vegani ništa od hrane životinjskog porekla.

Da li ishrana presnom hranom spada u atipične načine ishrane?

  • Zvanično ne, ali suštinski da. Ovaj način ishrane može dovesti do povećane hladnoće u telu što svakako nije povoljno u trudnoći.
Makrobiotička Vegeterijanska i Vegan Ishrana
Organska hrana je svakako dobrodošla

Koji su rizici po zdravlje trudnice kod atipičnih načina ishrane?

  • Neunošenje hranljivih materija kojih najviše ima u hrani životinjskog porekla. Lakše dolazi do deficita kalcijuma, gvožđa, vitamina B12 i cinka. Iako folne kiseline ima dosta u hrani biljnog porekla, nije redak deficit ovog vitamina.

Da li deficiti pojedinih nutrijenata kod atipične ishrane mogu da se odraze na zdravlje trudnice i bebe?

  • Dok je beba u stomaku, ima prednost u korišćenju svih hranljivih materija. U toku trudnoće, majčin organizam daje svoje rezerve za bebine potrebe, te deficiti ne moraju biti uočljivi, ili bar ne brzo. Ipak, dugotrajna povećana potrošnja dok traje trudnoća i dojenje može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih posledica.

Hrana takođe mora biti pripremljena na odgovarajući način.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....