Šta su žvale, angularni heilitis kod dece i odraslih?

Šta su žvale

Angularni heilitis je  kožna  infekcija koja se drugačije naziva angularni stomatitis, perlèche, a u narodu se naziva žvale.

Zašto se javljaju žvale?

Žvale izazivaju razni faktori, a neki od njih mogu biti alergije, hronična oboljenja, nedostatak vitamina, dehidratacija, infekcije bakterijom (stafilokokom ili streptokokom) ili gljivicom.  Žvale, angularni heilitis, se  javljaju u vidu crvenila, koje se širi od usana ka koži. Zatim nastaje  pukotina, praćena pojavom otoka i bolom. Žvale nastaju  u jednom, a nekad i u oba ugla usana. Žvale se mogu pojaviti u bilo kom uzrastu.

Šta su žvale
Nedostatak vitamina B, cinka i gvožđa mogu uzrokovati pojavu žvala.

Žvale zbog nedostatka nekih vitamina

U najvećem broju slučajeva, žvale nastaju zbog nedostatka vitamina i minerala. Nedostatak vitamina B, cinka i gvožđa slabi kožnu barijeru u predelu ugla usana  i koža je tada sklona infekcijama.

Oralna higijena i mehaničko povređivanje

Neadekvatna oralna higijena i neodgovarajući protetski radovi takođe mogu dovesti do nastanka žvala. Stalno lizanje usana i uglova usana. Mehaničko povređivanje prilikom upotrebe konca za zube, nedogovarajuće četkice ili proteze su potencijalni uzročnici.

Alergijska reakcija

Mogu da se jave i kao alergijska reakcija na određenu hranu ili sastojke koja se koriste u oralnoj higijeni i kozmetičkim preparatima. Zato,  uzmite i ovu opciju u obzir.

Zašto se javljaju žvale?
Treba otići kod izabranog lekara ili stomatologa.

Kod određenih bolesti

Žvale se javljaju kod Kronove bolesti, anemija, dijabetesa i kod osoba sa slabim imunim odgovorom.

Infekcije

Žvale mogu nastati i usled infekcije bakterijom (stafilokokom ili streptokokom) ili gljivicom. Deca često stavljaju igračke u usta, pa je bitna higijena igračaka. Takođe, neadekvatna higijena čaša i pribora za jelo u restoranima može biti uzrok infekcije…

Šta uraditi kada se pojave žvale

Potrebno je otići kod lekara da ustanovi uzrok pojave žvala. Kada je poznat uzrok pojave žvala, odrediće se i adekvatna terapija.  Lekar treba da utvrdi uzrok upale da bi je pravilno lečio. Važno je odmah napraviti i razliku: ugaoni heilitis ili žvale nisu isto što i herpes ili groznica! Simptomi se obično poboljšavaju u roku od par nedelja lečenja. Higijena usana je važna za sve slučajeve (uzroke) pojave žvala. Usta trebaju da budu čista i suva. Ako je uzrok loše postavljena proteza ili loš zagriz, neophodna je konsultacija sa stomatologom. Da ne bi došlo dodatne infekcije, potrebno je izbegavati dodirivanje rukama i jezikom.

Zašto se javljaju žvale?
Mala deca često u usta stavljaju igračke a malo starija olovku!

Terapija kada se pojave žvale

Od uzroka zavisi i sama terapija, Ona može biti nadoknada vitamina i minerala, rehidratacija, izbegavanje alergena u hrani i kozmetičkim preparatima. U nekim slučajevima se preporučuje upotreba masti i krema koje treba da smanje infekciju i ubrzaju proces zarastanja. U kućnim uslovima možete  koristiti  med, vitaminske kreme, kreme sa alojom verom, kokosovo ili maslinovo ulje.

Prevencija pojave žvala

Prevencija se postiže pravilnom i izbalansiranom ishranom, unosom dosta tečnosti i uzimanjem vitamina i minerala. Potrebno je voditi računa o pravilnoj oralnoj higijeni, tehnici pranja zuba i sastavu paste koju koristite.

Zašto se javljaju žvale?
Nisu zarazne ali se bakterije ili gljivice mogu prenetu ako su one uzrok pojave žvala. Higijena je bitna!

Mogu li se inficirati?

Angularni heilitis je često stanje koje se može zakomplikovati ili biti izazvano bakterijskom ili gljivičnom infekcijom. Naročito kod osoba sa slabijim imunitetom i dijebetesom. U tim slučajevima se koriste antibiotske i antimikotske masti. Lekar će proceniti da li je potrebno uraditi bris i ustanoviti da li su prisutne bakterije ili gljivice.

Da li su žvale zarazne?

Ne žvale nisu zarazne i ne mogu se preneti na drugu osobu, sem ukoliko je uzrok žvala infekcija. I to bakterijom ili gljivicom.  Može doći čak i do više infekcija – i gljivične i bakterijske infekcije u isto vreme. U tom slučaju, korišćenjem iste čaše, nedovoljnom higijenom pribora za jelo i piće ili direktno poljupcem, može se preneti.

Doktor stomatologije čija je misija podizanje svesti o oralnom zdravlju. Posebne sfere interesovanja su joj iz oblasti dečje stomatologije, parodontologije i parodontalne hirurgije.
Preporučujemo vam...
Enterosgel i detoksikacija
Enterosgel i detoksikacija
Enterosgel i detoksikacija – DA jer ovim preparatom, štiti se vaš imunološki sistem. Bezbedan za primenu kod dece, trudnica i odraslih.Zašto je oslabljen imunološki sistem dece i odraslih?Klimatske promene i globalno otopljavanje pogoduju širenju i razvoju poznatih virusnih infekcija. Zatim alergijskih manifestacija (nutritivnih i inhalatornih) i pojavi i razvoju novih,…
Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Mame pitaju, šta beba u 1. godini ne treba da jede? Jer, period uvođenja nemlečne hrane je doba tokom koga su roditelji posebno posvećeni brizi da dete dobije što kvalitetniju hranu.Šta beba u 1. godini ne treba da jede Jedan od osnovnih principa zdrave ishrane je uvođenje što više raznovrsnih namirnica.…
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…