Supružnik Nije na Drugom Mestu!

Suprug ne treba da bude na drugom mestu!

Deci je potrebno da znaju da se njihovi roditelji vole i poštuju. Ljubav prema deci dolazi prirodno, dok se ljubav prema bračnom drugu ohrabruje i neguje.

U našoj kulturi ukorenjena vrednost je da su deca najvažnija, da dolaze pre svih, pre bračnog druga i primarne porodice (sopstvenih roditelja i braće i sestara) i pre nas samih. Tvrdnja da muž ili žena treba da nam budu važniji od dece izaziva nevericu i odbijanje.

suprug ne treba da bude na drugom mestu (3)Ukoliko svesno ne stavimo brak na prvo mesto, završiće na petom ili šestom mestu?

Ljubav prema deci dolazi prirodnije, na njoj ne mora da se radi. Ta ljubav se ohrabruje, podrazumeva, neguje. Ali ljubav prema bračnom drugu se smatra manje vrednom jednom kada se deca rode. Često se smatra sebičnim ulagati u svoj brak ako se to na bilo koji način kosi sa željama i prohtevima dece. Na primer, muž i žena se ne ohrabruju da odu jednom sami na letovanje ako bi deca želela da idu sa njima ili bi nekom detetu prijala promena klime zbog zdravlja. Tako nešto smatra se sebičnim.

 

Tvrđava u kojoj  se dete oseća sigurno i zaštićeno

Većina dece oseća da je voljeno od strane svojih roditelja. Ali to nije dovoljno. Deci je potrebno da znaju da se njihovi roditelji međusobno vole i poštuju i da ono ni u kom slučaju nema moć da ih navede jedno protiv drugog. Da čak ni ono ne može ništa njihovom međusobnom odnosu. Da je njihov odnos tvrđava u i takvoj tvrđavi se dete oseća sigurno i zaštićeno.

Samo dve klijentkinje sam do sada imala koje su verovale i naglas smele da kažu da nastoje da im brak bude na prvom mestu. Jedna žena je ćerki tinejdžerki rekla: „Neću ti dozvoliti da svojim ponašanjem kvariš moj i tatin odnos. Ja pored tebe jednako volim i tvog brata i tvog oca.“ Druga mi je rekla da će deca jednog dana otići svojim putem, a da će ona i muž ostati, i da ne želi da tada shvati kako su se otuđili i više se ne vole i ne poznaju.

Smelo i zdravo

Meni su ovi nihovi stavovi bili smeli i veoma zdravi. Jer kada deca shvataju da su zenica oka svojih roditelja, da roditelji za njih žive i da im ništa na svetu nije ni blizu toliko vredno, to za njih može da bude veoma opterećujuće. Ona mogu osećati krivicu jer osećaju da se ne ponašaju prema roditeljima dostojno tolike ljubavi, jer, dok roditelji vole samo njih, oni pored roditelja vole i druge ljude. Mogu da osećaju da neće biti u stanju, ili neće želeti, da toliku pažnju i žrtvu pruže jednog dana svojoj sopstvenoj deci.

Jedna mudra rečenica se pripisuje mnogima (između ostalih i Žan Žak Rusou i Teodoru Hesburu), a glasi: „Najbolja stvar koju otac može da uradi za svoju decu je da voli njihovu majku“.

suprug ne treba da bude na drugom mestu (2)

Tata i Mama treba da su uvek na istoj strani !

I najbolja stvar koju majka može da uradi za svoju decu je da voli njihovog oca. Deci je potrebno da znaju da su mama i tata uvek na istoj strani. Ništa ne pruža toliku sigurnost deci u roditeljskom domu kao dvoje roditelja koji uvek brane jedno drugo čak i od napada deteta. Kada roditelji brinu jedno o drugom i ne daju nikome, čak ni deci, da govore protiv nekog od njih, kada se u njihovom odnosu  vidi ljubav, tada deca znaju da su sigurna i bezbedna, a ne samo voljena. Mnoga deca osećaju da su bezuslovno voljena od strane svojih roditelja, ali se ne osećaju sigurna. Kada mama govori loše o tati ili kada tata dozvoljava da se dete ponaša loše prema majci, tada se dete ne može osećati sigurno sa to dvoje nezadovoljnih ljudi koji se ne poštuju.

Roditelji, stavljajući svesno svoj brak na prvo mesto, detetu daju najbolji primer šta da traži od svog budućeg bračnog života. Daju mu primer kako da se ponaša prema svom supružniku i na šta jedino da pristaje kada bira supružnika, a to je jedna od najvažnijih lekcija koje treba da mu pruže.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Psiholog psihoterapeut. Psihoterapijom se bavi od 2010. godine, a najviše iskustva ima u radu sa problemom samopouzdanja i psihologijom traume. U ljudima koji joj se obrate za pomoć traži njihove snage i izvore hrabrosti, a ti izvori su često veoma specifični i jedinstveni za tog čoveka.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…